Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

«Αν είχα άλλη μια ζωή, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα... Γιομάτο αγώνες, αλλά και ομορφιά»


«Έφυγε» η σ. Γιάννα Τρικαλινού, παλαίμαχη αγωνίστρια και κομμουνίστρια μέχρι το τέλος της ζωής της. Τίμησε τον τίτλο του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ για περισσότερα από 70 χρόνια. Η σ. Γιάννα σε όλη της τη ζωή πάλεψε για τα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε τις αρχές του, ανυποχώρητα μέχρι το τέλος. Ήταν μέλος της ΚΟΒ Σκοπευτηρίου - Καισαριανής, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής της. Με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά τηΝ σ. Γιάννα Τρικαλινού με θλίψη αλλά και περηφάνια και εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια της.  Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 17 Δεκέβρη, στις 12 το μεσημέρι, σε στενό συντροφικό και οικογενειακό κύκλο, λόγω της πανδημίας και θα είναι πολιτική.

Στο βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε αφηγήσεις της σ. Γιάννας Τρικαλινού για τη ζωή της. Πώς η ίδια περιγράφει την πορεία της, τη συμμετοχή της στους μεγάλους αγώνες του λαού μας, τη δράση της μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στο οποίο εντάχθηκε από το 1943 και τίμησε τον τίτλο του μέλους του μέχρι το τέλος της ζωής της.

Μέσα από τις δικές της μαρτυρίες και αφηγήσεις, καταγραμμένες σε συζητήσεις που είχαν γίνει μαζί της σε διάφορες στιγμές, δίνει με απλό, ζεστό και απαράμιλλα δυνατό τρόπο ένα δείγμα από την πλούσια σε δράση ζωή της, «για να θριαμβεύσει η ζωή» και στέλνει το δικό της μήνυμα, για τον δρόμο του αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, τον οποίο επέλεξε, ακολούθησε και τίμησε σε όλη της τη ζωή. Και όπως λέει, «αν είχα άλλη μια ζωή τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα, γιομάτος αγώνες αλλά και ομορφιά». 

Αυτό μας είχε πει και σε μια μικρή γιορτή που οργάνωσαν στο σπίτι της στις 24 Γενάρη 2020 οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής για να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά της. Τότε, ο Δ. Κουτσούμπας της είχε προσφέρει ένα συμβολικό δώρο, που απεικονίζει τα περιστέρια της ειρήνης και μια κάρτα ευχών και σ. Γιάννα Τρικαλινού είχε πει συγκινημένη «θα τα βάλω εδώ δίπλα μου. Να τα βλέπω κάθε μέρα», ενώ με ιδιαίτερη χαρά είχε υποδεχτεί τους συντρόφους της, την «Καισαριανή, το Κόμμα, όλες τις γενιές». 

Το βίντεο είχε προγραμματιστεί να προβληθεί σε εκδήλωση τιμής στην σ. Γιάννα Τρικαλινού στο πλαίσιο της έκθεσης «Μπόλικη πέτρα, Μπόλικη καρδιά» στις 20 Μάρτη 2020. Η λειτουργία της έκθεσης ανεστάλη εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία. 

Το δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτίοντας φόρο τιμής στην συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού.

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου