Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Η Εθνική Ένωσις Ελλάς (Ε.Ε.Ε.) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή


Στις 17/8/1932, η φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς (Ε.Ε.Ε.) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο σωματείο οικοδόμων Θεσσαλονίκης, (γωνία Χαρ. Παπαμάρκου και Δικαστηρίων στο Καπάνι), τραυματίζοντας βαριά τον Γραμματέα του Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική ΓΣΕΕ τόνισε: «Η εργατιά της Θεσσαλονίκης από μέρες τώρα αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες ένοπλες επιδρομές, σκοτωμούς και τραυματισμούς από τις εξοπλισμένες φασιστικές ορδές που εμπνέονται και καθοδηγούνται από τη Γενική
Διοίκηση Μακεδονίας και την κυβέρνηση Βενιζέλου. 

Ο εργάτης οικοδόμος σ. Σταμπουλίδης έπεσε νεκρός. Μια δεκάδα εργάτες είναι τραυματισμένοι. Για την κυρίαρχη τάξη δεν είναι αρκετές οι συλλήψεις, οι δαρμοί, οι εξορίες, οι διαλύσεις των ταξικών οργανώσεων, η απαγόρευση του Ενωτικού συνεδρίου Θεσσαλονίκης, η αφαίρεση και των τελευταίων υπολειμμάτων των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών της εργατικής τάξης. 
Περνάει στις χωρίς προσχήματα δολοφονίες, στην εξόντωση του επαναστατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ τα σοσιαλφασιστικά συνδικάτα απολαμβάνουν την αμέριστη υποστήριξή της. 

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία για το επαναστατικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκονται σε αδιάσπαστη συνοχή με την επίθεση του κεφαλαίου και την αντίσταση των εργατών».



Ο Μάρκος Βαφειάδης καταγγέλλει στην αστυνομία ως δράστες του φόνου τους αδελφούς Μελεμενλή, ηγετικά στελέχη των ομάδων κρούσεως της Ε.Ε.Ε.

Η αστυνομία, όμως, τους αφήνει ελεύθερους και ανακοινώνει στις εφημερίδες ότι “οι δράσται καταζητούνται και οι ανακρίσεις διεξάγονται προς πάσα κατεύθυνσιν” και προσπαθεί να φορτώσει τον φόνο στους εχθρούς του ΚΚΕ αρχειομαρξιστές.



Φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις «Ελλάς» (τρία έψιλον )

2 σχόλια:

  1. Η Θέση της ενωτικής ΓΣΕΕ για τον φασισμό είναι απόλυτα σωστή. Ο Φασισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Καπιταλισμού και της ιδιοκτησίας του στα μέσα παραγωγής. Είμαστε στο 1932 η 3η Κ.Δ βρίσκεται στα χέρια των Μπολσεβίκων με γραμμή Σοσιαλφασισμός και έχει βοηθήσει το ΚΚΕ που στην Ολομέλεια του 1930 στην Λάρισα διόρθωσε το πρόγραμμα σε Σοσιαλισμό με Δικτατορία του προλεταριάτου. Δυστυχώς η καταστροφή ήρθε το 1935... με την επικράτηση στην Κ.Δ της Οπορτουνιστικής αντεπανάστασης. Η Ζημιά ήταν χειρότερη και απο αυτή που προκάλεσε η Δικτατορία του Μεταξά. Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε.Ε.Ε. (“Εθνική Ένωσις Ελλάς”)
    Η Θεσσαλονίκη και το “μαύρο μέτωπο”
    https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/09/blog-post_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου