Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τσικνοπέμπτη: προετοιμασία για τη Σαρακοστή με το «καλύτερο ψάρι» (ψαρονέφρι & προβατίνα)



Η Τσικνοπέμπτη – που τώρα γιορτάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις ταβέρνες 🙃 – άλλοτε αποτελούσε ξεχωριστή γιορτή-μάζωξη της λαϊκής οικογένειας στα σπίτια 🎈😁 που εκτός από τη γαστρονομική παρουσία είχε την έννοια να δώσει κάθε εστία το “παρών” της οντότητάς της, τόσο στη γειτονιά όσο και σ’ όλη τη συνοικία.


Το λίπος από τα χοιρινά κλπ σφαχτάρια (να μας συγχωρήσουν για την αργκό οι συμπαθείς ΠΟΦΥΖΩ κλπ) αναδύουν έναν πολύ-πολύ μυρωδάτο καπνό (τσίκνα), που διάχυτος παντού (μετά την Τετάρτη και πριν την Παρασκευή -ημέρες παραδοσιακής νηστείας για τους πιστεύοντες) αποπνέει τη δική του ευφορία.

Προαιώνιο έθιμο από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων,
«ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης», μια ανάσα από την Αποκριά και τα Κούλουμα.

Να μας συγχωρήσουν οι γερμανοί της «Schmutziger Donnerstag» και οι αμερικανοί της Mardi Gras από τη Νέα Ορλεάνη, εμείς παραμένουμε πιστοί στα δικά μας: τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» (ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια) -από την petegolezza = κουτσομπολιό των ιταλών, την Κουλουρού των πατρινών, τις ακροβασίες και τα «προξενιά», με τις μεγάλες φωτιές στις αλάνες των σερραίων, που (αφού βέβαια πρώτα ψήσουν και φάνε το κρέας), πηδούν από πάνω τους, το καψάλισμα της κότας στην Κομοτηνή (όπου μάλιστα ακόμη κάποιοι σφόδρα ερωτευμένοι ανταλλάσσουν εκλεκτά δώρα καρδιάς αλλά και φαγώσιμα, τον κούρκο ο άντρας, μπακλαβά και κότα γεμιστή το κορίτσι), στη Μεσσηνία τον λεγόμενο καρούτζο ή μπζούνο με το παραδοσιακό λιώσιμο του παστού και τις τσιγαρίδες (καθώς και 10άδες ακόμη)




🌧 Η Τσικνοπέμπτη φέτος βροχερή, σύμφωνα με το meteo, οι αρχικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που τοπικά θα είναι έντονες, σταδιακά θα επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας, χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Θα επηρεάσουν επίσης Αττική και κέντρο Αθήνας, με τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες να είναι τοπικά έντονα και χιονοπτώσεις το βράδυ στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα.

👋 Ευχόμαστε σε όλους «να την βρουν» μαζί με το φιλικό και συντροφικό τους περίγυρο, να φάνε και να πιούνε και νηστικοί να μην κοιμηθούνε.

    🚩💯 Γιατί από αύριο έχουμε πάλι πολύ μαλλί να ξάνουμε, ο ταξικός εχθρός δεν κοιμάται ποτέ!

8 σχόλια:

  1. Καλά να περάσεις με κέφι καλή διάθεση και υγεία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, σ Παναγιώτη.
    ...Γιατί από αύριο έχουμε πάλι πολύ μαλλί να ξάνουμε, ο ταξικός εχθρός δεν κοιμάται ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Πάντα φοράει τα ταξικά γυαλιά του σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. ο ταξικός εχθρός, φοράει τα ταξικά γυαλιά, εμείς;
      Όταν γράφω εμείς δεν γράφω για σένα ή για μένα, άλλα για την πλειοψηφία της Εργατικής τάξης.

      Διαγραφή
    3. Οχι η πλειοψηφία της εργατικής τάξης δεν τα φοράει. Η Ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια ερχόμενη απο πολύ μακριά..... Ευτυχώς το 1991... ο ..θεός.. ήταν Γεωργιανός με μουστάκι.... Βρέθηκε και η συγκεκριμένη ηγεσία που ήταν αποφασισμένη να αλλάξουμε τα πάντα. Χωρίς αυτή την πορεία το 2012.... θα είχαμε ..μια απο τα ίδια... όπως την περίοδο 1968 1991.... Συνεχίζουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τα πάνω ( ηγεσία ) αλλά από τα κάτω
    ( Κ.Μ ).
    Οι Ρεφορμιστικές απόψεις, έχουν ριζώσει σε ένα τμήμα της εργατικής τάξης.
    Οι απόψεις που ακούμε στους χώρους δουλειάς μας 'η από άλλους συναδέλφους που λένε
    - "Έχω πρόβλημα στην δουλειά,θέλω το σωματείο να το λύσει."
    - "Έλα συνάδελφε στο σωματείο , για να παλέψουμε όλοι μαζί για την λύση του"
    - "Α δεν γίνετε αυτό, θα με απολύσει"

    Μια δικαιολογία που δεν έχει καμιά βάσει, μια και για να ζητήσει βοήθεια έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο.

    Από την πείρα μου, συνάδελφοι 6 μήνες απλήρωτοι που και οι ίδιοι λέγανε οτι πάει για κλείσιμο, "φοβόντουσαν την απόλυση" αποτέλεσμα το πολυκατάστημα έκλεισε και οι εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο απλήρωτοι (8 μήνες + αποζημίωση + δώρα άδειες κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες είναι. Υπάρχει τεράστιος φόβος ανάθεση σε κάποιον άλλο και μέχρι τελευταία στιγμή η ελπίδα μήπως δεν κλείσει. Θέλει τεράστια προσπάθεια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Συγνώμη αν τους το χαλάω αλλά,ο Ρουμπέν τον δασών είναι μόνο στα παραμύθια και στο κάτω κάτω τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα ήρωα με κολάν.
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου