Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Εντείνονται οι παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ σε Αρμενία και Αζερμπάϊτζάν

Πληθαίνουν οι εξόφθαλμες παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων στον Νότιο Καύκασο, εντείνοντας τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ώρα που συνεχίζεται η έξοδος των Αρμενίων από τον θύλακα και η διαδικασία «αποστρατιωτικοποίησης» του από το Αζερμπαϊτζάν και την ρωσική στρατιωτική αποστολή, ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν την επιρροή της Μόσχας στο Νότιο Καύκασο και να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και στην υπογραφή συνθήκης «ειρήνης». Παράλληλα Ρωσία και Αρμενία εμφανίζονται πλέον σε ανοιχτή ρήξη.

Η Ρωσία αποδείχτηκε «αναξιόπιστος σύμμαχος» της Αρμενίας δηλώνει η Ουάσιγκτον

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν δηλώνει ότι η στρατιωτική «συμμαχία» στην οποία συμμετέχει το Γερεβάν, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και η στρατηγική εταιρική σχέση Αρμενίας-Ρωσίας δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Αρμενίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας η οποία έκανε λόγο για «φιλοδυτική πορεία» της Αρμενίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι «η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «προσυπογράφει» τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής στην περιοχή ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι άμαχοι. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για το θέμα αυτό, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε ακόμη να συνεχίσει να τηρείται η κατάπαυση του πυρός, να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Το Κρεμλίνο σχολίασε πως δεν βλέπει κάποια ουσία στην πρόταση των ΗΠΑ για διεθνή αποστολή προσθέτοντας πως «θα έπρεπε να συμφωνήσει το Αζερμπαϊτζάν σε κάτι τέτοιο».

 Παρεμβάσεις από ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία

Λεπτομέρειες για τα σχέδια του Αζερμπαϊτζαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζήτησε σήμερα από το Μπακού η ΕΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι, Αρμένιοι και Αζέροι αξιωματούχοι.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η διαφάνεια και η πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και των αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για την επιτήρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά και ότι θέλει «περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το όραμα του Μπακού για το μέλλον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο, με την γερμανική κυβέρνηση να καλεί το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή καθώς οι παρατηρητές της ΕΕ βρίσκονται μόνο στην αρμενική πλευρά των συνόρων. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή έχουν καθήκον να συμβάλουν στη «διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού».

Το Παρίσι, δήλωσε ότι η «μαζική» έξοδος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ξεδιπλώνεται «υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας». Η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, είπε πως το Παρίσι καθιστά «πλήρως υπεύθυνο το Αζερμπαϊτζάν για την τύχη του αρμενικού πληθυσμού».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP) 


Στους 68 οι νεκροί από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων

Σε τουλάχιστον 68 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα, σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρμενικές αρχές.

«Εξήντα οκτώ θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί», δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι 290 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 105 φέρονται ως αγνοούμενοι. Ο προηγούμενος απολογισμός της, που καταρτίστηκε χθες, Δευτέρα, έκανε λόγο για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και 280 τραυματίες.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν για καύσιμα, ώστε να εγκαταλείψουν τον θύλακα που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους και όπου το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε επίθεση αστραπή την περασμένη εβδομάδα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου