Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Με αγώνα τιμούν την 7η Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας


Αγωνιστικά ετοιμάζονται να τιμήσουν και φέτος οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, Τετάρτη 7 Απρίλη, με πολύμορφες δράσεις στις πύλες εισόδου των νοσοκομείων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 4 μ.μ. Ηδη σωματεία εργαζομένων έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, όπως το Σωματείο «Ευαγγελισμού», που καλεί στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ, το Σωματείο «Γεννηματά» με κινητοποίηση στο κτίριο της διοίκησης, κ.ά. Τις αγωνιστικές του παρεμβάσεις κλιμακώνει και το Σωματείο του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ενάντια στη μετατροπή του σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ την Παρασκευή διαδήλωσαν μαζί με σωματεία της Δυτικής Αττικής απαιτώντας ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στον «Αγιο Σάββα» θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 12.30 μ.μ. ενάντια στην εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου, Κ. Καταραχιά, ενώ η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Και στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Ηδη το Σωματείο Εργαζομένων του «Θεαγενείου» έχει αποφασίσει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθούν παρέμβαση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στις 11 π.μ. και το απόγευμα, στις 6 μ.μ., συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο.

Σωματείο «Ευαγγελισμού»: Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον διπλό αγώνα!

«Εναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι προφανείς! Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον διπλό αγώνα με τις νόσους και για τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών», σημειώνει στο κάλεσμά του το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις εγκληματικές ελλείψεις αλλά και στην κλιμάκωση του αυταρχισμού από τη διοίκηση και την κυβέρνηση σε βάρος των αγωνιζόμενων υγειονομικών. «Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, που με αυτοθυσία κρατάμε στις πλάτες μας όρθια τα νοσοκομεία και εν μέσω πανδημίας, είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά και τη σημαία των αγώνων, κόντρα σε κάθε επιχείρηση αυταρχισμού και εκφοβισμού μας με στόχο να "σιωπήσουμε" και να "συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις"», προσθέτει στο κάλεσμά του το Σωματείο.

Στις 7 Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την περσινή Μέρα Υγείας, όταν και πάλι τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία διοργάνωσαν τις πρώτες κινητοποιήσεις μέσα στην πανδημία, δίνοντας κουράγιο σε όλο το λαό. Ηταν η μέρα που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για τα αυτονόητα που ακόμα και σήμερα απορρίπτει η κυβέρνηση, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα δίχως αποζημιώσεις, προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, με πάνω από 8.000 νεκρούς, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στερούμενοι τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους με τους καλύτερους δυνατούς όρους, με τις προϋποθέσεις δηλαδή που παρέχει η ίδια η ανάπτυξη της επιστήμης. Την Παρασκευή το μεσημέρι 131 διασωληνωμένοι περίμεναν σε αναμονή για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, οι 120 στην Αττική και οι υπόλοιποι διάσπαρτοι σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα είναι εκτός ΜΕΘ πάνω από 20 μέρες, οι μισοί μετρούν ήδη μερικά 24ωρα, όταν «κάθε ώρα μακριά από την Εντατική μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης» όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Δίνουμε απάντηση στην πολιτική που θεωρεί την υγεία «κόστος»

Την ερχόμενη Τετάρτη λοιπόν οι υγειονομικοί, οι μαχητές της «πρώτης γραμμής» για την υπεράσπιση της ζωής του λαού, θα δώσουν άλλη μια αγωνιστική απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Στην πολιτική των μπαλωμάτων, της αρπαγής κρεβατιών, του κλεισίματος και των συμπτύξεων κλινικών, που αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες ασθενείς και τροφοδοτούν με πελατεία τούς ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας. Στην πολιτική των «όπως - όπως» μετακινήσεων, της δημιουργίας Μονάδων Εντατικής «στο πόδι», χωρίς στελέχωση με εντατικολόγους και άλλο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, πολύμορφης στήριξης των κλινικαρχών, ακόμα και με προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν.

«Ακόμα και τώρα που το τρίτο και φονικότερο κύμα χτυπά σφοδρά την Αττική και παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των υγειονομικών, η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε σε ουσιαστικές προσλήψεις ούτε σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Φιλίππα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Γεννηματάς». «Η πολιτική τού "ράβε - ξήλωνε" συνεχίζεται, μετακινώντας προσωπικό με "εντέλλεσθε" από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Συνεχίζονται τα δωράκια σε κλινικάρχες, εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου, πάνω στην Υγεία του λαού. Κυβέρνηση και διοίκηση του νοσοκομείου είναι οι ηθικοί αυτουργοί των διασωληνωμένων που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, των εξαντλημένων υγειονομικών, των χιλιάδων νοσούντων... Ντρέπεται και η ίδια η ντροπή για τις μεγαλοστομίες που ξεστομίζουν περί προσλήψεων και ετοιμότητας». Καλεί τους συναδέλφους της σε μαχητική διεκδίκηση για μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, και την Τετάρτη διεκδικούν:

  • Αμεση και άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους.
  • Ανοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία τους. Αμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας (χειρουργείων, κλινών ΜΕΘ, εργαστηρίων κ.λπ.).
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί).
  • Να μην απολυθεί κανείς! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας. Αμεσα εξοπλισμό όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου