Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η «δίκαιη κατανομή των βαρών»...

Αν για κάποιους φρόντισε η κυβέρνηση να είναι πραγματικά ...«δίκαιη» η κατανομή των βαρών, αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, που όλοι τους βιώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα αποτελέσματα των «έκτακτων» μέτρων λόγω της πανδημίας, τα οποία ήρθαν για να μείνουν, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξαγγελίες.

Πράγματι, τι έχουν να χωρίσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους, με αυτούς που δουλεύουν «εκ περιτροπής», με μισό μισθό το μήνα;
Τι έχουν να χωρίσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δουλεύουν τηλεργασία με ανεξέλεγκτα ωράρια και φουλ εντατικοποίηση, με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, που αυτή την περίοδο «έλιωσαν» στη δουλειά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες; Τι έχουν να χωρίσουν οι πάνω από 100.000 απολυμένοι το πρώτο 20ήμερο του Μάρτη, με τους χιλιάδες εποχικούς συναδέλφους στον Επισιτισμό - Τουρισμό που βρίσκονται στον αέρα;

Τι έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι στη «Mellon», που οι μισοί είναι με αναστολή σύμβασης από αρχές Απρίλη, με το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες, ορισμένοι δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάποιοι άλλοι κάνουν τηλεργασία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία ετοιμάζει εκ περιτροπής εργασία και αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο απολύσεων μέσα στο καλοκαίρι; Τίποτα δεν έχει αφήσει αναξιοποίητο η εργοδοσία της «Mellon»...
* * *
Για ποια «δίκαιη κατανομή βαρών» μας μιλάει λοιπόν η κυβέρνηση, όταν για άλλη μια φορά ετοιμάζονται να ρίξουν όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που στους εργοδότες δίνει φοροαπαλλαγές, αναστολές πληρωμών, επιδοτήσεις δανείων, δυνατότητα απαλλαγής από κάθε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους, μείωση του κόστους εργασίας κ.ά.;
Οι εργαζόμενοι στη «Mellon» έχουν μεγάλη πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Στις αρχές της προηγούμενης κρίσης, «για να σωθεί ο όμιλος» δέχτηκαν μειώσεις μισθών 11% στην Αθήνα και έως 22% στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανάλογα με το πώς προχωρούσαν οι συμφωνίες μεταξύ της «Mellon» και των τραπεζιτών, μία αυξανόταν η δουλειά και παράλληλα η εντατικοποίηση και οι υπερωρίες, μία μειωνόταν η δουλειά και ξεκινούσαν οι απολύσεις.

Την περίοδο των «capital controls», που η εταιρεία έκλεισε λόγω «ανωτέρας βίας» και οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε χρήση όλης της κανονικής τους άδειας και στη συνέχεια άνευ αποδοχών, μόνο μετά από δυναμικές παρεμβάσεις του Σωματείου καταφέραμε οι εργαζόμενοι να αποζημιωθούν για ένα μικρό διάστημα.

Βγαίνοντας από την προηγούμενη κρίση, ο όμιλος εταιρειών «Mellon» όχι απλά «σώθηκε», αλλά το καλοκαίρι του 2019 και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις, βραβεύτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των πιο κερδοφόρων και αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ελλάδα!

Οι εργαζόμενοι βγήκαν από την προηγούμενη κρίση με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, που όλες οι κυβερνήσεις της δεκαετίας φρόντισαν για αυτό, και μπαίνουν σε μια νέα κρίση, με το κεφάλαιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους τραπεζίτες να καιροφυλακτούν με μεγαλύτερες ορέξεις πάνω από όποιο δικαίωμα έχει απομείνει (εργασιακό, κοινωνικό, συνδικαλιστικό), αξιοποιώντας και την πανδημία.
* * *
Ο,τι πετύχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και μικρές αυξήσεις, ήταν αποτέλεσμα των δυναμικών αγώνων των εργαζομένων με το ταξικό τους Σωματείο, των πολύμορφων παρεμβάσεων, των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, της ενότητας και της συμμετοχής των εργαζομένων στη διαμόρφωση των αιτημάτων και της διεκδίκησης αυτών.

Η λογική «έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» ή «δεν φταίει η "Mellon" που δεν έχουμε δουλειά, αλλά οι τράπεζες που δεν μας δίνουν δουλειά» είναι επικίνδυνες για τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τις διεκδικήσεις τους και τα δικαιώματά τους. Είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας, που επιδιώκει σε τέτοιες ειδικά συνθήκες να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων, να κάμψει τις αντιδράσεις, να τους διασπάσει. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία δουλειά να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των αφεντικών (π.χ. «Mellon» και τράπεζα) και να αγωνιούν για τις μεταξύ τους συμφωνίες και διαπραγματεύσεις.

Οι εργαζόμενοι της «Mellon» έχουν χρέος να απειθαρχήσουν σε αυτά που τους ετοιμάζουν κράτος και εργοδοσία, να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους προβλήματα, να βροντοφωνάξουν «Δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς την κρίση τους». Να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση κάτω από την εταιρεία την Τρίτη 26 Μάη, να απαιτήσουν να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο δουλειάς, καμία απόλυση, όχι στην εκ περιτροπής εργασία και την τηλεργασία, μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Σήμερα, Τρίτη 26 Μάη, μέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στο Χρηματοπιστωτικό, να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται υπό καθεστώς τηλεργασίας και αντιμέτωποι με τα υπόλοιπα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι της «Mellon» ξεκινάμε με δίωρη στάση εργασίας 9 - 11 π.μ. και το απόγευμα δίνουμε μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ.

Ειρήνη ΜΠΕΚΙΑΡΗ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon» και γραμματέας του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου