Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού για τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει

Μαζική και μαχητική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως και στην προσπάθεια αμπαλαρίσματός της μέσα σε τάχα «φιλολαϊκές» εξαγγελίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το «φόρουμ της ΔΕΘ», ετοιμάζονται να δώσουν σωματεία και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, με το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 12/9 στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη και την πορεία που θα ακολουθήσει.

«Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», τονίζουν τα σωματεία και καλούν σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία προετοιμάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και την προηγούμενη μέρα. 

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στις 8.30 π.μ., από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των υγειονομικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Καθημερινές μάχες και οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς

Τα ταξικά σωματεία, με εξορμήσεις και περιοδείες, μπαίνουν σε χώρους δουλειάς, ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση, με οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η προετοιμασία της κινητοποίησης ξεδιπλώνεται παράλληλα με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής πραγματοποίησε χτες κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε στον υφυπουργό το πλαίσιο με τις διεκδικήσεις για κλαδικές ΣΣΕ με σταθερό εργάσιμο χρόνο, για επίδομα ανεργίας τουλάχιστον 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, παράλληλα με το πάγωμα υποχρεώσεων των ανέργων σε ΔΕΚΟ, δωρεάν πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες κ.ά.

Στη συνέχεια, το Συνδικάτο κατέθεσε στην Ενωση Ξενοδόχων σχέδιο ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς η υπάρχουσα έληξε τον Αύγουστο.

Μπροστά στην κινητοποίηση του Σαββάτου, σε διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης στο πάρκο έξω από το ΕΚΘ την περασμένη Τρίτη, εργαζόμενοι του κλάδου ανέδειξαν πτυχές της επίθεσης όπως αυτή εκφράζεται στους χώρους δουλειάς και συζήτησαν για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Αναφέρθηκαν στο καθεστώς της τηλεργασίας που επιδιώκει να επεκτείνει η εργοδοσία, στις αρνητικές συνέπειές του, στο φόντο και του τραγικού θανάτου της 27χρονης συναδέλφισσάς τους που πέθανε μόνη μέσα στο σπίτι την ώρα της δουλειάς. Αναδείχθηκαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με την «ευελιξία» της εργοδοσίας να εκμεταλλεύεται ανάλογα πώς βολεύεται τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τους όποτε θέλει σε εργασία από το σπίτι και άλλες φορές πιέζοντάς τους να επιστρέψουν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο απασχόλησε ο σχεδιασμός οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα και από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των εργαζομένων να πιέζουν για αυτά τα ζητήματα.

Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθεί Σωματειακή Επιτροπή για τα τηλεφωνικά κέντρα, που θα εξειδικεύσει τη δράση στον συγκεκριμένο χώρο όπου εκδηλώνεται πιο βαριά η εκμετάλλευση, σε νέο ηλικιακά δυναμικό με χαμηλή κοινωνική πείρα κ.λπ. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε ότι στα τηλεφωνικά κέντρα, με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτρα προστασίας δεν είναι επαρκή (π.χ. κοινή χρήση ακουστικών, δεν τους πληρώνουν μάσκες κ.ά.).


Πρόγραμμα.

7:00 Περιοδεία στο Λιμάνι

Σωματείο Τροφίμων Ποτών Κ. Μακεδονίας
11:00 ΜΕΒΓΑΛ
14:30 Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας
Επιχείρηση Φραντζής

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης
Καταστήματα ΙΚΕΑ – MEGA AB

Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας 
19:30 Σύσκεψη στο ΕΚΘ με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώτα Ταβουλάρη

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης
Περιοδείες με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Τασιουλα Γιάννη:
Εργοτάξιο ξενοδοχειακό μοναστηριού Ν.Σ.Σ
Εργοτάξιο εμπορικό Τσιμισκή 
Εργοτάξιο ΜΕΤΚΑ Λεωφόρος Νίκης

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης
9:00 Ιντρακομ τελεκομ
13:30 ΟΤΕ Φοίνικα

Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας
7:00  εξόρμηση στην επιχείρηση salko
8:00 περιοδεία στο σχήμα χρώμα

Στον ΟΣΕ
Στον εμπορικό σταθμό και στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ

Σε ΟΑΣΘ
Αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα

ΟΤΑ

Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης
10:00 στο Πανόραμα σύσκεψη με τους απολυμένους των παιδικών σταθμών του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη
19:00 στο Ωραιόκαστρο σύσκεψη με τους απολυμένους των παιδικών σταθμών..
ΔΑΣ Δήμου Καλαμαριάς 
6:30πμ περιοδεία στο αμαξοστάσιο του δήμου στον Φοίνικα..
ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης
6:30 περιοδεία στην εποπτεία καθαριότητας στην Ευαγγελίστρια
8:30 περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου ( δημαρχείο)

Δημόσια Διοίκηση
8:00 ΕΦΚΑ Καλαμαριάς
9:30 ΕΦΚΑ Μαρτίου

Εκπαίδευση
1ο βάθμια
Σχολεία του ΣΕΠΕ Υπαίθρου
2ο βάθμια
Γυμνάσιο και ΓΕΛ Τριανδρίας – 30ο ΓΕΛ – 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου – 4o Γυμνάσιο

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης
Περιοδείες στις συνοικίες της πόλης
 ....
Αυξάνονται συνεχώς τα καλέσματα για το συλλαλητήριο

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ καλούν ολοένα και περισσότερα σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

Σε αυτά προστέθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), η οποία αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για τη διασφάλιση των αναγκών σε 
Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και Πρόνοια. Οπως εξηγεί, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία των δομών, δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη δημιουργία ή / και επίταξη χώρων για τον αναγκαίο αποσυγχρωτισμό, για την αύξηση του προσωπικού, για τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για την ασφαλή μεταφορά, για τη συστηματική υγιεινή και τον καθαρισμό των χώρων...

«Δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), «ενάντια στο χτύπημα του 8ωρου, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, τις απολύσεις και το πετσόκομμα των μισθών, του εισοδήματος των εργαζομένων».
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων με αναχώρηση στις 3.30 μ.μ. από το Πάρκο της Νάουσας. Αναχώρηση από τον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα ανακοινώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», καλώντας τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτοχώρου, μετά την πετυχημένη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη, αποφάσισαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Λεωφορεία και αυτοκίνητα θα αναχωρήσουν από το Λιτόχωρο στις 3.30 μ.μ. και την κεντρική πλατεία της Κατερίνης στις 4 μ.μ.
 ....
Πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ




Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των σωματείων το Σάββατο 12/9 και να στηρίξουν τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν για αύριο τα σωματεία στο χώρο της Υγείας.

Επίσης, αύριο Παρασκευή στις 12 μ., στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πίσω από το Αγαλμα του Μ. Ανδρόνικου), το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του, ενώ το Σάββατο 12/9, στις 10.30 π.μ., στον ίδιο χώρο, οργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου