Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

18/3/1944: Οι ορδές του Λάμπου σφάζουν τους εργάτες

 


«Σύμφωνα με το σχέδιο τους οι Γερμανοί χτύπησαν τούτη τη φορά την Καλογρέζα. Μετά τις σφαγές της Κοκκινιάς έχουν στο πρόγραμμα τους να εξοντώσουν με τη σειρά τις διάφορες συνοικίες Ταμπούρια του Πειραιά, Καισαριανή κ.λπ. Να τουφεκίσουν και να κλείσουν στα στρατόπεδα τους πιο δραστήριους πατριώτες και να πάρουν δίχως αντίσταση στη Γερμανία τον άλλο πληθυσμό να δουλέψει στα χιτλερικά κάτεργα. Ετσι στις 16 τρ. ο Λάμπου, Γκίνος και Ντερτιλής συνοδευόμενοι από τμήματα Ες - Ες οδήγησαν όλες τους τις δυνάμεις στις βορεινές συνοικίες της Αθήνας. Κάπου 2.000 χωροφύλακες, τσολιάδες, χαφιέδες της Ειδικής και άλλα καθάρματα της ΠΑΤ κύκλωσαν τους συνοικισμούς από Ν. Φιλαδέλφεια ως τον Περισσό και αιχμαλώτιζαν τον κόσμο. Ιδιαίτερα τμήματα κύκλωσαν την εργατική Καλογρέζα απ' τις 2 τη νύχτα. Εριχναν με όπλα και πολυβόλα. Μάζεψαν όλο τον αρσενικό πληθυσμό από 16 μέχρι 60 χρονών και τους μάντρωσαν σε μια μεγάλη αυλή. Το πρωί στις 6 άρχισαν διαλογή των κρατουμένων και ξεκαθάρισαν 26 (...) Το χτήνος Λάμπου μπροστά σ' όλο το πλήθος βγάνει λόγο και λέει πως αυτούς θα τους εχτελέσουμε γιατί είναι κομμουνιστές και συνεργάζονται με τους Βούλγαρους. Ενας απ' τους ηρωικούς μελλοθάνατους απάντησε στον χτηνάνθρωπο. Είμαι κομμουνιστής και αγωνίζομαι απ' την πρώτη μέρα που οι Γερμανοβούλγαροι σκλάβωσαν την Ελλάδα για το διώξιμο τους. Εμείς θυσιαζόμαστε για τη λευτεριά της Ελλάδας. (...)


Εδωσαν εντολή στα καθάρματα, τράβηξαν ένα ένα τους ατρόμητους αγωνιστές της λευτεριάς και τους σκότωσαν με πυροβολισμό στον τράχηλο και στα μελίγγια. Ολοι τους ζητωκραυγάζαν για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ.

Οι ορδές των δολοφόνων μετά τις σφαγές έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα τρία καφενεία του συνοικισμού και ύστερα άρχισαν το πλιατσικολόγημα. Τίποτα δεν άφησαν στα φτωχά εργατόσπιτα. (...)».

* * *

Με αυτόν τον άμεσο και ζωντανό τρόπο, με γράψιμο «δίχως ανάσα», περιέγραφε ο παράνομος «Ριζοσπάστης» στις 18-3-1944 τα φριχτά γεγονότα του Μπλόκου της Καλογρέζας.

Η επίθεση των Ταγμάτων Ασφαλείας και των χωροφυλάκων της Ειδικής Ασφάλειας στη συνοικία της Καλογρέζας και στις γύρω γειτονίες (Σαφράμπολη, Ηράκλειο) σημειώθηκε τη νύχτα της 15ης προς 16η Μάρτη του 1944.

Επικεφαλής των δολοφονικών ορδών ήταν οι δήμιοι Λάμπου, Πλυτζανόπουλος, Γκίνος και Σαρρής.

Μέσα στη νύχτα μπήκαν στα σπίτια «και με βρισιές, σπρωξιές και κλωτσιές συγκέντρωσαν μέσα στις μάνδρες όλους τους άνδρες από 16 μέχρι 60 χρονών.

Σκότωσαν τη διοίκηση του Τάγματος του ΕΛΑΣ της Νέας Ιωνίας. Τα χαράματα άρχισε το ξεκαθάρισμα. Συνέλαβαν 350 εργάτες, κυρίως λιγνιτωρύχους απ' τους οποίους εκτέλεσαν σε μια χαράδρα κοντά στην Πλατεία της Καλογρέζας», σύμφωνα με τη διήγηση του Βασίλη Μπαρτζιώτα, Γραμματέα τότε της ΚΟΑ. 130 ακόμα αγωνιστές κλείστηκαν στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.


Οι εκτελεσθέντες ήταν όλοι τους μέλη του ΚΚΕ, πλην ενός Ιταλού αντιφασίστα. Τα ονόματά τους ήταν:

Βαγγέλης Ανδριώτης, Δημήτρης Αργυρόπουλος, Νίκος Αρτινιάν, Κώστας Βουτσάς, Κώστας Γεωργίου, Γιάννης Καλοειδής, Γιώργος Καμίνης, Μιχάλης Κανάκης, Κώστας Κοντόπουλος, Γιώργος Λασκαρίδης, Αιμίλιος Μαυρίδης, Παναγιώτης Μικρόπουλος, Κώστας Μινόπουλος, Τάσος Πανταλέων, Γιώργος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Παπούδης, Γιώργος Παρασκευάς, Παντελής Παρασκευάς, Γιώργος Σοφιανόπουλος, Ορφέας Συρμαλόγλου, Γιώργος Χρυσαυγής, Αντόνιο Πελεγκρίνο.

Ο Γιάννης Ρίτσος αφιέρωσε τους εξής στίχους στους 22 πεσόντες αγωνιστές:

«Στην Καλογρέζα σαν περνάς

Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,

με ευλάβεια πρέπει να πατάς,

γιατί σε τούτα τα ληθάρια

έπεσαν για τη λευτεριά

22 παλικάρια».

  • Βλ. περισσότερα:

-- Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, τόμ. Β1, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 334-347.

-- Βασίλης Γ. Μπαρτζιώτας, «Η Εθνική Αντίσταση στην Αδούλωτη Αθήνα», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1984, σελ. 168.

 

5 σχόλια:

  1. Ταξικός πόλεμος με τα όλα με τους καπιταλιστές να μη βγάζουν ποτέ τα ταξικά γυαλιά τους. ΠΟΤΕ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα «σχέδια για τη δημιουργία νέου οργανωτικού “κομμουνιστικού” μορφώματος» έχουν στόχο να λειτουργήσουν «ως ανάχωμα στη συμπόρευση λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ» και η «ενότητα δράσης στο κίνημα» χαρακτηρίζεται «φιλική επίθεση». Όλα αυτά τη στιγμή που το ΚΚΕ διατηρεί σχέσεις στο πλαίσιο του «Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος» (παρά τις διαφωνίες) με κόμματα όχι μόνο κυβερνητικά, τώρα ή στο παρελθόν, αλλά και με εμπεδωμένη λογική αστικής διαχείρισης (π.χ. ΑΚΕΛ). Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύριhttps://prin.gr/2021/02/%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b5-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%ce%bd%ce%b1%cf%81-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%83%cf%85%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf/.......... Δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Σε διεθνές επίπεδο έχουμε σχέσεις και με ..Κ.Κ τα οποία διαφωνούμε αλλά μέσα υπάρχουν κομμουνιστές σαν μειοψηφία. Προσφέρουμε στην ιδεολογική πάλη ενισχύοντας τους συντρόφους μας να αλλάξουνε τον συσχετισμό και να επικρατήσουν απέναντι στον οπορτουνισμό. Μέσα στην χώρα δεν έχουμε κανένα λόγο να αφήσουμε χώρο στους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων ώστε να κάνουν ξανά την ζημιά που έκαναν για δεκαετίες πριν το 1991.... Στόχος μας να βοηθήσουμε στον απεγκλωβισμό απλών ανθρώπων απο εκεί και όχι να εγκλωβιστούμε εμείς. Απλά πράγματα που τα καταλαβαίνει κάθε άνθρωπος. Οσο για το παραμύθι πως το ΚΚΕ ταυτίζεται με την αστική τάξη για την ΑΟΖ και τα υπόλοιπα είναι απόλυτα λογικό να λένε τέτοιες παπάτζες την στιγμή που έχουν διαλέξει στρατόπεδο και είναι μέχρι τα μπούνια με τους καπιταλιστές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.efsyn.gr/nisides/267509_patriotiko-kke Ο Εθνικισμός του ΤΙΤΟ στο ίδιο τσουβάλι με την 3η Κ.Δ πριν το 1935... και την θέση της για την Μακεδονία. Ολα ένας αχταρμάς. Και το αμίμητο πως το ΚΚΕ με τον ...Σιάντο δεν είχε καμία επαφή με την Κ.Δ μέχρι το 1943 την στιγμή που εφαρμόσανε την οπορτουνιστική γραμμή πολιτικών μετώπων και σταδίων με εκπληκτική ακρίβεια. Και βέβαια η Εθνικιστική κληρονομιά του ..ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που ο Ζαχαριάδης λέει οτι πρέπει να ξεπεράσουμε. Σε ακούω ΔΣΕ ΟΥΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Κοκκινιά είναι Στάλιγκραντ

    κι η Καλογρέζα Μόσχα

    Κι οι συνοικίες του λαού

    μας οδηγούν στη δόξα"

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνολικά τουφεκίστηκαν 22, οι περισσότεροι νέοι διαλεχτοί ανθρακωρύχοι που οι πιό πολλοί ήταν ενταγμένοι σε τμήματα του τάγματος του ΕΛΑΣ της Καλογρέζας.

    1. Ανδριώτης Ευάγγελος 34 ετών.

    2. Αργυρόπουλος Δημήτριος 25 ετών.

    3. Αρτινιάν Νικόλαος 26 ετών.

    4. Βουτσάς Κωσταντίνος 18 ετών.

    5. Γεωργίου Κωσταντίνος 18 ετών.

    6. Καλοειδής Ιωάννης 32 ετών.

    7. Καμίνης Γεώργιος 28 ετών.

    8. Κανάκης Μιχαήλ 33 ετών.

    9. Κοντόπουλος Κωσταντίνος 30.

    10. Λασκαρίδης Γεώργιος 26 ετών.

    11. Μαυρίδης Αιμίλιοςψ27 ετών.

    12. Μικρόπουλος Παναγιώτης 19 ετών.

    13. Μινόπουλος Κωσταντίνος 52ωετών.

    14. Πανταλέων Αναστάσιος 28 ετών.

    15. Παπαδημητρίου Γεώργιος 26 ετών.

    16. Παρασκευάς Γεώργιος 26 ετών.

    17. Παρασκευάς Παντελής 24 ετών.

    18. Παπούδης Μιχαήλ 60 ετών.

    19. Σοφιανόπουλος Γεώργιος 17 ετών.

    20. Συρμαλόγλου Γεώργιος 28 ετών.

    21. Χρυσαύγης Γεώργιος 27 ετών.

    22. Πελεγκρίνο Αντώνιο, Ιταλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου