Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ντιν Ατσεσον


Ντιν Ατσεσον, από τους μεταπολεμικούς «αρχιτέκτονες» της πολιτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Στις 12 Οκτωβρίου 1971 πεθαίνει ο Ντιν Ατσεσον. Αμερικανός πολιτικός, από τους «αρχιτέκτονες» της πολιτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μετά το Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τη λήξη του πολέμου συνέταξε την έκθεση για τον έλεγχο της ατομικής ενέργειας, εισηγούμενος την «ατομική διπλωματία» κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Το 1947 διαμόρφωσε το «Δόγμα Τρούμαν» για την αντιμετώπιση του «κομμουνιστικού κινδύνου» στις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής με την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ηταν από τους βασικούς συντάκτες του «Σχεδίου Μάρσαλ» για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Ευρώπη, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών «διευκολύνσεων».

Ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949. Το 1960 κατέστρωσε το σχέδιο για τη διχοτόμηση και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, το γνωστό και ως «Σχέδιο Ατσεσον».

 Ηρακλής Κακαβάνης

1 σχόλιο:

  1. Το "Σχέδιο Μάρσαλ" δεν ήταν απλή "παροχή οικονομικής βοήθειας" έστω και με στρατιωτικά ανταλλάγματα. Είχε κι άλλα, στρατηγικά πιο σπουδαία ανταλλάγματα. Ηταν ένα μελετημένο και στοχευμένο "μνημόνιο" με επιπλέον, και σπουδαιότερο, αντάλλαγμα την αποδοχή της εισαγωγής Καπιταλισμού στην κάθε χώρα-αποδέκτη. Δε δίναν λεφτά για κοινωνικές ανάγκες, αλλά για οργάνωση και ενίσχυση της "Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας". Π.χ., δε χρηματοδότησε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας αλλά υποστήριξε επιχειρηματικές δραστηριότητες "Λαϊκής Αυτοστέγασης" με επίκεντρο την "Αντιπαροχή".
    Σεχτάρ ο Τρομερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου