Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Πάγια και συνεκτική η πρόταση του ΚΚΕ μακριά από παζάρια και σκοπιμότητες


ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς μετά από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, ακολούθησε τη βδομάδα που πέρασε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που εξετάζει το θέμα,
η οποία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθεί το κείμενο τεσσάρων σημείων που έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, προς τα κόμματα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και ο Γ. Γκιόκας, εκπρόσωπος του Κόμματος στη Διακομματική, έθεσαν τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό, που δεν υποτάσσονται σε καμία μικροκομματική σκοπιμότητα, ούτε προσφέρονται για παζάρια. Αντίθετα, εκκινούν απ' την παραδοχή της αναγκαιότητας εξασφάλισης του δικαιώματος ψήφου σε Ελληνες που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει τους δεσμούς με την Ελλάδα ή δεν γνωρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Κατά το ΚΚΕ, δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν όσοι διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμούς οικονομικούς, π.χ. περιουσία, φορολογητέο εισόδημα διαθέτοντας φυσικά ΑΦΜ, όπως και οικογενειακούς. Σχέσεις τέτοιες που θα τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν και λόγο για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα και να τον εκφράζουν και μέσω της ψήφου, επιλέγοντας πολιτική ηγεσία, άρα πολιτική που θα τους αφορά, καθώς θα υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.

Για το ΚΚΕ ένα δεύτερο σοβαρό κριτήριο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Ενδεικτικά τα 30 χρόνια απουσίας είναι για το Κόμμα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει και όλους όσοι έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το τρίτο κριτήριο αφορά στο ζήτημα της έκφρασης της ψήφου, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική διαδικασία που προσφέρεται για παρεμβάσεις αλλοίωσης, και προκρίνει την αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως γίνεται και με όλους τους Ελληνες πολίτες εντός της χώρας που μπορεί να ζουν στο ένα άκρο της και να ψηφίζουν στο άλλο. Εκλογικά τμήματα μπορεί να στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κ.α., ώστε να διευκολύνονται οι απόδημοι Ελληνες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, που διαμορφώθηκαν παίρνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία, τα ισχύοντα σε άλλα κράτη, το ΚΚΕ αναμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί θέτοντας επιπλέον το ζήτημα και της συνταγματικής θωράκισης των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που έχει καταθέσει στην πρότασή του, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, συνεπώς οι όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιό της.

Παράλληλα το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεκτιμήσει και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, καθώς η ισοτιμία της ψήφου, στην οποία ομνύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, σήμερα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δεν εκφράζεται, ούτε με μέτρα όπως το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, πόσο μάλλον που υπάρχουν σκέψεις αύξησής του.




2 σχόλια:

  1. Ετσι που τα έχει κάνει κι αυτό ζητά θέση υπαρξιακής νομιμοποίησης σε αστικό περιβάλλον.Κατακαημένε Λένιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνειδητή ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ

      Το έχουμε δηλώσει καθαρά ότι δεν πειθαρχούμε σ' αυτούς τους νόμους και καλούμε σε συνειδητή απειθαρχία τη νεολαία και ολόκληρο το λαό.
      ....
      Από παλιότερη ομιλία της Αλεκας

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου