Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μαρτυρίες Μακρονησιωτών στην κάμερα του 902.gr

«Δεν το πιστεύαμε ποτές νάχει
 τόση αντοχή η καρδιά μας»

Η Μακρόνησος είναι ένας τόπος που έχει ταυτιστεί περισσότερο από κάθε άλλον με τη βαρβαρότητα του αστικού κράτους, αλλά και ένας τόπος που συμβολίζει το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος.

«Δεν το πιστεύαμε ποτές νάναι τόσο σκληροί οι ανθρώποι.
Δεν το πιστεύαμε ποτές νάχει τόση αντοχή η καρδιά μας», έγραψε από το ξερονήσι ο Γιάννης Ρίτσος, αποτυπώνοντας τόσο εύστοχα αυτά που έγιναν στο Νταχάου της Μεσογείου.

Οι αγωνιστές της Μακρονήσου, που επέστρεψαν στο κολαστήριο με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, μίλησαν στην κάμερα του 902.gr, στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για το κολαστήριο. Αλύγιστοι, αλλά και σεμνοί, όπως αρμόζει σε αυτούς που έκαναν το καθήκον τους, εμπνέουν με το παράδειγμά τους.

Ο Μακρονησιώτης αγωνιστής,  Λάζαρος Κυρίτσης, που ήταν στο Α´ ΕΤΟ, μας μίλησε για τη μεγάλη σφαγή που έγινε εκεί στις 29 Φλεβάρη και την 1η Μάρτη 1948, όταν δολοφονήθηκαν 350 στρατιώτες και πετάχτηκαν στο βυθό του Αιγαίου.

Ο Σωτήρης Βουγιουκλάκης, περιγράφοντας τη βαρβαρότητα του αστικού κράτους, μας είπε πως οι μισοπεθαμένοι κρατούμενοι άκουγαν τους βασανιστές τους να λένε: «Το παλιοκομμούνι δεν ξεψυχάει».

Στην κάμερα του 902.gr μίλησαν επίσης η Μαρία  Αποστολάκου, η οποία βρέθηκε στη Μακρόνησο μωρό, μαζί με την εξόριστη μητέρα της, καθώς και ο Θανάσης Παπαλελούδης που έκανε τη θητεία του στη Μακρόνησο ως οπλίτης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου