Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση χώρων και χρήσεων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Με συνοπτικές διαδικασίες (συνεδρίαση δια περιφοράς) και χωρίς δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά και χωρίς την παρουσία φορέων, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Μητροπολιτική Επιτροπή.


Εξέλιξη που βέβαια ήταν αναμενόμενη, στη βάση της ουσιαστικής συμφωνίας Διοίκησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ., σε ένα σχεδιασμό αξιοποίησης ελεύθερων χώρων, που ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία, προσπαθεί να διαχειριστεί οριακά τα μεγάλα προβλήματα και τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Τελικά όμως, δεν καλύπτει ολοκληρωμένα τις μεγάλες ανάγκες για πράσινο, υποδομές Πολιτισμού, Αθλητισμού, κ.ά.

Από το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου, τη Μελέτη Βιωσιμότητας και τη συγκεκριμένη ΣΜΠΕ που αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο, προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα που χρειάζεται να προβληματίσουν το λαό της περιοχής.

Σε γενικές γραμμές, ο χώρος του πρώην στρατοπέδου δεν αποδίδεται ολόκληρος στο λαό της περιοχής, δεν διασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση χώρων και χρήσεων, παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος να προχωρήσει η ανταποδοτική λειτουργία άμεσα και έμμεσα που θα επιβαρύνει δημότες και επισκέπτες. Προβλέπονται ελάχιστοι χώροι για οργανωμένη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ανάπτυξη στο χώρο υποδομών Παιδείας, σχολικής στέγης.

Με βάση τα παραπάνω, κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει ότι τα "πράγματα πήραν το δρόμο τους", ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργεί ένα μητροπολιτικό πάρκο, όπως το ονειρεύονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά αποτελεί διαχρονική διεκδίκηση του λαού ιδιαίτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την οποία έχουν στηρίξει οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στο Δήμο Παύλου Μελά.

Χρειάζεται άμεσα να ενταθεί ο αγώνας για απόδοση όλου του χώρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο λαό της περιοχής, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, αφενός για την υλοποίηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς αναβολές άλλων απαραίτητων έργων στο δήμο και αφετέρου τη μετέπειτα λειτουργία του. Για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψη του όλες τις υπαρκτές ανάγκες της περιοχής για Πράσινο, χώρους Αθλητισμού, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του χώρου ως σύμβολο αντίστασης και αγώνα, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, ενάντια στην όποια σκέψη για εμπορευματοποίηση χρήσεων και ανταποδοτικότητα.

 «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου