Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

«Πράσινες» μπίζνες για το κεφάλαιο - πανάκριβο ρεύμα για το λαό


«ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ»

Τα βασικά σημεία του αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού για τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» και τη μετάβαση της χώρας στις «πράσινες» τεχνολογίες παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Προσπαθώντας να συσκοτίσει τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ, συνολικά για το λαό που πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, επανέφερε το προπαγανδιστικό σχήμα της «πράσινης ανάπτυξης», στην οποία στοιχίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις σχετικές ενεργειακές μπίζνες. Οπως είπε άλλωστε, αναφερόμενος στο λεγόμενο «Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης», θα εκταμιευτούν από αυτό κονδύλια ύψους 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ, που κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την ενίσχυση «πράσινων επενδύσεων». Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι ένα ελάχιστο τμήμα από τους παραπάνω «πόρους» θα δοθεί, σαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, σε εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους για να μπαλώσουν κάποιες από τις απώλειές τους.

Ο Στ. Πέτσας, σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξε αντίστοιχα μεγάλη μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, καθώς και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά διαμόρφωσε το πεδίο για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, ως υπέρμαχος της νέας «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ και βασικός υποστηρικτής των «πολιτικών για το κλίμα», σχέδιο που σήμερα υλοποιεί η ΝΔ.

Κατά τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για το «Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης» είπε ότι αυτό περιλαμβάνει κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων, εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα - «γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους, ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών, προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού κ.ά.

Ολα τα παραπάνω, και δίχως ακόμη να έχει ξεδιπλωθεί πλήρως ο κυβερνητικός σχεδιασμός, είναι ενδεικτικά για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, με την εφαρμογή μιας πολιτικής που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, από τη μία, κλείνει τα λιγνιτωρυχεία και, από την άλλη, κατασκευάζει μονάδες καύσης σκουπιδιών, σκορπίζοντας καρκινογόνους ρύπους. Την ίδια στιγμή, πετάει στο δρόμο βιομηχανικούς εργάτες υποσχόμενη ότι κάποιοι από αυτούς ίσως γίνουν ...κηπουροί στις εργασίες «αποκατάστασης», ενώ ετοιμάζεται να μπουκώσει με χρήμα επιχειρηματίες με φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια για επενδύσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το πνεύμα, χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε 8 χρηματοδοτικά προγράμματα του «Πράσινου Ταμείου», συνολικού προϋπολογισμού έως 140 εκατ. ευρώ για το 2020, που θα κατευθυνθούν σε μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι από τα παραπάνω μόλις 10 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για προγράμματα προστασίας των δασών, με το υπουργείο να υπολογίζει ότι θα περισσέψουν και χρήματα για να πληρωθούν οι Επιτροπές Εξέτασης για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών, οι οποίες σήμερα είναι δεκάδες χιλιάδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου