Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Με αντιλαϊκή «δυναμική» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια, με φόντο τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και για την επίσημη έναρξη του 4ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 13 Σεπτέμβρη, ενώ όπως είναι γνωστό στα
παζάρια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς βρίσκεται και η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διασφαλιστεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ήταν σε εξέλιξη το βράδυ χτες, ωστόσο, σύμφωνα με όσα σημείωσε πριν από την έναρξη και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μ. Αργυρού, αναμενόταν να επικεντρώσει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με άξονες:
-- Την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με βάση βέβαια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (επενδυτικά κίνητρα, μειώσεις φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη κ.ά.).
-- Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού προηγουμένως «επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική» της κυβέρνησης, με επόμενο βήμα το γρήγορο κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».
-- Την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων προς το ΔΝΤ. Λόγος γίνεται για ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με φόντο και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις χρηματαγορές. Να σημειωθεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή των σχετικά ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ οδηγεί σε «εξοικονομήσεις» συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απελευθέρωση «δημοσιονομικού χώρου».
-- Στο κάδρο βρίσκεται και το κομβικό ζήτημα της παροχής νέων κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, με στόχο την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

«Προσκλητήριο» στους αμερικανικούς ομίλους με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Στο μεταξύ, οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα, έπειτα από την υλοποίηση σειράς αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας - ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα βρέθηκαν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Γ. Ρος τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής του για νέες μεταρρυθμίσεις που θα κλιμακώσουν την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στο όνομα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα, όπως και τα σχέδια για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία, «να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου.

Ο Γ. Ρος είχε συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, και αξιωματούχων των δύο χωρών. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έκρυβε τη χαρά του που το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που τους παρουσίασε - και αναμένεται εντός των ημερών να παρουσιαστεί για τη λεγόμενη δημόσια διαβούλευση, δίνοντας νέα προκλητικά προνόμια και σήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ξεσαλώσουν» - «κατενθουσίασε» τους Αμερικανούς. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «παρουσιάσαμε και τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζουμε, ο οποίος κατενθουσίασε τους Αμερικανούς γιατί κι εκείνοι είπαν ότι με αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταμορφώνει τη χώρα και έρχεται η ώρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Για «εξαιρετική συνάντηση», κατά την οποία οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα «μεταρρυθμιστικά» σχέδια της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, έκανε λόγο σε ανάρτησή του και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Παράλληλα, υπογράμμισε το «ισχυρό» αμερικανικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό και τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις, ενδιαφέρον που συν τοις άλλοις συνδέεται με την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

«Δεδομένων αδύναμων δημογραφικών προοπτικών της χώρας και των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 2% μακροπρόθεσμα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων».

Αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε χτεσινή ομιλία στο Βέλγιο, ενώ βάζοντας πλάτες στο στόχο για μείωση των πλεονασμάτων τόνισε ότι ένας χαμηλότερος, «πιο ρεαλιστικός στόχος», σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Χαράτσια νέας και παλαιότερης κοπής

Στο μεταξύ, ξεκίνησε από χτες η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (μέχρι 120 δόσεις, με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, ενώ η κυβέρνηση μέσω της ρύθμισης αναμένει πρόσθετη στήριξη των φορολογικών εσόδων. Στις 30 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με αυτήν για τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος (2018) που επιβάλλεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά., ενώ παράλληλα, μαζί με τις άλλες «υποχρεώσεις» για πολλές κατηγορίες λαϊκών στρωμάτων, «τρέχουν» και δόσεις για ρυθμίσεις από παλαιότερες «οφειλές» προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι οι «απώλειες» ΦΠΑ στην ΕΕ για το 2017 έφτασαν στα 137 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εκτιμήσεις του ύψους της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας των κρατών της ΕΕ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός «έχασε» έσοδα ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Σε σχετικά μεγέθη, η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ, με απώλεια εσόδων ύψους 36% το 2017. Ακολουθούν η Ελλάδα (33,6%) και η Λιθουανία (25%).

Με αφορμή τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι «η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία», ενώ η «επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», κι ενώ βέβαια οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία έμμεσων και άμεσων φόρων για να απολαμβάνει και νέες φοροαπαλλαγές το κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου