Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ερώτηση για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ των κυβερνητικών επιχειρήσεων καταστολής και φακελώματος


Την κλιμάκωση της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος με την παρακολούθηση, τον χαφιεδισμό και το φακέλωμα των διαδηλωτών και κάθε εργαζόμενου με κάμερες και τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου από την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την παρακολούθηση της νεολαίας και των πολιτικών της πεποιθήσεων στο διαδίκτυο και σε χώρους που συχνάζει καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 υπογράφηκε με όμιλο τηλεπικοινωνιών σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ με την οποία η Ελληνική Αστυνομία θα προμηθευτεί τον Ιούνη τις πρώτες 1.000 φορητές συσκευές αναγνώρισης προσώπων, μέσω του προγράμματος «ανάπτυξης και προμήθειας συστημάτων έξυπνης αστυνόμευσης - Smart Policing». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση, ενώ την υλοποίησή του ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Το 75% του πιο πάνω προγράμματος χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στους αστυνομικούς ελέγχους. Ανάλογο λογισμικό χρησιμοποιείται ήδη σε κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, ενώ η ευρύτερη αξιοποίησή της στην παρακολούθηση και την καταστολή του λαού βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για την καταγραφή των διαδηλωτών με drones και κάμερες, που θα φέρουν οι ομάδες καταστολής, ενισχύει περαιτέρω τον χαφιεδισμό και το φακέλωμα που αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ με τη σφραγίδα πάντα της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας (ΕΤΑ) ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με τη στήριξη και αξιοποίησή του από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μεταξύ άλλων το ΕΤΑ χρηματοδοτεί την «καταπολέμηση» της λεγόμενης ριζοσπαστικοποίησης, με επίκεντρο τον εντοπισμό της «ακραίας αριστεράς» και του «αριστερού εξτρεμισμού» στο διαδίκτυο, αλλά και στους χώρους που συχνάζουν κυρίως οι νεαρές ηλικίες μέσω του δικτύου RAN (Δίκτυο Ευαισθητοποίησης κατά της Ριζοσπαστικοποίησης), το οποίο κινητοποιεί σε όλα τα κράτη-μέλη 6.000 άτομα προσωπικό αποτελούμενο από αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.ά,, με κόστος 314 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Η κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, στη διαδήλωση και τη συνδικαλιστική δράση στοχεύει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου προκειμένου να προωθηθούν οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι που προωθούν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου φορτώνοντας τα βάρη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και πάλι στον λαό.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Ευρ. Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

- Πώς δικαιολογεί τη χρηματοδότηση από την ΕΕ επιχειρήσεων παρακολούθησης και καταγραφής των διαδηλωτών με κάμερες και τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών της, παραβιάζοντας κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της διαδήλωσης και των συναθροίσεων;

- Θεωρεί τις διαδηλώσεις, τις λαϊκές διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις πλαίσιο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, που πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρήση μέσων παρακολούθησης, φακελώματος και μηχανισμών καταστολής από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ;».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου