Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Η Ελλάδα προσφέρει λύσεις στις ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια


Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι τα συμφέροντα των μονοπωλίων πάνε χέρι-χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, προέκυψε από την ομιλία που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum, με τίτλο «Η Ελλάδα κοιτάει μπροστά με αυτοπεποίθηση».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια», φέροντας ως παραδείγματα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τριμερείς συνεργασίες όπως Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ ή Αίγυπτο. «Οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ καλύτερες», πρόσθεσε, και παρουσίασε ως κοινό στόχο των δύο πλευρών «να αναπτύξουμε τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο επίπεδο που είναι ήδη οι στρατιωτικές».

Ειδική αναφορά έκανε στις διακρατικές μπίζνες στον ενεργειακό τομέα. Ο Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε πως ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη σήμερα και την Πέμπτη στην Αθήνα, ισχυριζόμενος ότι η επίσκεψη αυτή «θα χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος της φετινής πρωτοφανούς προόδου στις ενεργειακές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ εστίασε στον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε αυτό που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν ονομάσει ως «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», την προσπάθεια δηλαδή να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση Ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Τζ. Πάιατ ανέφερε πως «με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Διαδριατικό Αγωγό (TAP), τον υπό κατασκευή Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που στόχος είναι να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και τις νέες προγραμματισμένες συνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα και οι γείτονές της επανασχεδιάζουν κυριολεκτικά τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», περί πώλησης δανείων που διαχειρίζονται σήμερα ελληνικές τράπεζες, ως φιλέτο όπου αποβλέπουν αμερικανικοί «επενδυτικοί» όμιλοι.

Εστίασε σε τοποθετήσεις στην Ελλάδα μονοπωλίων όπως η «Microsoft» ή η «Amazon», με βάση και τα προκλητικά προνόμια που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Τόνισε το ενδιαφέρον αμερικανικών ομίλων να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τη γεωστρατηγική της θέση ως διόδου στην αγορά των Βαλκανίων, ενώ ανέφερε τα ενεργειακά τους σχέδια, μέσα από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και τους αγωγούς που έχουν δρομολογηθεί, για μείωση της διείσδυσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μίλησε και για την «πράσινη ατζέντα» της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας», κάνοντας λόγο για ενίσχυση «δίχως προηγούμενο» της ενεργειακής σχέσης των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρθηκε και στα ναυπηγεία, στο γεγονός ότι η Σύρος πιστοποιήθηκε ως επισκευαστήριο του 6ου στόλου, όπως και ότι οι Αμερικανοί έβαλαν στο χέρι και την Ελευσίνα, ενώ θύμισε με νόημα την αμερικανική πρόταση για αγορά από την ελληνική κυβέρνηση αμερικανικών φρεγατών. Ευκαιρίες διέβλεψε και στον Τουρισμό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου