Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Αναβάθμιση... χωρίς πάτο


Τη χρονιά πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο αριθμός των φορτίων που μετέφερε μέσω της Αλεξανδρούπολης ο στρατός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14 φορές σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τη «New York Times».

Σε πρόσφατο άρθρο του, ένας διπλωματικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλεξανδρούπολη λειτούργησε ως το σημείο εκκίνησης για δεκάδες σιδηροδρομικές αποστολές και περίπου 4.500 φορτηγά προς χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής, παραδίδοντας περισσότερα από 2.400 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα.

Μόνο για την πρόσφατη άσκηση - πρόβα πολέμου «Defender Europe '23» στην Ανατολική Ευρώπη, η τοπική ομάδα επιμελητείας του Πενταγώνου συντόνισε την αποστολή άνω των 600 φορτίων στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων μέσα σε μόλις 4 μέρες.

Την ίδια μέρα που ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στο ίδιο άρθρο πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει βαρύ εξοπλισμό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαχείριση ακόμη περισσότερων φορτίων.

Παράλληλα, ακόμα και η εμπορική πλευρά της λειτουργίας του λιμανιού εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς παραμένει στο τραπέζι η αξιοποίηση του λιμανιού για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών ως παρακαμπτήρια δίοδος για τη Μαύρη Θάλασσα. Το βαρέλι της εμπλοκής της χώρας σε πολυεπίπεδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στρατιωτικούς, ενεργειακούς και άλλους, δεν έχει λοιπόν κανέναν πάτο. Αντιθέτως, βήμα - βήμα, όσο κλιμακώνεται και η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο βαθμός εμπλοκής ανεβαίνει και αγκαλιάζει όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας που μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου.

 Σειρά παίρνουν τα νησιά για εγκατάσταση βάσεων του θανάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου