Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Σε εξέλιξη τα γεωπολιτικά παιχνίδια γύρω από το εμβόλιο

Ενώ καλπάζει η εξάπλωση του κορονοϊού

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» και ο ανταγωνισμός γύρω από ένα πιθανό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Ο Λευκός Οίκος μπλόκαρε ρήτρα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την έγκριση ενός εμβολίου πριν από τις προεδρικές εκλογές (3 Νοέμβρη). Ο FDA σκόπευε να αναγκάσει τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια να μελετήσουν τις επιπτώσεις τους στους εθελοντές για τουλάχιστον δύο μήνες προτού υποβάλουν αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Από τις εταιρείες που εργάζονται για εμβόλια, μόνο η «Pfizer» - που αναπτύσσει εμβόλιο μαζί με τη γερμανική «BioNTech» - έχει δηλώσει ότι δεδομένα για την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το εμβόλιο της «BioNTech» εισήλθε σε διαδικασία έγκρισης και έτσι γίνεται το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο, μετά από αυτό της βρετανικής «AstraZeneca», που μπαίνει σε διαδικασία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Στο μεταξύ καλπάζει η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν χτες τα 35,7 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 1,049 εκατ. Στην περιοχή της Ευρώπης (53 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 6,2 εκατ. κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν 241.000 θάνατοι, ενώ σε εξέλιξη είναι το δεύτερο κύμα.

Ενδεικτικά, στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο τα νέα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν ακόμα και τις 16.000, ενώ χτες καταγράφηκαν 69 θάνατοι σε ένα 24ωρο, σχεδόν διπλάσιοι απ' ό,τι τις προηγούμενες μέρες.

Οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό ξεπερνούν τον 1 στους 2 μεταξύ αυτών που ζουν υπό πολύ επισφαλείς συνθήκες, κυρίως μεταναστών, στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με μελέτη της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF). Στα κέντρα διαμονής, στα κέντρα διανομής τροφίμων ή στις εργατικές εστίες όπου έκανε τεστ η ΜΚΟ υπάρχει μια «ιδιαίτερα υψηλή διασπορά της νόσου», κυρίως λόγω «συγχρωτισμού και συνθηκών διαμονής».

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την Κυριακή 23.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Η Ισπανία έγινε χτες η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού, μετά και την καταγραφή 23.480 νέων λοιμώξεων το Σαββατοκύριακο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 813.412, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 32.225. Αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε τρεις πόλεις, ανάμεσά τους και στη Μαδρίτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου