Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Το έγκλημα στο Γυμνό Εύβοιας φέρνει τη σφραγίδα της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά


Το έγκλημα που έγινε στην Εύβοια, στις εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ που εκτελούνται από την κατασκευαστική εταιρεία "ΑΚΤΩΡ" του ομίλου "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μοιραίο γεγονός, ούτε οφείλεται σε απροσεξία των εργατών. Φέρνει τη σφραγίδα μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες είναι συνένοχες.

Την ώρα που οι ανταγωνιστές στον όμιλο "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" σφάζονται για τον έλεγχο του ομίλου, προσδοκώντας να έχουν τον πρώτο λόγο στα πακέτα της "περιβόητης ανάπτυξης", οι εργάτες χάνουν τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς, γιατί τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας παρακάμπτονται για να γίνει η δουλειά πιο γρήγορη, για να μπουν στα ταμεία της εταιρείας πιο εύκολα τα κέρδη.

Την ώρα που οι εταιρείες του κλάδου και η "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της ΕΓΝΑΝΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και άλλων δημόσιων έργων, οι εργάτες θυσιάζονται αφήνοντας πίσω τους ορφανές τις οικογένειές τους. Άλλες οι σκοτούρες οι δικές τους και άλλες των εργατών…

Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία μετά τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς δίνουν "συλλυπητήρια" και υπόσχονται ότι θα πάρουν μέτρα. Είναι υποκριτές γιατί όλο τον υπόλοιπο καιρό ο ένας (μεγαλοεργοδοσία) παραγγέλλει και ο άλλος (κυβέρνηση) υλοποιεί μέτρα για να ξεζουμίσουν τους εργάτες, παίζοντας τη ζωή τους στον τζόγο για τα δικά τους συμφέροντα.

Ο εργάτης, ο μικρός επαγγελματίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική που συνθλίβει τις ανάγκες του και βάζει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Η πανδημία και η όξυνση της επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και το δικαίωμα στην οργάνωση, στην απεργία, στον αγώνα των εργατών είναι ένα κριτήριο για κάθε εργαζόμενο που δεν πρέπει να προσπεράσει και δείχνει ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία, μπροστά στους στόχους της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν υπολογίζουν τις ζωές των εργατών και των οικογενειών τους. Όλα κόβονται και ράβονται σύμφωνα με τους δείκτες που εξασφαλίζουν στην εργοδοσία μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, συνεπώς μεγαλύτερα κέρδη.

Οι εργάτες έχουν διαφορετικά συμφέροντα και ανάγκες, αλλά έχουν και επιλογή.

Ο μόνος δρόμος για τους εργάτες είναι να υπερασπιστούν τη ζωή τους οι ίδιοι, με τον αγώνα τους, με την οργάνωση τους στα συνδικάτα και τη γραμμή πάλης που βάζει στο επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Δεν αποδεχόμαστε να σακατευόμαστε ή να πεθαίνουμε την ώρα της δουλειάς, την ίδια ώρα που υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία, σύγχρονη τεχνολογία, υπάρχουμε εμείς οι εργαζόμενοι με το μυαλό και τα χέρια μας. Μπορούμε να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με αυτούς που μας κλέβουν τη ζωή.

Μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας κοινωνία. Μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές που το μόνο που επιδιώκουν είναι κέρδη με κάθε τρόπο, πατώντας πάνω στις ζωές μας. Να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα είναι από εμάς για εμάς, με εργατική εξουσία και έλεγχο, με κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή, στην κατανομή, στη διανομή, με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με τη γραμμή του κεφαλαίου και την εξουσία του. Βρίσκεται στην οργάνωση της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση του σήμερα και του αύριο που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών του Τομέα Κατασκευών της ΚΟΑ εκφράζει τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας πρέπει να στηριχθούν οι οικογένειες των νεκρών εργατών. Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

  ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών του Τομέα Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

 

Νεκροί τρεις εργάτες -Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Σωματείο Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου