Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Το Τατόι ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ληστρικό

«Ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήµατος στο Τατόι, µε την υλοποίηση επενδύσεων που αναµένεται να ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ, και η ανάδειξή του ως µια ενιαία πολιτιστική οντότητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στον σχεδιασµό της νέας κυβέρνησης. 


Σύµφωνα µε το επενδυτικό πλάνο που προτάσσεται, αναµένεται να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, µουσείο, οινοποιείο και πρότυπη αγροδιατροφική µονάδα, µε στόχο τα πρώην βασιλικά ανάκτορα να ανακτήσουν τη χαµένη αίγλη τους και να αποτελέσουν πόλο έλξης όχι µόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Ρόλο συντονιστή για την εφαρµογή του  φιλόδοξου και ταυτόχρονα πολυδαίδαλου project, το οποίο θα υλοποιηθεί µε τη συνεργασία του δηµόσιου µε τον ιδιωτικό τοµέα µέσω Σ∆ΙΤ, έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισµού» είναι η είδηση που σε διάφορες παραλλαγές κυριαρχεί σήμερα στα ΜΜΕ.

Το πρώην βασιλικό κτήμα, το οποίο το χρυσοπλήρωσε ο λαός με με 120 χρόνια μοναρχίας και αμύθητα ποσά, αντί να δοθεί στο λαό, μετατρέπεται σε οικονομικό «φιλέτο» και «πηγή» επιχειρηματικής κερδοφορίας, με ποικίλες εμπορευματικές λειτουργίες και με την πρόσβαση του λαού σε αυτό να γίνεται πλέον με όρους… «πελατείας».

Η εμπορευματοποίηση αυτού του πανέμορφου τμήματος της Πάρνηθας, 47.000 καταπράσινων στρεμμάτων (τα 15.000 στρέμματα είναι κηρυγμένα ως εθνικός δρυμός), με 37 κτίρια διαφόρων χρονικών περιόδων και αρχιτεκτονικών – αισθητικών «σχολών» (τα 29 είναι κηρυγμένα ως μνημεία) έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν και συνάντησε αντιδράσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν συνειδητά στην «τύχη» του, με το σύνηθες  ζητούμενο, να δικαιολογηθεί η απόδοσή του («ερειπωμένο και παρακμάζον»)  στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Αντί να σχεδιαστεί και να αναμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη νεολαία και το λαό της Αττικής, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των χώρων, η λειτουργία του να είναι δωρεάν, με χώρους που θα αξιοποιηθούν για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις δίνεται βορά στο κεφάλαιο.

Όσο για το σχεδιαζόμενο Μουσείο, «θα γίνει μουσείο της δυναστείας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες κινητά αντικείμενα και έργα τέχνης», ξεπλένοντας τη λαομίσητη δυναστεία για όσα υπέφερε ο ελληνικός λαός για 120 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου