Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Οχι στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας


Η κυβέρνηση στις αρχές του Γενάρη 2021 αποφάσισε, σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς σε δώδεκα μήνες.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σχεδιασμένα διέρρευσε το φθινόπωρο του 2020 την υποχρεωτική στράτευση στα 18 με την ταυτόχρονη αύξηση της θητείας.

Η αστική τάξη της Ελλάδας δυναμώνει την επιθετικότητά της σε βάρος των λαών, συμμετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς - πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί απαιτούν από τις αστικές κυβερνήσεις εξοπλιστικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ πάνω από το 2% του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς και τη συμμετοχή της χώρας μας στον εκσυγχρονισμό της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ δαπανώντας και άλλο 2% του προϋπολογισμού, πέραν των δαπανών για το ΝΑΤΟ. Εξοπλιστικά προγράμματα που είναι ενταγμένα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Περσικού Κόλπου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Στην ίδια ΝΑΤΟική κατεύθυνση κινείται η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολιτική που έχουν υλοποιήσει οι αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, δυναμώνει και επεκτείνεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές ή επιχειρήσεις εκτός συνόρων, όπως η αποστολή πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, πολεμικών αεροσκαφών στη Νορβηγία, στην Ισπανία, στη Μαύρη Θάλασσα, η αστυνόμευση του εναέριου χώρου κρατών των Βαλκανίων, ο προγραμματισμός για αποστολή συστοιχιών «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

Οι πρόσφατες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας καθώς και της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, αποτυπώνουν την επιδίωξη του αστικού κράτους στη χώρα μας για πιο ενεργητική εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, στο όνομα της αναβάθμισης της Ελλάδας. Δυναμώνει η επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, την προώθηση των συμφερόντων της στην περιοχή, για το μοίρασμα της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, χώνεται πιο βαθιά στα παζάρια και τις «διευθετήσεις» που είναι σε εξέλιξη.

Η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες αποτελεί για το στρατευμένο, αλλά και για την οικογένειά του, ένα μεγάλο οικονομικό βραχνά. Η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, επιδεινώνει την κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε με την έλλειψη μέσων και υλικών προστασίας από τον κορονοϊό, συχνών επαναλαμβανόμενων τεστ, καθώς και των ελλιπών μέτρων αντιμετώπισης κρουσμάτων που εκδηλώνονταν στα στρατόπεδα, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει έντονος συνωστισμός και δεν πήρε μέτρα για την αποφυγή του.

Η οικογένεια του στρατευμένου επιβαρύνεται με μεγάλο οικονομικό κόστος κατά τη διάρκεια της θητείας του, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις στο ρουχισμό που χορηγείται, τα έξοδα των μετακινήσεων μιας και οι καταστάσεις επιβίβασης που χορηγούνται είναι μόνο δύο, καλύπτοντας τη μετακίνηση για πρώτη φορά στη μονάδα και κατά την απόλυση. Επίσης, οι στρατευμένοι πολλές φορές αναγκάζονται να καλύπτουν τις ελλείψεις ή την κακή ποιότητα των γευμάτων με αγορά φαγητού.

Η οικονομική ενίσχυση που δίνεται από την κυβέρνηση στους στρατευμένους είναι μόλις 8,62 ευρώ κάθε μήνα. Ποσό που δεν καλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις καν τα ημερήσια έξοδά τους. Μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίζει δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς ή για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά όταν πρόκειται για την ενίσχυση των στρατευμένων ή την αύξηση του μισθού τους επικαλείται δημοσιονομικές δυσκολίες.

Ο λαός μας χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του για:

  • Να ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς. Να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των στρατευμένων.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι στρατιωτικές βάσεις, να μη δημιουργηθεί καμιά νέα ευρωατλαντική υποδομή, να μην εγκατασταθούν στη χώρα μας πυρηνικά όπλα.
  • Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί και στρατιώτες από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου