Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Συνεχίζουν τον αγώνα με πολύτιμη παρακαταθήκη την τριήμερη απεργιακή μάχη

 

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση χτες στο λιμάνι του Πειραιά

Η αγωνιστική και μαχητική στάση των ναυτεργατών, που πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της τριήμερης απεργίας του κλάδου, έστειλε σε κυβέρνηση και εφοπλιστές σαφές μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, αξιοποίησης κάθε μορφής αγώνα, ενάντια στην πολιτική που χτυπά τα συγκροτημένα δικαιώματά τους: Τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο αγώνας των ναυτεργατών, σταθμός του οποίου ήταν και η χτεσινή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, είναι κομμάτι της πάλης όλων των εργαζομένων, καθώς τα αντεργατικά μέτρα σε βάρος τους αποτελούν τροχιοδεικτική βολή για όσα ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το περαιτέρω χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και οι «ανατροπές του αιώνα», όπως έχουν χαρακτηριστεί.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι η τριήμερη απεργιακή μάχη αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της πάλης ώστε «να έχουν οι ναυτεργάτες ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Στη ίδια ανακοίνωση ενημερώνουν ότι ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη νέα χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία που οργάνωσαν και την απεργία, «πρότειναν νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, σε αντίθεση με την πρόταση 8 ναυτεργατικών σωματείων, που πρότειναν την αναστολή της απεργίας» και τη λήξη της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία χαιρετίζουν«τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα λιμάνια για την παλικαρίσια στάση τους στον 3ήμερο απεργιακό αγώνα». Χαιρετίζουν ακόμα «τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, συνδικάτα, φορείς, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που για άλλη μια φορά έδωσαν δυναμικό "παρών" στην περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, συμμετείχαν στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά».

Ταξικοί αγώνες η απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ αντιπροσωπείας ναυτεργατικών σωματείων και του υπουργού Ναυτιλίας, αναφέρουν ότι «επιβεβαιώθηκε η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργού Ναυτιλίας, στην υπεράσπιση των επιλογών των εφοπλιστών, για συνθήκες εργασίας με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα. Ακόμα και οι δηλώσεις του υπουργού για επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων, καταβολή του επιδόματος αναστολής για τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη - Δεκέμβρη το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη, και εφαρμογή της θερινής σύνθεσης στα επιβατηγά πλοία από 1η Απρίλη, ήταν αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «εφοπλιστές - κυβέρνηση της ΝΔ βρήκαν έδαφος στη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος των ναυτεργατών και από τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στην ΠΝΟ από τον Δεκέμβρη του 2019».

Τονίζουν ότι η πάλη συνεχίζεται «με αγωνιστική αισιοδοξία στους σκληρούς ταξικούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας, με εμπιστοσύνη στο δίκιο της εργατικής τάξης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας!

Στο πλαίσιο της τρίτης μέρας της απεργιακής μάχης, οι ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Star Delos», συγκροτώντας μια δυναμική απεργιακή συγκέντρωση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χτες εργαζόμενοι κλάδων της στεριάς, νεολαίοι, συνταξιούχοι, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, σχολίασε τον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει κυβέρνηση και εργοδοσία συνολικά στην εργατική τάξη. «Προσπαθούν να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η επίθεση στους ναυτεργάτες εκφράζεται με τον νόμο που περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πιάνει το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες κυβερνήσεις, για την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

«Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή», τόνισε ο Θ. Ευαγγελάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας, που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, από το 1944, που οι ναυτεργάτες με τη θρυλική ΟΕΝΟ, μέσα στην πυρά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατέκτησαν τις ΣΣΕ». Επεσήμανε ότι οι ναυτεργάτες με αυτήν την απεργία δίνουν μια παλικαρίσια μάχη απέναντι συνολικά στις δυνάμεις του κεφαλαίου, η οποία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που δίνεται, για τους αγώνες συνολικά της εργατικής τάξης.

Οπως εξήγησε, αυτή η μάχη δίνει το σύνθημα της κλιμάκωσης της οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τόνισε ότι χωρίς τους ναυτεργάτες προπέλα δεν γυρνά, οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου και αν καταλάβουν την ανυπέρβλητη δύναμή τους, που φάνηκε όταν νέκρωσαν όλα τα λιμάνια των συνδυασμένων μεταφορών, μπορούν να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν.

Η επίθεση αφορά όλη την εργατική τάξη

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θανάσης Οικονόμου, αντιπρόεδρος του Τμήματος Μεταφορών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Υπογράμμισε ότι «κυβέρνηση και εφοπλιστές πρέπει να το πάρουν χαμπάρι ότι έχουν ανοίξει λογαριασμό με τα σωματεία, με το ταξικό εργατικό κίνημα, και γι' αυτό εκφράζεται η αλληλεγγύη στη δίκαιη απεργία των ναυτεργατών, στην απεργία ενάντια στον ν. 4714, απαιτώντας την άμεση κατάργησή του». Τόνισε ότι «αυτός ο άδικος νόμος δεν επιτίθεται μόνο στον κλάδο των ναυτεργατών, αλλά συνιστά μια επίθεση σε όλη την εργατική τάξη και ο κύριος στόχος του είναι να καταστρέψει τα ταξικά και αγωνιστικά σωματεία. Η επιβολή της εφαρμογής των συμβάσεων της ITF και ο αποκλεισμός των δικών σας ΣΣΕ το αποδεικνύουν περίτρανα».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι και άλλων ναυτεργατικών σωματείων.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε από την πρώτη μέρα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην ναυτεργάτης και βουλευτής, ενώ στη χτεσινή συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Λουίζα Ράζου και Γιάννης Πρωτούλης.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εξέφρασαν εργατικά σωματεία από άλλους κλάδους, τα οποία παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.


2 σχόλια:

  1. ..Στη ίδια ανακοίνωση ενημερώνουν ότι ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη νέα χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία που οργάνωσαν και την απεργία, «πρότειναν νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, σε αντίθεση με την πρόταση 8 ναυτεργατικών σωματείων, που πρότειναν την αναστολή της απεργίας» και τη λήξη της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης...... Στα 8 σωματεία που διαφώνησαν με την πρόταση του ΠΑΜΕ για συνέχιση της απεργίας είναι και η ΠΕΝΕΝ του εγκάθετου των Εφοπλιστών Νταλακογεώργου που είναι τακίμι με τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ και τους Μανιαδάκηδες του Κάουτσκι... Ολος ο οπορτουνιστικός συρφετός με τους Εφοπλιστές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/krima-kyria-akrita/ Καλή η προσπάθεια αλλά δεν τσιμπάμε. Ο Τσαουσέσκου και η Ρουμανία στήριζε το ...εσωτερικό.... αλλά δεν μπορεί απο πίσω του να κρυφτούν και όλοι οι υπόλοιποι οπορτουνιστές σε ΕΣΣΔ και Αν.Ευρώπη που και αυτοί εφάρμοζαν νόμους του καπιταλισμού με αφετηρία το Αντεπαναστατικό 20ο συνέδριο του 1956. Επίσης όποιος υπερασπίζεται την ΕΣΣΔ με τους Μπολσεβίκους ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ακολουθεί και την γραμμή τους Σοσιαλφασισμός και Κοινωνική συμμαχία και όχι την θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων με συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού όπως μας καλούσαν το 2012... με τον σύριζα. Δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πίσω απο τον Ανοιχτό αντικομουνισμό της Κυρίας Ακρίτα. Οι Εχθροί ήρθαν ντυμένοι ...φίλοι.... Δεν τσιμπάμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου