Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ο αντικομμουνιστής «Γέρος της Δημοκρατίας»


Γεννήθηκε, 13/2/1888, ο αποκαλούμενος “Γέρος της Δημοκρατίας”, Γεώργιος Παπανδρέου

Υποκρισία και φαρισαϊσμός

Ο πρώτος, της «δυναστείας» των Παπανδρέου, ο Γεώργιος Παπανδρέου - αποκαλύπτοντας το ποιόν του, όταν επέστρεφε από τη Μ. Ανατολή στην απελευθερωμένη Ελλάδα στη δεκαετία του '40, είχε δηλώσει πως είναι και με... τη λαοκρατία.
Γνωρίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είχε δώσει τη μάχη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές από το μετερίζι του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το παλλαϊκό σύνθημα «λαοκρατία - λαοκρατία» (δηλαδή την αξίωση του ελληνικού λαού για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που πραγματικά θα υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού), ο Γεώργιος Παπανδρέου απάντησε: «Πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν».

Το πόσο πίστευε στη λαοκρατία, το έδειξε η συνέχεια, που είναι γνωστή, τουλάχιστον στους παλαιότερους, στους ασπρομάλληδες. Εκφράζοντας την πίστη στη δημοκρατία και τη λαοκρατία, ο Γ. Παπανδρέου, όχι μόνο έκανε τα στραβά μάτια στους πυροβολισμούς που δέχτηκαν στο «ψαχνό» όσοι διαδήλωναν υπέρ της λαοκρατίας, αλλά και όταν στη δεκαετία του '60 βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού, άφησε τους κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες (που είχαν καταδικαστεί με τους Αναγκαστικούς Νόμους 509 κλπ.) να σαπίζουν στις φυλακές και τα ξερονήσια!


Η εγκύκλιος που άφησε εποχή

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει αφήσει εποχή. Για την ακρίβεια: Αποτυπώνει πλήρως το χαρακτήρα μιας ολόκληρης εποχής, το είδος της εξουσίας που είχε επιβάλει η πλουτοκρατία στην Ελλάδα όσο και την «ποιότητα» των πολιτικών της εκπροσώπων, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διαχείριση των υποθέσεων της άρχουσας τάξης, λίγο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας, του βαπτισθέντα και ως «Γέρου της... Δημοκρατίας», εκδόθηκε στις 11 Μάρτη 1965. Σαν σήμερα, δηλαδή, πριν από 46 χρόνια.

«Απολαύστε» την:
*
«Εμπιστευτικόν
Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1965
Προς
Τους Γενικούς Επιθεωρητάς
Μέσης Εκπαιδεύσεως
Εφιστώ την προσοχήν όλων των καθηγητών των Γυμνασίων και τους ΚΑΘΙΣΤΩ υπευθύνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της νεολαίας Λαμπράκη. Ο κομμουνισμός είναι εχθρός και του Εθνους και της Δημοκρατίας. Και τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενεάς.

Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν. Τα δικά μας ιδανικά είναι τα ιδανικά του ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ελευθερία (Εθνική και Πολιτική) και Δικαιοσύνη. Αγάπη και θυσία. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και με αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά. Ελλάς και Δημοκρατία. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Και αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι, όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν. Οσοι πιστεύουν εις τα ιδεώδη των, τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας και την έμπνευσιν της Νέας Γενεάς έχει αναθέσει η Ελληνική Δημοκρατία εις τον εκπαιδευτικόν κόσμον.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του υπουργείου Παιδείας πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά ΕΠΕΘΥΜΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΜΕΘ' ΥΜΩΝ. Παρακαλώ, όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε (Υπουργείον Παιδείας, Γραφείον Υπουργού - εμπιστευτικώς) σχετικήν έκθεσιν. Δεχθήτε και διαβιβάσητε προς άπαντας, διδάσκοντας και διδασκομένους, τους εγκαρδίους χαιρετισμούς μου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόεδρος κυβερνήσεως και υπουργός Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων».

2 σχόλια:

  1. Εδώ είναι πραγματικά όλα τα ...λεφτά.... Του προτάθηκε η προεδρία του ...ΕΑΜ. Αρνήθηκε. Τον ετοιμάζανε για Πρωθυπουργό Λιβάνου Καζέρτας που έσφαξε τον λαό σε Αθήνα Πειραιά τον Δεκέμβρη του 1944... 20 χρόνια μετά τον έκανε ... γέρο της δημοκρατίας.... η ...ΕΔΑ του Αντικομουνιστής Μενσεβίκου Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ. Με την ...ΕΔΑ νόμιμη και το ΚΚΕ παράνομο. Το συμπέρασμα είναι πως το ΚΚΕ πρέπει να έχει Στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό σε όλες τις συνθήκες να διατηρεί πάντα την αυτοτέλεια του σε ανοιχτή σύγκρουση με τους φορείς των Οπορτουνιστικών απόψεων σε όλες τις αποχρώσεις και να συμμετέχουν οι Κομμουνιστές μα συμμετέχουν στο Αστικό κοινοβούλιο απο θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα μέσα παραγωγής στα χέρια τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την στιγμή που υπόγραψε αυτή την άθλια Αντικομουνιστική εγκύκλιο η ..ΕΔΑ εγκλώβισε τον λαό στον ....ανένδοτο... του ...Παπατζή με την δήθεν ...αποστασία... του Μητσοτάκη και με συνθήματα ...1.1.4 δηλαδή την υπεράσπιση του ...συντάγματος.... που έστειλε στον τάφο τους σ. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ. Πως μπορεί όμως να είναι διαφορετικά όταν η ίδια η ...ΕΔΑ.... τους αρνήθηκε την υποψηφιότητα τον Σεπτέμβρη του 1951..... Οταν την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ο Αντικομουνιστής Πασαλίδης ήταν στο γραφείο του Παπάγου και πήρε την υπόσχεση πως η ...ΕΔΑ δεν θα βγει παράνομη. ....τι χαρακτηρισμό να δώσω σε όλα αυτά.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου