Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Η πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αποτελεί φιλολαϊκή στροφή


Αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό το θέμα και στις επιτροπές με την παρουσία όλων. Όμως η πρόταση για τη διαμόρφωση Ελληνικού Κλιματικού Νόμου που συζητάμε σήμερα, δεν αποτελεί κάποια εγχώρια πρωτοτυπία.

Αποτελεί πρόταση ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, που συνιστά το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα και με σαφήνεια τοποθετηθεί, και με τις Θέσεις για το 21ο Συνέδριό του, στη διαδικασία υλοποίησης του οποίου βρισκόμαστε, σχετικά με το χαρακτήρα του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου «Πράσινου New Deal».

Πίσω από την προσπάθειά σας να εμφανίσετε, ότι στόχος της πολιτικής αυτής, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, θέλετε να κρύψετε τους πραγματικούς σας στόχους, που δεν είναι άλλοι από τη διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» και άλλους κλάδους της οικονομίας.

Εκεί στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης θα κατευθυνθούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που όλοι σας χαιρετίσατε, οι οποίοι όμως προέρχονται από τους λαούς. Είτε αυτό θα λέγεται “Ελλάδα 2.0”, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, είτε “Ελλάδα +” όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως για κάθε εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να νομοθετούνται αντεργατικά μέτρα, όπως το νομοθετικό τερατούργημα σας, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων.

Ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο δεν θα πάει στη δημόσια Υγεία, στην Εκπαίδευση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, σε έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, σε στήριξη των μικρών επαγγελματιών.

Αξιοποιείτε βέβαια τις ευαισθησίες, ιδιαίτερα των νέων, την ανησυχία και τον προβληματισμό ακόμα και τη διάθεσή τους, να αλλάξουν την κοινωνία που ζουν, για να παρουσιάσετε τους σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις σας ως δήθεν “πρόοδο”!!!

Τι λέτε: Πως η απάντηση στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος είναι η «Πράσινη Συμφωνία»!

Προβάλετε πως διέξοδος στην κοινωνική αδικία και τα σημερινά αδιέξοδα είναι ο «πράσινος» καπιταλισμός, ο οποίος είναι τάχα κοινωνικά πιο δίκαιος, φιλικός στο περιβάλλον, ότι μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

Κι όλα αυτά, γιατί θέλετε να αποσπάσετε τη στήριξη του λαού, της νεολαίας, στους στόχους σας, που είναι στόχοι μόνο του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρουσιάζονται μάλιστα, με τον μανδύα του δήθεν “προοδευτικού”, κόμματα, κυβερνήσεις χωρών, αλλά ακόμα και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι οποίοι κατά τα άλλα έχουν πρωτοστατήσει στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης και της αδικίας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Παρουσιάζονται ως δήθεν προοδευτικοί, όσοι έχουν πρωτοστατήσει στο αιματοκύλισμα λαών κι έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές. Αναφέρομαι στους διάφορους κατά καιρούς «δημοκρατικούς» των ΗΠΑ και τώρα στον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και την ΕΕ κ.ά, γνωστούς και μη εξαιρετέους.

Στην ίδια λογική αθωώνονται μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι, προβάλλονται ως “καινοτόμοι και “ευεργέτες” μια σειρά καπιταλιστές, επειδή δήθεν θα ακολουθήσουν μια «φιλοπεριβαλλοντική πολιτική».

Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάστε…

Άλλο είναι το ουσιαστικό πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε: Είναι η εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφόρας τοποθέτησης των κεφαλαίων, σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους.

Γιατί πίσω απ’ τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις του 2008 και του 2020, όπως και τις προηγούμενες, κρύβεται η μεγάλη υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, το οποίο δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Έτσι λοιπόν, το «περιβάλλον και η δήθεν προστασία του», εμφανίζεται ως ο από-μηχανής θεός, που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ η αναγκαία καταστροφή τμήματος του κεφαλαίου, για να δημιουργηθούν όροι κερδοφορίας για το υπόλοιπο, την παρουσιάζετε ως αναγκαία και χρήσιμη.

Γι’ αυτό ακριβώς η υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών στο βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Λέμε καθαρά: Με αυτό το κοινωνικό σύστημα, που όλοι σας υπηρετείτε, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική πολιτική “προστασίας του περιβάλλοντος”, πολιτική που να εξασφαλίζει ισόρροπη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και την κοινωνική δραστηριότητα.

Στο σύστημα που τα πάντα καθορίζονται με βάση το κέρδος των λίγων, που οι κοινωνικές ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο ή καταπατούνται, το περιβάλλον παντού και πάντα, αποτελεί ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Έτσι, η “Πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη”, δεν αποτελεί καμιά φιλολαϊκή στροφή, καμιάς κυβέρνησης, κανενός κόμματος και ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που την προτείνει. Ούτε βέβαια μπορεί να δώσει απάντηση στην ειλικρινή ανησυχία του λαού, της νεολαίας για την “προστασία” του περιβάλλοντος.

Επικαλείστε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως δεν μπορείτε να κρύψετε το πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της «πράσινης μετάβασης» στο περιβάλλον.

Οι όροι της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, δηλαδή η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της υγείας, της ίδιας της εργατικής δύναμης, υπονομεύουν την ισόρροπη σχέση ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας και περιβάλλοντος.

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων είναι ατελείωτος. Τι περιλαμβάνει αυτός ο κατάλογος;

- Περιλαμβάνει καταστροφή δασικών εκτάσεων και περιοχών Natura για την κατασκευή γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, με αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων.

- Σε ολόκληρη την χώρα, κάθε βουνό είναι πλέον χώρος τοποθέτησης αιολικών πάρκων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και το ίδιο το περιβάλλον.

- Ετοιμάζετε χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κάθε βουνό, που καταστρέφουν δάση και δασικά οικοσυστήματα. Αγνοείτε επιδεικτικά και αντιμετωπίζετε ακόμα και με καταστολή τις εντονότατες διαμαρτυρίες κυριολεκτικά εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στην Εύβοια, στην Κρήτη, στη Νότια Λακωνία και σε όλη την Πελοπόννησο στη Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία…

- Έχετε φθάσει στο σημείο να οδηγείτε σε ανυπολόγιστη καταστροφή ακόμα και τα βουνά των Αγράφων και της Πίνδου, ενώ, ως κερασάκι στην τούρτα, ετοιμάζεστε να παραδώσετε για να γίνουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα και τους τόπους μαρτυρίων, την Μακρόνησο και τη Γυάρο.

Σε λίγο θα βάλετε ανεμογεννήτριες και στην Ακρόπολη, αφού εκεί στο βράχο της Ακρόπολης έχει δυνατούς αέρηδες… Ελπίζω, βέβαια, να μη σας δίνουμε ιδέες.

Μιας και αναφέρθηκα στην Ακρόπολη, θα ήθελα και με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα των Μουσείων να τονίσω πως η λειτουργία τους, αλλά και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσεται σε μια εμπορευματική λογική, που όλοι σας προωθείτε και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους, ως πολύτιμη πηγή για τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος και της εξέλιξης των κοινωνιών τους.

Γι’ αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες που εκφράζουν την αντίθεση τους στη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα Μουσεία της χώρας μας.

Αλήθεια, πώς έχετε το θράσος να ισχυρίζεστε πως αυτή η πολιτική συνιστά «προστασία του περιβάλλοντος»;

Από κοντά βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο συμφωνεί στρατηγικά με τις ΑΠΕ, αλλά στην ουσία διαγκωνίζεται μαζί σας για το ποιος θα εγκαταστήσει περισσότερα αιολικά.

Αλήθεια, πόσο ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε τον κόσμο;

Λέτε παρακάτω, ότι στόχος του κλιματικού νόμου είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα!!! Και εδώ κάποιος απλά γελάει…

Αλήθεια, αν είναι έτσι, πως εξηγείτε την ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου (των υδρογονανθράκων) σε στρατηγικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αυτή οδηγεί σε σπατάλη παραπάνω απ’ το 50% της περιεχόμενης ενέργειας;

Εδώ -φαίνεται- θεωρείτε ότι είναι «πράσινες» οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα!!!

Πώς εξηγείτε την προώθηση της καύσης απορριμμάτων και RDF, καθώς και της απουσίας ουσιαστικών περιορισμών της πολλαπλής βιομηχανικής ρύπανσης που δηλητηριάζουν τον αέρα, τον υδροφόρο ορίζοντα, τις θάλασσες;

Τι είδους προστασία του περιβάλλοντος είναι άραγε αυτή;

Μας λέτε πως οι λεγόμενες ΑΠΕ είναι επενδύσεις εξοικονόμησης…

Αλήθεια, γιατί δε μας λέτε πως χρειάζονται 4 ή και 5 φορές περισσότερα μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, σε σχέση με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις;

Γιατί δεν μας λέτε ότι χρειάζεται ένα τεράστιο σε μέγεθος ηλεκτρικό δίκτυο, που το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και διατρέχει δεκάδες χιλιάδες χωριά με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες;

Δεν περιμένουμε βέβαια να μας δώσετε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Είναι γνωστό ότι επιλέγετε πάντα να απαντάτε μόνο στη βολική κριτική που σας κάνουν τα κόμματα, με τα οποία μοιράζεστε κοινούς στρατηγικούς στόχους. Τόσο εσείς, όσο και όλοι οι υπόλοιποι «οπαδοί» του «πράσινου οδοστρωτήρα», που θέλει να αλλάξει τελείως τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, για να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη μιας χούφτας ενεργειακών ομίλων, συγκαλύπτετε όλες τις δραστικά αρνητικές συνέπειες που έχει η υλοποίηση της “Πράσινης Συμφωνίας” στα εργατικά - λαϊκά στρώματα!

Συσκοτίζετε το γεγονός, πως η “πράσινη κοινωνική συμφωνία”, όχι μόνο δε βελτιώνει την κατάσταση των εργαζόμενων, αλλά είναι απαρέγκλιτα δεμένη με την επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επιβολή φθηνής εργατικής δύναμης για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των πράσινων επενδύσεων.

Προσπαθείτε να κρύψετε πως οι πράσινες επενδύσεις δεν παράγουν «δωρεάν ρεύμα», όπως υποστηρίζουν ορισμένες φορές, κοροϊδεύοντας, κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης! Εκτός, αν εννοούν δωρεάν, για τους επενδυτές.

Για τον κόσμο, οι ΑΠΕ μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, με την τιμή του να έχει κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί την τελευταία 15ετία, οδηγώντας σε δραστική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, παράλληλα, με τις ρήτρες ρύπων που επιβάλει η κοινοτική πολιτική του Green Deal, έρχονται νέες αυξήσεις 7% στην τιμή του ρεύματος, που φυσικά θα τις φορτώσετε στην πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και θα ελαφρύνετε τα βάρη για τους ομίλους.

Βέβαια για εσάς, ίσως, η ενεργειακή φτώχεια, ο φόβος τού να ανοίξει κανείς τον θερμοσίφωνα για να μην πληρώσει υπερβολικό ρεύμα, ίσως να φωτογραφίζει μια πιο λιτή ζωή, ίσως να καλλιεργεί και άλλες αρετές των εργαζόμενων!!!

Το λένε, άλλωστε, το παγωμένο μπάνιο οδηγεί στην ευεξία…

Η πρότασή σας για την “πράσινη κοινωνική συμφωνία”, τον “πράσινο νόμο”, είναι απλά απαράδεκτη για το λαό, γιατί μεταφράζεται σε ακόμα ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλαπλασιασμό της ενεργειακής φτώχειας. Γιατί μεταφράζεται σε νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογένειας για την υποχρεωτική αλλαγή εξοπλισμού σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Αλήθεια, έχετε εξηγήσει στον κόσμο ότι η “πράσινη κοινωνική συμφωνία”, στην πραγματικότητα καθιστά το αυτοκίνητο απρόσιτο είδος για εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα, αφού δεν θα μπορούν να αποκτήσουν τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σπονσοράρετε με κάθε ευκαιρία;

Έχετε εξηγήσει πώς μεταφράζεται η πράσινη συμφωνία σας για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, όπου καταδικάζετε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία; 18.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν έως και το 2023.

Τα ψέματα όμως σταματούν εδώ.

Πάει πολύ να εμφανίζεστε όλοι εσείς, ως υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος. Και τι δεν έχουμε ακούσει τελευταία..

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιό» του, το οποίο δήθεν θα εξαλείψει την «κοινωνική αδικία»!! Κάτι αντίστοιχο παπαγαλίζει και το ΜέΡΑ25. Όπως επίσης και το ΚΙΝΑΛ, με την πρότασή του για την από κοινού διαμόρφωση «ελληνικού κλιματικού νόμου»!

Τίποτα, όμως απ’ όλα αυτά δεν αποτελεί διέξοδο σ’ αυτό που ονομάζουμε “υπεράσπιση του περιβάλλοντος”.

Δυστυχώς όλοι σας, έχετε λερωμένη τη φωλιά σας: Γιατί από κοινού υπηρετείτε, πίνετε νερό, στο όνομα της Κομισιόν και της υλοποίησης των βασικών της κατευθύνσεων, όπως τώρα η “πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία”.

Η ΕΕ, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους, είναι υπεύθυνη για το «χρηματιστήριο εκπομπών ρύπων» και τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή τη δυνατότητα των μονοπωλίων να προχωρούν σε ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος… αρκεί να πληρώνουν !

Αποθεώνει τη λογική του κόστους – οφέλους και τους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς σε βάρος των λαϊκών αναγκών, αφού θεωρεί «μη επιλέξιμα» τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα στη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, την προστασία των υδάτινων πόρων, αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα το νερό.

Έχετε λερωμένη τη φωλιά σας, γιατί ψηφίσατε, ταυτόχρονα αντιπεριβαλλοντικά και αντεργατικά νομοσχέδια.

Μαζί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ψηφίσατε τη σύμβαση για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, που παραχωρεί τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου της Αθήνας στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα τον πνίξουν με τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καζίνο και θα περιορίσουν την δωρεάν πρόσβαση του λαού στην παραλία.

Όλοι σας -και ως κυβέρνηση, αλλά και ως διοίκηση στην Περιφέρεια- έχετε στηρίξει και δρομολογείτε το έγκλημα με την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και το σχεδιασμό για δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υποβάθμιση της υγείας των κατοίκων των περιοχών που θα εγκατασταθούν.

Πρόσφατο έγγραφο μάλιστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποκαλύπτει τα υψηλά επίπεδα καρκινογόνων και άλλων επικίνδυνων ρύπων στα υπόγεια νερά που προκαλεί η υγειονομική «βόμβα» της χωματερής της Φυλής.

Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «ορκίζεται» στην «πράσινη ανάπτυξη», πριν ένα χρόνο ψήφισε νέο «περιβαλλοντικό νόμο», με τον οποίο συνέχισε και επέκτεινε την ίδια καταστροφική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που συστηματικά απαξιώνει και κατεδαφίζει και τα ελάχιστα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, μετατρέπει το περιβάλλον σε εμπόρευμα, παραδίδει δάση, βουνά, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες σε λίγους ομίλους. Δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς.

Η πρόταση για τον κλιματικό νόμο, που σας βρίσκει όλους σύμφωνους, αποδεικνύει πως το περιβόητο αστικό πολιτικό φάσμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποχρώσεις του ίδιου «μαύρου» δρόμου για τους εργαζόμενους, ο οποίος ούτε στοχεύει, ούτε μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος.

Η πρότασή σας στοχεύει να δώσει ώθηση στη διαμόρφωση ενός νέου χρυσοφόρου πεδίου καπιταλιστικών επενδύσεων για τους ομίλους, στοχεύει στην ελεγχόμενη απαξίωση υποδομών για να φτιαχτούν νέες.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική σας, όχι απλά δεν έχουν να κερδίσουν απ’ αυτήν την εξέλιξη, αλλά αντίθετα θα κληθούν να θυσιάζουν το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματά τους για να διασφαλιστεί αυτός ο δρόμος.

Βλέπουμε με τι ταχύτητα προωθείτε την κατεδάφιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει για τον εργάσιμο χρόνο και τη συνδικαλιστική δράση.

Η πρότασή σας, την ίδια στιγμή, καταστρέφει και το ίδιο το περιβάλλον. Βουνά, παραλίες, λίμνες, βραχονησίδες, μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες, με καταστροφή της χλωρίδας, της πανίδας, της τοπικής οικονομίας για την τάχα «πράσινη» ανάπτυξη.

Το εκμεταλλευτικό σας σύστημα, είναι ασύμβατο με το περιβάλλον και τη διαφύλαξη του. Είναι ληστρικό.

Δεν στοχεύει -και σίγουρα δεν μπορεί να προστατέψει- το περιβάλλον, γιατί κριτήριό του είναι το κέρδος, η εμπορευματοποίηση και η κεφαλαιοποίηση σε κάθε τι.

Η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη, από τη δική σας, κατεύθυνση. Στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα, με κατεύθυνση όμως τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και το σύστημά του, τη ευρωενωσιακή στρατηγική, που καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν δίπλα στις χωματερές, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους δίπλα σε ρυπογόνες βιομηχανίες, που καταστρέφει τα δάση.

Βρίσκεται στην πάλη για τη διεκδίκηση όλων των σύγχρονων αναγκών, όπως η ζωή σε ένα πραγματικά ανθρώπινο περιβάλλον.

Εκεί μπορεί να βρει πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο η ανησυχία για μια “φιλοπεριβαλλοντική” δραστηριότητα και πολιτική.

Γιατί η «προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αποκλειστικά ατομική ευθύνη του καθενός», όπως τα επιτελεία σας προπαγανδίζουν για να κρύψουν ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος. Βεβαίως, η ατομική ευθύνη και ευσυνειδησία είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Όμως, ένα πεταμένο καλαμάκι στη θάλασσα απ' την πορτοκαλάδα που ήπιε ένα παιδί, μπορεί να είναι αυστηρά κατακριτέο, αλλά δεν είναι το ίδιο με το μαζικό ξήλωμα που κάνετε εσείς στις δασικές εκτάσεις, ή τα αυθαίρετα κοκ.

Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος, που υπηρετεί το πράσινο New Deal στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό η σκέψη μας και η πρακτική μας δράση πρέπει να κατευθύνεται σε μια νέα συνολικά κοινωνική οργάνωση, η οποία έχει διδαχθεί από το παρελθόν και τα λάθη της, δηλαδή, ένα σύστημα, ο σοσιαλισμός, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και των υπηρεσιών.

Μόνο σε έναν τέτοιο δρόμο, μπορεί να εξασφαλιστεί μια προγραμματισμένη, σταθερή, συνειδητή και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, στο περιβάλλον και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

1 σχόλιο:

  1. https://www.902.gr/eidisi/politiki/259871/na-min-perasei-antergatiko-ektroma-stin-athina-stis-27-mai-me-omiliti-ton-d ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου