Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Καταδικάζουν το αντιεπιστημονικό πρόγραμμα «Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα»


Την καταδίκη τους για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Ελληνικές Κοινότητες Αννόβερου και Φρανκφούρτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία, «το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε αντιεπιστημονική μεθοδολογία και δεν έχει ως στόχο την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του πολέμου, της εγκληματικής φύσης του ναζισμού αλλά και το μεγαλείο της πάλης του λαού μας, παρά επιχειρεί να "ανασυνθέσει" την περίοδο της Κατοχής μέσα από αποσπασματικές, υποκειμενικές, προφορικές μαρτυρίες. Με τον τρόπο αυτό, αγνοούνται σκοπίμως τα αντικειμενικά ιστορικά τεκμήρια όπως και τα συμπεράσματα που απορρέουν από την επιστημονική μελέτη τους και η Ιστορία από επιστήμη καταντά υποκειμενική ερμηνεία αποσπασματικών γεγονότων.

Στόχος του προγράμματος είναι, τελικά, να μη συναντηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες, η νέα γενιά, με την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της, να μη βγουν συμπεράσματα που να μπορούν να αξιοποιηθούν στο σήμερα, να ξεχαστεί ο ένδοξος μαζικός αντιστασιακός αγώνας του λαού μας και να "ξεπλυθούν" τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το γερμανικό ίδρυμα "Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον", καθώς και από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για την υλοποίησή του συνεργάζεται με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με τη συμμετοχή μάλιστα καθηγητικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής».

Οι Ελληνικές Κοινότητες Αννόβερου και Φρανκφούρτης ενώνουν τη φωνή τους με «το μέρος της εκπαιδευτικής και της επιστημονικής κοινότητας, τους συλλόγους και τις ενώσεις, με όλους όσους έχουν ήδη καταδικάσει το συγκεκριμένο απαράδεκτο πρόγραμμα» και απαιτούν «να αποσυρθεί άμεσα το πρόγραμμα και να μην περάσει σε καμία βαθμίδα της Εκπαίδευσης η αναθεώρηση της Ιστορίας».

Επίσης, καλούν όλες τις Ελληνικές Κοινότητες καθώς και όλους τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία να καταδικάσουν το πρόγραμμα και να απαιτήσουν την άμεση απόσυρσή του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου