Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Κινητικότητα γεωτρύπανων και πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζεται η συγκέντρωση πλωτών γεωτρύπανων, ερευνητικών αλλά και πολεμικών πλοίων πολλών κρατών στην κυπριακή ΑΟΖ, αναδεικνύοντας τους κίνδυνους που προκύπτουν από την ένταση των ανταγωνισμών για τα ενεργειακά αποθέματα.

Η ανακοίνωση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας «Eni» - «Total» για έναρξη των γεωτρήσεων «συμπίπτει» με την παρουσία του γαλλικού
αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» και της συνοδείας του -συμπεριλαμβανομένης και ελληνικής φρεγάτας. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που τα τουρκικά ερευνητικά και τα πολεμικά που τα προστατεύουν κινούνται καθημερινά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία «Eni» - «Total» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις της στο «Οικόπεδο 6» τον Απρίλη, ενώ θα ακολουθήσουν η αμερικανική «Exxon» και η «Qatar Petroleum». «Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρ' όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του χθες, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει και το τρίτο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο ή στα περίχωρα της Κύπρου εάν χρειαστεί».

Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται η γαλλική αεροναυτική επιχείρηση «ασφαλείας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «FOCH 2020». Ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου είναι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» και η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Ψαρρά» βρίσκεται νότια της Κύπρου, πλέοντας δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, ως ένα από τα πλοία προστασίας του, ενώ φημολογείται ότι κοντά βρίσκεται και ελληνικό υποβρύχιο. Η φρεγάτα τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στη Ναυτική Δύναμη «Task Force 473» του αεροπλανοφόρου, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Ο γαλλικός στόλος έρχεται να προστεθεί τα πλοία των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, αλλά και της Ρωσίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου