Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων ... πριν καν γεννηθούν!

 
Επειδή κάποιοι παριστάνουν τους «πεφτοσυννεφάκηδες»
για την κλιμάκωση του πολέμου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη - σαν ο χρόνος να ξεκίνησε χτες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη - προσπαθώντας να «ξεπλύνουν» την κατοχή και τα διαχρονικά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από διεθνείς έρευνες και εκθέσεις για την ωμή βία που ασκούν οι κατοχικές δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες, θωρακίζοντας και επεκτείνοντας την κατοχή, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η Λωρίδα της Γάζας, με τους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, που αποκαλείται και «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο», βρίσκεται υπό στυγνό οικονομικό και άλλο αποκλεισμό, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρκείς ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και ιατροφαρμακευτικών υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που και αυτά γίνονται στόχος των ισραηλινών αεροπλάνων. Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι καθημερινό φαινόμενο οι εισβολές του ισραηλινού στρατού, οι απαγωγές ακόμα και παιδιών από Ισραηλινούς στρατιώτες ή πράκτορες, οι αποκλεισμοί χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς καταπατήσεις γης από εποίκους, οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε εποίκους.


* * *

Ο πολυετής αποκλεισμός και οι συχνοί βομβαρδισμοί προκαλούν βαθιά τραύματα στο μεγαλύτερο μέρος του Παλαιστινιακού λαού, με τα παιδιά να υποφέρουν περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών Οργανισμών, τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη και απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι καθημερινά. Το ίδιο και οι απαγωγές από τα κατεχόμενα εδάφη, η μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης σε Κισόν, Πετάχ Τίκβα, Ιερουσαλήμ, Ασκελόν και Μπιρ Σίβα για ανακρίσεις από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2001 έως το 2021 υποβλήθηκαν στο ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης πάνω από 1.300 μηνύσεις για βασανιστήρια από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές - κορυφή του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν. Από αυτές, μόλις δύο οδήγησαν σε ποινικές έρευνες, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ούτε μία καταδίκη!

Οι εκθέσεις βρίθουν καταγγελιών για σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όπως στέρηση ύπνου, χτυπήματα στο πρόσωπο ή ξυλοδαρμοί, πολύωρη καθήλωση με δεμένα τα άνω και κάτω άκρα, υποβολή σε ακραία χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, σε βρώμικα κελιά γεμάτα κοριούς, ψύλλους και άλλα παράσιτα, απειλή σεξουαλικής βίας, άρνηση πρόσβασης σε τουαλέτες ή σε φάρμακα για τους άρρωστους. Η κακοποίηση οδηγεί συχνά σε ψυχικές διαταραχές, σωματικά τραύματα και ασθένειες. Θυμίζουμε ότι τα εγκλήματα βασανιστηρίων και απάνθρωπων ενεργειών, η παράνομη απέλαση ή μεταφορά πληθυσμού κατεχόμενων περιοχών, η άρνηση δίκαιης δίκης κ.λπ. εμπίπτουν στα εγκλήματα πολέμου.

* * *

Η βάναυση μεταχείριση παιδιών είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τα στοιχεία από εκθέσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης. Ακόμα και 10χρονα παιδιά (!) συλλαμβάνονται, ξεγυμνώνονται και υποβάλλονται σε «σωματική έρευνα» και σε ψυχολογικά βασανιστήρια. Αφήνονται σε κελιά χωρίς επικοινωνία με τις οικογένειές τους και συχνά τους αρνούνται πρόσβαση σε δικηγόρο στη διάρκεια «ανακρίσεων». Υπολογίζεται ότι το 2021 υπήρχαν πάνω από 470 παιδιά - και έφηβοι - κλεισμένα σε κρατητήρια των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κάποια από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέσα στις φυλακές, μένοντας εκεί για πάνω από 10 χρόνια!

Τα παιδιά της κατεχόμενης Παλαιστίνης φυλακίζονται, ανακρίνονται, διώκονται συστηματικά σε στρατοδικεία και υποβάλλονται σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. Το 81% όσων συλλαμβάνονται υποβάλλονται σε ξυλοδαρμούς ή σε βρισιές, το 52% απειλούνται ότι θα κάνουν κακό στις οικογένειές τους, το 86% υποβάλλονται σε γδύσιμο και σωματικό έλεγχο ώστε να ταπεινωθούν και να εξευτελιστούν, το 88% δεν έχουν καμία ιατρική περίθαλψη, ακόμα κι όταν τη χρειάζονται απεγνωσμένα, και το 47% δεν έχουν καμία επαφή με δικηγόρο.


* * *

Να τι περιγράφει σε ερευνητές ένα παιδί που έχει απαχθεί έξι φορές στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, για την τελευταία φορά που το συνέλαβαν: «Κατέστρεψαν την εξώπορτα του σπιτιού μας, μπήκαν στο δωμάτιό μου, μου έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι και με πήραν μαζί τους. Είπαν στον πατέρα μου ότι θα επέστρεφα την επόμενη μέρα, και τελικά αφέθηκα ελεύθερος μετά από 12 μήνες!». Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία και μιας 14χρονης: «Με συνέλαβαν στον δρόμο για το σχολείο, κοντά σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού. Εψαξαν την τσάντα μου. Μου μίλησαν στα Εβραϊκά, τα οποία δεν καταλαβαίνω. Μου έβαλαν χειροπέδες, με πέταξαν στην καρότσα ενός φορτηγού του στρατού και μετά κάποιος πάτησε πάνω στην πλάτη μου».

Ενα από τα παιδιά που γνώρισαν την αγριότητα των κατοχικών δυνάμεων είναι και η (17χρονη τότε) Αχέντ Ταμίμι, από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Συνελήφθη τον Δεκέμβρη του 2018 μαζί με τη μητέρα της και έμειναν στη φυλακή επί 8 μήνες, επειδή χαστούκισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, που είχαν προηγουμένως τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι έναν 15χρονο ξάδελφό της. Εχοντας για στήριγμα τη διεθνή λαϊκή αλληλεγγύη, αμέσως μετά την αποφυλάκισή της, βρέθηκε προσκεκλημένη στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, απ' όπου κρατάμε τη συγκλονιστική μαρτυρία της: «Κάθε Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται... Η δύναμη είναι με τον λαό και ο λαός θα αποφασίσει το πεπρωμένο και το μέλλον του... Η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου