Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Επικίνδυνες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για διευθετήσεις των ΑΟΖ


Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το βάθος των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η επικίνδυνη πρωτοβουλία των ΗΠΑ  για τη «μείωση της έντασης» στα Ελληνοτουρκικά, στο φόντο της επιδίωξης για συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου.


Σε ένα τέτοιο κλίμα συναντώνται σήμερα στην Άγκυρα, «στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επισήμως λέγεται, αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής τον γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ πρέσβη, Θεμ. Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη, Sedat Οnal. «Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», αναφέρεται επισήμως.

Θυμίζουμε ότι αυτή η διαδικασία, των πολιτικών διαβουλεύσεων, αναφέρεται ως προαπαιτούμενο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει μαζί με τα περιλάλητα ΜΟΕ (που «τρέχουν» με παρότρυνση των ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα, όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της), προς την κατεύθυνση των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων».

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός από το βήμα του Atlantic Council την Τρίτη, με αναφορά στη σημερινή συνάντηση, σημείωνε πως «εάν δεν μπορούμε να επιλύσουμε (τις διαφορές), είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη και να αφήσουμε το Δικαστήριο να αποφασίσει (...) Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση».

Επικίνδυνες «πρωτοβουλίες»

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, πάντως, καταδεικνύουν την επικινδυνότητα των σεναρίων για την αμερικανική παρέμβαση, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, δεδομένων και των θέσεων που έχουν ήδη λάβει οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από μερικές βδομάδες, μέσα Δεκέμβρη, σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, έλεγε ότι «η νομική ανάλυση της τουρκικής κυβέρνησης και οι ναυτικές διεκδικήσεις της, και ειδικά για τις υφαλοκρηπίδες, διαφέρουν από τη δική μας νομική ανάλυση για τα νησιά», προσθέτοντας πως «η θέση μας είναι ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις ηπειρωτικές περιοχές», παραγράφοντας κυριαρχικά δικαιώματα για τα υπόλοιπα.

Τις θέσεις της Άγκυρας επαναλαμβάνει και η Τρίπολη

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο κι ενώ δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο περιγράφουν ότι οι «συμβιβασμοί» και οι «διευθετήσεις» θα «πατήσουν» πάνω σε αυτήν τη διατύπωση για τα ακατοίκητα νησιά που «φωτογραφίζονται» στην τουρκολυβική συμφωνία, χτες ήρθε στη δημοσιότητα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, Ελμ. Ελαμχερμπί, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες (με ημερομηνία 26/12/2019), που μεταξύ άλλων σημειώνει πως «από το 2004, η Λιβύη διεξήγαγε τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα επέμενε να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της έναντι της Λιβύης με βάση τα εξαιρετικά μικρά ακατοίκητα νησιά χωρίς νομική σημασία. Η Ελλάδα επέμενε να σχεδιάσει μια διάμεση γραμμή βασιζόμενη σε αυτές τις υπερβολές των νησιών και αρνήθηκε να εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς σε τέτοιες καταστάσεις», υιοθετώντας και αναπαράγοντας πλήρως τη θέση της Άγκυρας για το αν «μικρά» και ακατοίκητα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Η αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε μέχρι το 2014. Δυστυχώς, η Ελλάδα αγνόησε εντελώς τα δικαιώματα της Λιβύης και έσπευσε με τους συμμάχους της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να συνάψει συμφωνίες και να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές εντάσεις για να επιβάλει de facto μονοπώλιο στην παραγωγή, υγροποίηση και μεταφορά αερίου», τονίζεται στην επιστολή.

Η Άγκυρα προκαλεί, αλλά δηλώνει και έτοιμη για συνεργασίες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πάντως χτες ότι η υπεράσπιση της ασφάλειας και του μέλλοντος της Τουρκίας δεν ξεκινά από τα σύνορα της χώρας, αλλά εκτείνεται πολύ πιο πέρα από αυτά. Μιλώντας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο «Μιλλέτ», τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και στο Ιράκ και στη Συρία και στη Μεσόγειο».

Κατηγορώντας «ορισμένους κύκλους που προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο για να φυλακίσουν την Τουρκία στις δικές της ακτές στη Μεσόγειο», είπε ότι «χαλάσαμε αυτό το παιχνίδι με τις συμφωνίες που κάναμε πρώτα με την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) και στη συνέχεια με τη Λιβύη». Τόνισε παράλληλα, ότι «κάθε εμπόδιο που ξεπεράσαμε μας κατέστησε ακόμα πιο δυνατούς. Μέχρι τη νίκη δεν πρέπει να σταματήσουμε, να κάνουμε στάση, να κάνουμε πίσω βήμα. Θα είμαστε όπου πρέπει να είμαστε. Δεν θα διστάσουμε σε καμία περίπτωση, με όποιον χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι».

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην προχτεσινή συνάντηση που είχαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, με τη συμμετοχή και του Ιταλού ομολόγου τους αλλά ως παρατηρητή, ωστόσο στην ανακοίνωσή του εκφράζει και την ετοιμότητα της Άγκυρας «να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες (σ.σ. της Μεσογείου) πλην της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (σ.σ. όπως προκλητικά αποκαλεί η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν την αναγνωρίζει επίσημα ως κράτος), προκειμένου να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων».

Επικρίνει το κοινό ανακοινωθέν των «4» από το Κάιρο για τις συμφωνίες Ερντογάν - Σάρατζ και ισχυρίζεται ότι το ανακοινωθέν «αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής» και καταλήγει ότι «με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου