Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

«Τζογάρει» τις θυσίες του λαού

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, στις αρχές Γενάρη του 2020, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κίνα, έχουν περάσει επτά μήνες. To αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέχρι τις 12 Αυγούστου ο φόρος θανάτου έχει ξεπεράσει τις 742.000. Στις ΗΠΑ, τη «Μέκκα» του καπιταλισμού, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 165.000, ενώ ο εφιάλτης ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.
Τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, υπό τον φόβο της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας σε πολύ μικρό διάστημα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές, μηχανήματα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελούν ομολογία ήττας των διαχρονικών πολιτικών υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης των συστημάτων δημόσιας Υγείας. Αποτελούν ομολογία ήττας των πολιτικών των αστικών κομμάτων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στην Ελλάδα, οι συνθήκες σήμερα για τα λαϊκά στρώματα είναι πολύ χειρότερες από το ξεκίνημα της πανδημίας, εξανεμίζοντας τις θυσίες τους και όσα κερδήθηκαν από την υπεύθυνη στάση τους απέναντι στις υποδείξεις των επιστημόνων, καταφέρνοντας να εκμηδενίσουν ουσιαστικά τα κρούσματα. Στις 4 Μάη, μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 2.632 ενώ είχαν καταγραφεί συνολικά 146 θάνατοι. Στις 12/8/2020, όμως, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τις 6.000 και οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 214.

Και ενώ είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο είναι ακόμα στην αρχή του, η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο να κουνάει το δάχτυλο στους εργαζομένους και στη νεολαία, προτάσσοντας την «ατομική ευθύνη». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μεταθέσει και να καλύψει τις δικές της ευθύνες και του κράτους, να συγκαλύψει το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ενισχύσει ουσιαστικά το ήδη απαξιωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Τζογάρει» τις θυσίες του λαού

Οπως σημείωνε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του την περασμένη Τρίτη, «η αύξηση των κρουσμάτων, η όποια χαλαρότητα και ο εφησυχασμός είναι ο καθρέφτης της δικής της (της κυβέρνησης) ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεών της στα μέτρα προστασίας, κυρίως όμως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα».

Αντί λοιπόν το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για να θωρακίσει το λαό, η κυβέρνηση, αμέσως σχεδόν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες της ΕΕ να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας, «ως ασφαλή τουριστικό προορισμό», κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με ανεπαρκείς ελέγχους στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα, για να τα προσαρμόσει στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Αντί να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κατεύθυνση της ΕΕ επιτρέπεται πληρότητα 100% στα αεροπλάνα. Αντί να ανοίξει και να στελεχώσει τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, με ΦΕΚ αύξησε την πληρότητα στα πλοία μέχρι και 85%. Αντί να δημιουργήσει νέες ΜΕΘ για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε κανονικές συνθήκες, διαφημίζει ως «ευκαιρία για τη χώρα» το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, τις λεγόμενες ΣΔΙΤ.

Αντί να εντατικοποιήσει και να επιβάλει αυστηρά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προχωρά σε μια σειρά από νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στη βάση του ευρωενωσιακού «Ταμείου Ανάκαμψης», που θα φορτώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων, προς όφελος του κεφαλαίου. Μόλις λίγες μέρες πριν, επιβεβαιώθηκαν 24 νέα κρούσματα σε εργοστάσιο κρέατος και 50 κρούσματα σε εργοστάσιο ελαιουργίας.

Κυβερνητικός κυνισμός

Δύο ακόμα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά για την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση: Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, από τους 2.162.251 εισερχόμενους στη χώρα ελέγχθηκαν στα σημεία εισόδου μόνο οι 266.116, δηλαδή μόλις το 12%!

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τρίτη, γιατί δεν επιβλήθηκε εξαρχής η επίδειξη αρνητικής εξέτασης στις πύλες εισόδου της χώρας, που θα πιστοποιεί ότι ο επισκέπτης δεν πάσχει από κορονοϊό, ανέφερε με κυνισμό ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης παίρνονται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ότι ανάλογα με την εξέλιξή τους κρίνεται και η αποτελεσματικότητα των μέτρων!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο λαός χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο άνοιγμα του Τουρισμού. Και τώρα που τα κρούσματα κινούνται σε ανοδική τροχιά, με καθοριστική συμβολή των «εισαγόμενων», επιβάλλονται αυστηρότεροι όροι για την είσοδο στη χώρα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει το κήρυγμα για την «ατομική ευθύνη».

Ενα άλλο στοιχείο που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, είναι ότι από τα 5.623 κρούσματα στη χώρα, τα 1.146 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και τα 2.839 ανάρρωσαν κατ' οίκον. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νόσησαν, είτε έμειναν σπίτι χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση είτε αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για κατ' οίκον ιατρικές επισκέψεις. Επιβεβαιώνεται δηλαδή κι από αυτό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και γυμνό, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τεστάροντας ...τη λογική

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η κατάσταση με τα τεστ για τον κορονοϊό, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και για τους περιορισμούς που ισχύουν στο εύρος των περιπτώσεων που ελέγχονται, για να μειώνεται το κόστος, εκθέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του λαού.

Στην περίπτωση του Πόρου, για παράδειγμα, υπάρχουν καταγγελίες ότι o ΕΟΔΥ καθυστέρησε να ενημερώσει για τα αποτελέσματα μέχρι και πέντε μέρες, ενώ η αρχική οδηγία σε όσους υποβλήθηκαν στον έλεγχο ήταν ότι «θα ενημερωθούν το αργότερο εντός τριών ημερών στην περίπτωση που είναι θετικοί». Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι μετά από τις τρεις μέρες να κυκλοφορούν κανονικά, θεωρώντας ότι δεν έχουν τίποτα και στη συνέχεια ο ΕΟΔΥ να ενημερώνει κάποιους από αυτούς ότι είναι θετικοί! Καταγγελίες για καθυστερήσεις υπάρχουν ακόμα και από ασθενείς που έχουν εισαχθεί για άλλες ασθένειες στα νοσοκομεία.

Η εξήγηση για όλα αυτά βρίσκεται στο γεγονός ότι στους πέντε μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, και παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις, το προσωπικό που απαιτείται (και στα εργαστήρια μοριακής ανάλυσης) δεν επαρκεί ή/και δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο, ενώ αντιδραστήρια και μηχανήματα ανάλυσης του δημόσιου τομέα υπάρχουν σε ελάχιστα μεγάλα νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) μόλις πρόσφατα.

Να σημειωθεί επίσης ότι πλέον δεν αποστέλλονται δείγματα από τα δημόσια νοσοκομεία προς το «Παστέρ», έπειτα από την απαίτηση της διοίκησής του «κάθε δείγμα να συνοδεύεται από βεβαίωση αποζημίωσης από το νοσοκομείο». Ακόμη και για το περιβόητο rapid test, που δίνει φερέγγυο αποτέλεσμα, τα αντιδραστήρια είναι τόσο λίγα που, όπως καταγγέλλεται, εξαντλούνται στις πρώτες 6 - 7 ώρες από το άνοιγμα μιας γενικής εφημερίας μεγάλου νοσοκομείου!

Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζει και το υγειονομικό προσωπικό. Ειδικά για όσους επιστρέφουν από άδεια και παρά το γεγονός ότι πλέον υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει ούτε ο στοιχειώδης προγραμματισμός για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί (π.χ. πότε θα γίνει και πού το τεστ, αν θα μείνουν σε καραντίνα, αν υπάρχει ισχυρή υποψία και σε ποιες περιπτώσεις για επανάληψη σε περίπτωση ακόμη και αρνητικού αποτελέσματος κ.λπ.).

Ετσι, αλλού το τεστ γίνεται σε όλους όσοι επιστρέφουν από άδεια, αλλού σε κανέναν αν είναι ασυμπτωματικός, αλλού συνδυάζονται απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και κλινική εικόνα κι αλλού οι εργαζόμενοι πάνε για δουλειά αμέσως, πριν βγει το αποτέλεσμα!

Μέτρα τώρα, πριν να είναι αργά!

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, να διεκδικήσουν μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στα νοσοκομεία.
  • Καμία απόλυση
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.)
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου