Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Φωτογραφική έκθεση - αναδρομή στα 30χρονα του θεσμού στους χώρους της κατασκήνωσης


Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο φέτος γιορτάζει! Γιορτάζει τα 30 του χρόνια, ξυπνάει αναμνήσεις στους παλιότερους, εμπνέει αισιοδοξία και σιγουριά στους νεότερους για την επιτυχία του.

«30 ταξίδια - ένας προορισμός - συναρπαστικές στιγμές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία!», όπως λένε και τα «κινέζικα» πανό που στολίζουν κατά μήκος τον διάδρομο όπου βρίσκονται τα μπαρ της κατασκήνωσης και συγκροτούν μια φωτογραφική έκθεση - αναδρομή στους σταθμούς του θεσμού που αποτελεί τη ...«μεγάλη συνάντηση των νέων στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, για τον νέο κόσμο, της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»!

Εικόνες από αυτή τη διαδρομή, από διαδηλώσεις σε βάσεις, στρατηγεία και λιμάνια, από μνημεία που στέκουν αγέρωχα να μας θυμίζουν τον αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και του ΕΛΑΣ, της ΟΚΝΕ κ.ά. σηματοδοτούν το πώς πορεύτηκε ο θεσμός του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου όλα αυτά τα χρόνια: «Κόντρα στο ρεύμα», «Ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια - πολέμους - προσφυγιά», «Με τους λαούς όλου του κόσμου»!

Από όλα αυτά παίρνει τη σκυτάλη και συνεχίζει!

 






 

Ένα πρωτότυπο αναμνηστικό χάρισε η ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ στους επισκέπτες κατασκηνωτές


Ένα όμορφο και ιδιαίτερο αναμνηστικό έπαιρναν οι κατασκηνωτές φτάνοντας στο χώρο του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στο Άλσος Τσαμάκια στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για ένα αναμνηστικό εφημεριδάκι που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, με τίτλο «Σ’ αυτόν τον τόπο που ‘ρθατε...».

Στο πρωτοσέλιδο η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου εκφράζει τη χαρά και την τιμή της να φιλοξενεί το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και καλωσορίζει τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης με ένα ποίημα γραμμένο στην τοπική διάλεκτο, με τίτλο «Γεια τσι χαρά σας σύντροφοι», που αναφέρεται στις αγωνιστικές παραδόσεις του νησιού από την εποποιία του ΔΣΕ μέχρι τις μέρες μας, αλλά και για τους δεσμούς φιλίας με τους συντρόφους από την ΚΝ Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Γεια τσι χαράς σας σύντροφοι

τσι φίλοι αγαπημένοι

Π' σας ζάλισε η θάλασσα

τσι είστε κουρασμένοι

[...]

Σ' αυτό το μέρος που ΄ρθατε

γράφτηκε ιστορία

Γιατί του λεν' κότσνου νησί

μην έχετε απορία»

Στις επόμενες σελίδες οι αναγνώστες βρήκαν έναν ιστορικό οδηγό της Μυτιλήνης, με σημεία στο χάρτη τα οποία «σημαδεύτηκαν» από την πάλη του λαού του νησιού.

Τέλος, γίνεται αναφορά στη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και της «Σύγχρονης Εποχής», «"Go back!" Ο Δεκέμβρης του 1944 στη Μυτιλήνη», που περιέχει ιστορίες από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και πιο συγκεκριμένα από την έκδοση «Μυτιλήνη 1945», που κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1945, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να ταξιδέψει στα γεγονότα των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου