Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/09/1669

Οι Οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

27/09/1818

Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.

27/09/1831

Δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο, ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. 

Ο Καποδίστριας χωρίς μεταφυσική με τη ματιά της Αλέκας Παπαρήγα

27/09/1834

Ξεκινά η δίκη των δικαστών Γ. Τερτσέτη και Α. Πολυζωΐδη, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν την θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη. 

Η καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα

27/09/1905

Ο Α. Αϊνστάιν, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής», διατυπώνει την ειδική θεωρία της σχετικότητας και τον τύπο Ε = mc2. 

Άλμπερτ Αϊνστάιν

27/09/1927

Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαγράφονται από το Κόμμα οι ηγέτες της φραξιονιστικής ομάδας των «λικβινταριστών» Πουλιόπουλος και Γιατσόπουλος. Η διαγραφή τους έγινε ύστερα από την επιμονή τους να συνεχίζουν και να εντείνουν την αντικομματική διασπαστική τους δράση και την ανοιχτή πια υιοθέτηση από τη μεριά τους των θέσεων της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στη Σοβιετική Ένωση. 

Διαγράφονται οι Π. Πουλιόπουλος και Π. Γιατσόπουλος

27/09/1940

Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία υπογράφουν στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο των φασιστικών κρατών.

27/09/1941

Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.

Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης). 

Η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου- ΕΑΜ

27/09/1952

Πεθαίνει εξόριστος στον Άι-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ). 

Πεθαίνει εξόριστος στον Άι-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης

27/09/1957

Πεθαίνει ο πολιτικός Γεώργιος Καρτάλης.

27/09/1989

Η Βουλή ψηφίζει την παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη, Γ. Πέτσου και Δ. Τσοβόλα.

27/09/2013

Πεθαίνει η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.

 

 

4 σχόλια:

  1. 27/09/1941

    Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

    Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.

    Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης). ......... Το 1935 στην Κ.Δ επικράτησε ο οπορτουνισμός που άλλαξε τη νικηφόρα γραμμή του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων Κοινωνική συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ με το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού τα πολιτικά μέτωπα και στάδια που δεν δικαιώθηκαν ποτέ και πουθενά και μας εγκλώβισαν στον Καπιταλισμό. Ο Ελιγμός των Λαικών Μετώπων έπρεπε να εφαρμοστεί με γραμμή ΕΑΜ και ΕΠΟΝ κοινωνική συμμαχία που θα έκανε όσους ελιγμούς χρειαζόταν και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσαμε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/eam-echei-programma-laokratia/ Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό Κύριε Μπογιόπουλε.. Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμε https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστός στην προσπάθεια της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης μέσα από τις γραμμές του ΝΑΡ του οποίου ήταν μέλος από το 1990 μέχρι το 2018. ....Αποχώρησε από το ΝΑΡ τον Απρίλιο του 2018 παραμένοντας μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και χωρίς να σπάσει τους συντροφικούς δεσμούς σημειώνοντας: «Θα βαδίσουμε χωριστά για να χτυπήσουμε καλύτερα τον αντίπαλο από κοινού και όχι ο ένας τον άλλον. Έτσι κι αλλιώς είμαστε όλοι μέλη του πολύμορφου επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος με την πλατιά έννοια. Που υπάρχει εμβρυωδώς αλλά δεν έχει ακόμη γεννηθεί». Αργότερα εντάχθηκε στην πολιτική κίνηση «Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο».https://prin.gr/2021/09/%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%bd%cf%84%cf%83%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%82/....... Οπορτουνιστής με τα όλα του. Ολα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού. ....ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ,,,,,https://prin.gr/2021/09/gerrmanikes-ekloges/Και γιατί να πείσει, άλλωστε; Το πολιτικό μόρφωμα που «διαδέχθηκε» το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για να πλαισιωθεί στη συνέχεια από τους υπό τον Όσκαρ Λαφοντέν αριστερούς διαφωνούντες του SPD, ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει βαθιές ρίζες στη Δυτική Γερμανία. Η ισχύς του παρέμεινε επικεντρωμένη στα ανατολικά κρατίδια, όπου οφειλόταν κυρίως στην αρχή της «κληρονομικότητας», της συνήθειας και της συνέχειας...... Εξυπνάδες των Τροτσκιστών του ΝΑΡ την στιγμή που έχουν την ίδια λογική για συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Το ...ενιαίο σοσιαλιστικό κόμμα Ανατολικής Γερμανίας... με την εξαφάνιση του Κ.Κ ήταν το αποτέλεσμα της επικράτησης του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935 που κατέστρεψε τα πάντα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου