Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ας θυμηθούμε την Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι


«Ο Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται»

 Ποια είναι η 17χρονη αγωνίστρια

Τον Δεκέμβρη 2017, η Αχέντ Ταμίμι από το χωριό Ναμπί Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, έμελλε να αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα πιο νεαρά πρόσωπα της παλαιστινιακής αντίστασης στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής.

Τότε συνελήφθη με αφορμή το διεθνή σάλο που προκάλεσε βίντεο με την ίδια να χαστουκίζει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν προηγουμένως τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι 15χρονο ξάδελφό της. 

Η εικόνα της νεαρής να χτυπά τους πάνοπλους στρατιώτες έκανε αίσθηση και ήταν ράπισμα συνολικά στην ισραηλινή κατοχή.

Από μικρό παιδί, βλέπει τις κατοχικές δυνάμεις να εμποδίζουν γονείς, γείτονες, φίλους να πάνε ελεύθερα στις δουλειές, στα χωράφια, στα σπίτια, τα παιδιά στα σχολεία. Βλέπει τους στρατιώτες να εισβάλλουν στα σπίτια του κόσμου άγρια μεσάνυχτα, να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν οικογένειες. Να γκρεμίζουν σπίτια και να κατεδαφίζουν σχολεία για να τιμωρήσουν όσους αντιστέκονται στην κατοχή. Να φυλακίζουν, να τραυματίζουν ή να σκοτώνουν παιδιά.

Η καθημερινή εφιαλτική «ρουτίνα» της κατοχής εξηγεί γιατί η Αχέντ από τα 7 και 9 της χρόνια, έχει καταγραφεί να υψώνει τις γροθιές και να πασχίζει να σώσει γειτονόπουλα, ξαδέλφια, φίλους από τα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών. Η ίδια αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς της (ο μεγαλύτερος αδελφός της, Ουάεντ, βρίσκεται τώρα σε ισραηλινή φυλακή) έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Η ίδια και η μητέρα της έμειναν στη φυλακή επί οκτώ μήνες για ένα χαστούκι.

Αυτούς τους οκτώ μήνες, την συντρόφεψε η διεθνής λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράστηκε και μέσα από τις πολύπλευρες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Αυτούς τους μήνες, η Ταμίμι έγινε τραγούδι, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεράστιο γκράφιτι στο τείχος - απαρτχάιντ που έχουν στήσει στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές αρχές. Εγινε σύμβολο αγώνα και σύνθημα στα χείλη χιλιάδων νέων και εργατών σε όλο τον κόσμο.

«Κάθε Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται... Η δύναμη είναι με το λαό και ο λαός θα αποφασίσει το πεπρωμένο και το μέλλον του... Η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή», δήλωσε η Αχέντ μετά την απελευθέρωσή της στην πρώτη συνέντευξη Τύπου. Το μήνυμα αυτό, της μαχητικότητας και της αντίστασης, εκπέμπει στη νεολαία και η παρουσία της στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και την οικογένειά της στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018.


Η απαγόρευση εξόδου από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη για την Αχέντ και την οικογένειά της, που είχε επιβάλει η κατοχική δύναμη του Ισραήλ, άρθηκε ύστερα από καταγγελίες και διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση.

2018: Συνέντευξη Τύπου , της  Αχεντ Ταμίμι, στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου