Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Να γυρίσει τώρα η φρεγάτα!

Αστεία προσχήματα και προκλητικές δικαιολογίες διακινεί από χτες η κυβέρνηση για την παρουσία της φρεγάτας «Ψαρά» μια ανάσα από τα μέτωπα του πολέμου σε Ισραήλ και Γάζα. Αντί να δώσει τώρα εντολή να γυρίσει πίσω το πλοίο και να μην υπάρξει καμιά άλλη αποστολή στην εμπόλεμη περιοχή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φρεγάτα είναι σε ...προγραμματισμένη αποστολή τουλάχιστον για τις επόμενες 30 μέρες (!) και ότι θα πάρει μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

Η συμμετοχή της, όμως, στη ΝΑΤΟική δύναμη που ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου για να αποτρέψει κινήσεις της «Χεζμπολάχ», μόνο «αποστολή ρουτίνας» δεν είναι. Αντίθετα, συνιστά βήμα μεγαλύτερης εμπλοκής στον πόλεμο, στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ, που με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξαπολύει πογκρόμ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και απειλεί να εξαφανίσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο «υφιστάμενος προγραμματισμός», που επικαλείται η κυβέρνηση ως προκάλυμμα για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας, είναι λόγια του αέρα, υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Κανένας «προγραμματισμός» δεν είναι ίδιος μετά τις 7 Οκτώβρη που κλιμακώθηκε ο πόλεμος στο Ισραήλ. Όλες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή είναι σε ύψιστη επιφυλακή και ο σχεδιασμός τους προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα του πολέμου. Αυτό ισχύει και για την ελληνική φρεγάτα.

Γι' αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση θολώνει τα νερά και ...καθησυχάζει ότι «μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα» για συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου από την SNMG2, τη ΝΑΤΟική αρμάδα όπου συμμετέχει και η φρεγάτα «Ψαρά». Άρα, όταν χρειαστεί και του ζητηθεί, το πλοίο είναι σε πλήρη ετοιμότητα να το κάνει! Όπως γίνεται κάθε φορά που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο διέρχεται από την περιοχή, προσφέροντας συνοδεία, πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται σε πολεμική αποστολή.

Όσο για τις «ασκήσεις» όπου θα συμμετάσχει η ελληνική φρεγάτα, αυτές ισοδυναμούν με πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, με τις κάννες στραμμένες στον λαό της Παλαιστίνης και στους άλλους λαούς της περιοχής. Η κυβέρνηση άλλωστε δεν μπορεί να κρυφτεί. Ελλάδα και Ισραήλ συνδέονται με χίλια νήματα μέσω της «στρατηγικής συνεργασίας», που αποτέλεσε ενιαία πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας», που έχουν συμφωνήσει, είναι από μόνο του ένα τεράστιο βήμα εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, όπου πρωταγωνιστεί το κράτος του Ισραήλ, αλλά και στις εγκληματικές πολεμικές επιχειρήσεις του σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Η συγκέντρωση της τεράστιας αμερικανοΝΑΤΟικής δύναμης στην εμπόλεμη περιοχή, με ναυαρχίδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», οξύνει από μόνη της την ήδη τεταμένη κατάσταση και μεγαλώνει τους κινδύνους μιας γενικευμένης ανάφλεξης. Καμία θέση δεν έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σ' αυτό το μακελειό, που έχει την υπογραφή του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ και των εγκληματιών συμμάχων του.

Γι' αυτό, μαζί με την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό που είναι αδιαπραγμάτευτη, χρειάζεται να δυναμώσει και ο αγώνας για καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στα αιματοβαμμένα σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αποχώρηση τώρα όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, κατάργηση των άθλιων και επικίνδυνων συμφωνιών με το κράτος - δολοφόνο, που στρέφονται ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και ενάντια στους λαούς Ελλάδας και Ισραήλ.

Όποιος πραγματικά πιστεύει και θέλει την ειρήνη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, μία επιλογή έχει: Να συστρατευθεί στον αγώνα για να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

 

 Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας “Ψαρά” – με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα – στη Ν/Α Μεσόγειο για να ενταχθεί σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, την ώρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική εμπλοκή.

Τα προσχήματα της κυβέρνησης περί “προγραμματισμένης άσκησης” δεν έχουν καμία αξία, όταν είναι δεδομένος ο επιθετικός χαρακτήρας τέτοιων αποστολών και όταν διαπράττεται μια ακόμα σφαγή του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, με την ενεργό στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, οι ίδιες οι διαρροές της κυβέρνησης που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αποστολή της φρεγάτας ως άσχετη με όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή, αναφέρουν ότι “δεν έχει υποβληθεί αίτημα από το ΝΑΤΟ” για συνοδεία αμερικανικού αεροπλανοφόρου που πλέει προς το Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως, εφόσον υποβληθεί, θα το αποδεχθούν.

Λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση πανηγύριζε για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας “Belhara”, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά για ποιους σκοπούς προορίζονται πραγματικά τέτοιοι εξοπλισμοί που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, δήθεν για την “άμυνα της χώρας”.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση για το αν και πώς αξιοποιούνται για το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού οι βάσεις που έχουν παραχωρήσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ειδικά αυτή της Σούδας.

Απαιτούμε:

– Εδώ και τώρα να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά”.

– Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Γάζα.

– Άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967.

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


1 σχόλιο:

  1. Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και του προέδρου της Ελληνικής Βουλής να φωταγωγηθεί το κτίριο του Κοινοβουλίου με τη σημαία του κράτους του Ισραήλ που διατηρεί πολύχρονη, βάρβαρη κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, βομβαρδίζει και επιβάλλει απάνθρωπο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση.
    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου