Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
04/10/1669

 Πέθανε ο Ολλανδός ζωγράφος, Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν).

 Ρέμπραντ

04/10/1853

Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε τον Φεβρουάριο του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

04/10/1910

Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

04/10/1917

Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα. 

Βιολέτα Πάρα

04/10/1918

Εν τω μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του Πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ).

Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους οι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας».

Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Όταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση».

04/10/1927

Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

04/10/1934

Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

04/10/1934

Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν…ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί δια της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων». 

Ο Μεταξάς προετοιμάζει την δικτατορία

04/10/1943

Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίσσει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων. 

Διάσκεψη Βάνζεε: Κανένας Εβραίος δεν πρέπει να επιζήσει

04/10/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Πάτρα.

 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Πάτρα

04/10/1947

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

04/10/1955

Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

04/10/1957

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

04/10/1957

Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λειψία.

04/10/1970

Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.

04/10/1974

Ξεσπά απεργία στο εργοστάσιο της "Νational Can" στην Ελευσίνα, όταν απολύθηκε ο πρωτοπόρος εργάτης Δημουλέας.

04/10/1974

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

04/10/1993

 Ολοκληρώνονταν με μεγαλοπρεπή βαρβαρότητα, αντάξια εκείνης της βαρβαρότητας που έφερνε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία. Το αντεπαναστατικό πραξικόπημα, με επικεφαλής τον Μπόρις Γιέλτσιν, ολοκληρώνετε.

 Το αντεπαναστατικό πραξικόπημα, με επικεφαλής τον Μπόρις Γιέλτσιν, ολοκληρώνεται

04/10/2009

Πεθαίνει η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα, γνωστή και ως "Νέγρα" (La Negra).

 Μερσέντες Σόσα

3 σχόλια:

  1. ξεσπά απεργία στο εργοστάσιο της "Νational Can" στην Ελευσίνα, όταν απολύθηκε ο πρωτοπόρος εργάτης Δημουλέας, μετα απο συνέλευση 500 εργαζομένων για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα εξουθενωτικά ωράρια.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/10/blog-post_952.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 04-10-1957. “”Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος. Σπούτνικ-1 (Спутник-1).””
    Στις 4 Οκτωβρίου του 1957 ο άνθρωπος έκανε ένα μεγαλο ιστορικό βήμα στην κατάκτηση του Διαστήματος στέλνοντας τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από την Γη. Ένα τεράστιο βήμα μολις από το 1907 που έγινε η πρώτη πτήση των αδερφών Ραιτ. Είναι ο σοβιετικός δορυφόρος Σπουτνικ-1, με το επίσημο όνομά του να είναι Τεχνητός Δορυφόρος της Γης искусственный спутник Земли (ОКБ-1).
    Το καλοκαίρι του 1955 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ανακοίνωσε δημόσια το αμερικάνικο πρόγραμμα κατασκευής τεχνητού δορυφόρου. Τέσσερις ημέρες μετά έγινε παρόμοια δήλωση της Σοβιετικής Ένωσης, ότι στο Διεθνές Γεωφυσικό Έτος 1957 επρόκειτο να γίνει εκτόξευση δορυφόρου Σοβιετικής προέλευσης. Όλοι στην Δύση το θεώρησαν σαν απάντηση προπαγάνδας και ανέφιχτο για την τότε σοβιετική τεχνολογία.
    Πατέρας του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος είναι ο Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ (Сергей Павлович Королёв) σχεδιαστής και μηχανικός πυραύλων που με το επιτελείο του γράφτηκε για πάντα στην Ιστορία. Στις 4 Οκτωβρίου του 1957 και ώρα 21:28:34 στο διαστημικό κέντρο Τιουρατάμ του Σοβιετικού Καζακστάν, στο σημερινό Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, εκτοξεύθηκε o πύραυλος - φορέας (R-7), o πρώτος με αποσπώμενα διαμερίσματα συνολικού βάρους 190 τόνων. Στην κεφαλη του έφερε τον δορυφόρο Σπουτνικ-1. Τοποθετήθηκε με επιτυχία και ακρίβεια στο μέσο ύψος της τροχιάς που ήταν 250 χιλιόμετρα, με απόγειο στα 947 χιλιόμετρα στην αρχή της αποστολής.
    Ο δορυφόρος ήταν μια σφαίρα διαμέτρου 58 εκατοστών από αλουμίνιο βάρους 83,6 κιλών. Πάνω στην σφαίρα υπήρχαν τέσσερις κεραίες επικοινωνίας, μήκους 2,4-2,9 μέτρων και είχε δύο πομπούς ισχύος 1 Watt στα βραχέα κύματα. Σκοπός του ήταν η μελέτη του περιβάλλοντος έξω από την ατμόσφαιρα. Κατέγραψε την θερμοκρασία στο εσωτερικό και την επιφάνεια της σφαίρας καθώς και την πυκνότητα της ανώτερης ατμόσφαιρας και της διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην ιονόσφαιρα. Ο Σπούτνικ έστελνε στη Γη τα περίφημα «μπιπ» του, που εξέπεμπε κάθε 0,3 δευτερόλεπτα. Το «μπίπ» του Σπούτνικ ήτανε ακροάσιμο σε όλη την Γη. Ήταν ασθενές, αλλά με τον ανάλογο εξοπλισμό ο καθένας μπορούσε να το ακούσει. Στην Ευρώπη ο πρώτος που έπιασε το σήμα ήταν ο αστρονόμος, Χάινς Καμίνσκι από το αστεροσκοπείο του Μπόχουμ στη Γερμανία.
    Οι πομποί του λειτούργησαν για τρεις βδομάδες, μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες του. Παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη για 92 μέρες, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 1958, όπου κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα καταστράφηκε. Είχε κάνει 1.400 φορές γύρω από τη Γη, καλύπτοντας μια συνολική απόσταση 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Κατά την διάρκεια της τριμηνιαίας πτήσης του έχανε ύψος επειδή η τριβή με την ιονόσφαιρα ήταν ισχυρή και τον επιβράδυνε ασταμάτητα. Έτσι την 96η ημέρα και σε ύψος 100 χιλιομέτρων μπήκε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και κάηκε.
    Η ιστορική επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης εντυπωσίασε όλο τον κόσμο κι έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί, όχι μόνο θορυβήθηκαν για την αποτυχία τους, αλλά ανησύχησαν με την εξέλιξη του πυραύλου R-7, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς σαν διηπειρωτικός πύραυλος. Στις 31 Ιανουαρίου 1958, σχεδόν 4 μήνες μετά την ΕΣΣΔ, κατάφεραν το ίδιο οι Αμερικανοί με την εκτόξευση του Εξπλόρερ 1 .
    Οι Σοβιετικές επιτυχίες συνεχίστηκαν καθώς ακολούθησε μια σειρά δέκα δορυφόρων με το ίδιο όνομα. Ο επόμενος Σπούτνικ 2 μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα, ενώ ο Σπούτνικ 3 ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο τροχιακό εργαστήριο και οι Σπούτνικ 4 έως 10 ήταν διαστημικά σκάφη τύπου Βοστόκ που μετέφεραν ζώα και ένα ανθρώπινο ομοίωμα.

    Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.facebook.com/taxidistonxronotimetravel/posts/pfbid02JobRZu3DuLcyKhi7xKGHqoRdEG4ajQhw49Z41twhej223AD5EG3x5XkRuYrpQ125l

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου