Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Πρωτοβουλίες ενάντια στην μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου


Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατέληξε η διαδικτυακή σύσκεψη που οργάνωσε η απόψε η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης με θέμα «ΝΑΤΟική άσκηση "Defender 2021". Πρόβα πολέμου με επίκεντρο την περιοχή μας - Η απάντηση του λαϊκού κινήματος».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Εργατικά Σωματεία, Σωματεία Συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και άλλοι φορείς του γονεϊκού κινήματος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρεια, αλλά και εκλεγμένοι στα Εργατικά Κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, οι συμμετέχοντας αποφάσισαν να οργανώσουν ημέρα δράσης την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μάρτη στις πόλεις της περιοχής.

Την κεντρική ομιλία έκανε στη σύσκεψη ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και στη συνέχεια ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων και πλούσια συζήτηση. Ιδιαίτερα απασχόλησε η παρέμβαση στη νεολαία και τους μαθητές για την όξυνση των αντιπολεμικών και αντιΝΑΤΟϊκών αντανακλαστικών, η προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων προκειμένου ο λαός της περιοχής να γίνει συνένοχος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υλοποιούνται αυτές τις ημέρες με την αξιοποίηση του λιμανιού και των άλλων υποδομών της Αλεξανδρούπολης στην άσκηση – πρόβα πολέμου «Defender 2021», που μάλιστα απλώνονται σε όλη την ΑΜΘ, κ.ά.

Μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Αναγνώστου, παρουσίασε το πλέγμα των εξελίξεων στο οποίο εντάσσονται όλα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, τονίζοντας πως «η Θράκη πιο ειδικά, η χώρα μας συνολικότερα, αλλά κι εν γένει η Αν. Μεσόγειος αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, στην οποία εμπλέκονται και άλλες περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία, χώρες των Βαλκανίων κλπ.

Πρόκειται για μια περιοχή που παράλληλα με τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, έχει ιδιαίτερη αξία για τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στην προσπάθεια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής των Βαλκανίων, της διείσδυσης στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως το ''μάτι'' και το ''αυτί'' των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, αλλά και ως στρατιωτικός - επιχειρησιακός βραχίονας για να ανακόψει την όποια ρωσική παρουσία στην ''ζωτικής σημασίας'' περιοχή της Μ. Θάλασσας.

Επιπλέον, η περιοχή της Θράκης και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνδέονται με το οδικό δίκτυο της Εγνατίας, έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ τα τελευταία χρόνια μέσω της κατασκευής του ενεργειακού διασυνδετήριου αγωγού IGB η περιοχή μετατρέπεται και σε ενεργειακό κόμβο, ώστε να περιοριστεί ή και να ανακοπεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, αλλά και αρκετών Βαλκανικών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, τόσο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και συνολικότερα στην Αν. Μακεδονία και στη Θράκη δραστηριοποιούνται μια σειρά από μεγάλους οικονομικούς ομίλους στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών κλπ».

Ακόμα, πρόσθεσε πως «η ιστορική πείρα φανερώνει ότι οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι με τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο χάρτη και θα διαπιστώσει τις εστίες πολέμου στις περιοχές με τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Θα καταλάβει πως κατά μήκος των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων έχει στηθεί και στήνεται ένα τεράστιο πλέγμα στρατιωτικών βάσεων και υποδομών για να προστατεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις, όποτε χρειάζεται, και ταυτόχρονα να κλείσουν τους δρόμους στους αντιπάλους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, πως τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ στις τελευταίες συνόδους τους κάνουν φανερά λόγο για ανάπτυξη της παραπέρα δυνατότητάς τους να επεκτείνουν την επιχειρησιακή τους δράση οπουδήποτε υπάρχουν κρίσιμες επενδύσεις».

Μάλιστα, σημείωσε πως στο πλαίσιο όλων των παραπάνω εξελίξεων, σημαντικό ρόλο στη περιοχή επιχειρεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη, αναβαθμίζοντας την παρουσία της σε πολλαπλά επίπεδα: «Η πολυδιαφημισμένη ''γεωστρατηγική αναβάθμιση'', στο όνομα της οποίας πίνουν νερό η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα», είπε, «σημαίνει μετατροπή της χώρας σε κόμβο ενέργειας και μεταφοράς εμπορευμάτων, εξαγωγή ελληνικών κεφαλαίων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις, από τα οποία ο λαός της Θράκης και συνολικά ο λαός μας δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα θετικό» (διαβάστε εδώ περισσότερα). 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου