Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/07/1595

Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

09/07/1816

Οι «11 Ενωμένες Επαρχίες της Λα - Πλάτα» κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν την Δημοκρατία της Αργεντινής.

09/07/1856

Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

09/07/1877

Πραγματοποιείται στο Γουίμπλετον της Αγγλίας το πρώτο τουρνουά τένις.

09/07/1894

Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Ο Καπίτσα διετέλεσε επίσης μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

09/07/1915

Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, τη σημερινή Ναμίμπια (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Η πρώην γερμανική κτήση προσαρτάται στη Βρετανική Νότια Αφρική.

09/07/1926

Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιτάνγκ - αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε 2 χρόνια αργότερα με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

09/07/1931

Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηρίζονταν από το ΚΚΕ θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μη μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο, είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

09/07/1935

Γεννιέται η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα. 

Μερσέντες Σόσα

09/07/1939

Η άρνηση των Γάλλων ιμπεριαλιστών να σεβαστούν τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Συρίας (1936) διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα προκαλεί την παραίτηση της Συριακής κυβέρνησης.

09/07/1947

Το ΕΑΜ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση.

Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία. 

Υστατη προσπάθεια του ΕΑΜ για ειρήνη και ομαλότητα

09/07/1956

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Κάλυμνος, Λειψοί, Νάξος, Πάρος, Πάτμος και Σαντορίνη προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

09/07/1961

Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Υπό από το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τον χαρακτήρα της ΕΟΚ, για τις συνέπειες που είχε στα φτωχά αγροτικά και βιοτεχνικά στρώματα, καθώς και για τη γενικότερη αντεργατική επιθετική πολιτική που συνεπάγονταν η ένταξη σε αυτή.

Η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ισχυροποίησε τη θέση της αστικής τάξης της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. 

Επικυρώνεται η συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ

 

4 σχόλια:

  1. 09/07/1931

    Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηρίζονταν από το ΚΚΕ θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μη μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο, είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. ........ Προδοτικός ήταν πάντα ο ρόλος της Σοσιαλδημοκρατίας και του Οπορτουνισμού πάντα στην υπηρεσία των Καπιταλιστών. Φάνηκε πεντακάθαρα με την επικράτηση τους στην 3η Κ.Δ το 1935 και την αλλαγή της νικηφόρας γραμμής Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός με τα πολιτικά μέτωπα και στάδια που αποτελούν το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού και κατέστρεψαν τα πάντα τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 09/07/1947

    Το ΕΑΜ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση.

    Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία. .......Μία πραγματική τραγωδία λόγω ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός.... δεν διεκδίκησαν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 αποκύρηξαν το ΑΡΗ και τους ...ΛΗΣΤΈΣ... και τις αυταπάτες και τα οπορτουνιστικά φούμαρα δεν έριξαν όλο το βάρος στον ΔΣΕ τέλη 1945 φτάνοντας τέλη 47 δίνοντας την δυνατότητα στους Καπιταλιστές να ανασυγκροτήσουν το κατεστραμμένο κράτος τους και να περάσουν στην τελική σύγκρουση. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://prin.gr/2021/07/nar-lesvou/ Οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... στον γνωστό τους ρόλο του προβοκάτορα στην υπηρεσία πάντα του Καπιταλισμού. Μόνο που δεν μπορούν να λερώσουν τους Κομμουνιστές με τίποτα. Συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους εκμεταλλευόμαστε κάθε χαραμάδα αστικής νομιμότητας και παλεύουμε να ενώσουμε τον λαό σε ταξική βάση στην κοινωνική συμμαχία με στόχο την έξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Αφήνουμε τα οπορτουνιστικά σκυλιά στην μοίρα τους να Σκούζουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://prin.gr/2021/07/communism/ ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ Το οπορτουνιστικό Μίξερ της ....πασοκάρας..... σε δράση χαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου