Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Με το νομοσχέδιο οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί και στο περιεχόμενο της γνώσης

 


Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τη γενική παραδοχή πως η μακρόχρονη και σύγχρονη κοινωνική εξέλιξη απαιτεί αντικειμενικά τη συνεχή διεύρυνση της γνώσης, τη γνωστική ανάπτυξη. Ότι προκύπτει αυτή η ανάγκη από τις αλλαγές στην εργασία, καθώς «οι αλλαγές στην εργασία απαιτούν συνεχείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αναθεώρηση των προγραμμάτων διδασκαλίας, επιστημονικά πεδία μπορεί να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται καινούργια, συντονισμό των νέων τεχνολογιών με τη γνώση και ένταξή τους μέσα στη διαδικασία της γνώσης, απαιτούν νέα προγράμματα ειδίκευσης, απαιτούν συνεχή επιμόρφωση, συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία».

«Από κει και πέρα όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ξεκαθαρίζει: Η ανάπτυξη της γνώσης που ένα μεγάλο μέρος της περνάει την Παιδεία όλων των βαθμίδων, είτε με τη μορφή της έρευνας στα Πανεπιστήμια είτε με τη μορφή της μόρφωσης και της επιμόρφωσης, στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει έτσι κι αλλιώς ταξικό χαρακτήρα», τόνισε. Αναφερόμενη σε αυτό το πλαίσιο στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θύμισε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός «κυνικά και ωμά: Πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί πρέπει να πάρουμε υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς».

Στάθηκε μεταξύ άλλων στην αντιπαράθεση που έγινε κατά τη συζήτηση στη Βουλή γύρω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επισημαίνοντας το γεγονός πως κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ24. Όπως τόνισε, το ΚΚΕ έχει πάρει θέση ενάντια στην επιλογή θεσμοθέτησης της ΕΒΕ και σημείωσε πως η αντίθεση των υπόλοιπων κομμάτων δεν εκφράζεται επί της ουσίας, «ότι εδώ οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί, αλλά μπήκε το θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Υπαρκτό πρόβλημα, αλλά που από μόνο του δεν είναι που θα λύσει το ζήτημα της ισότητας στην ταξική κοινωνία της ισότητας των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, της εργατικής τάξης κλπ.»

Σχολίασε, ότι η συζήτηση που έγινε χτες και σήμερα είχε τα μάτια στην επόμενη κάλπη, ψηφοθηρικά και στη ζύμωση των επόμενων κυβερνητικών συνεργασιών.

Η Αλ. Παπαρήγα αντέταξε τη σημασία που αποδίδει το Κόμμα στη διευρυμένη γνώση απέναντι στη λογική που διαπνέει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Ο κ. πρωθυπουργός το είπε καθαρά. Τι χρειάζεται η αγορά για γνώσεις, δηλαδή να μαθαίνεις σε λίγο χρόνο και γρήγορα για να βρεις μία δουλειά. Και όταν ο εργοδότης έχει κάτι άλλο, να μαθαίνεις γρήγορα και γρήγορα και γρήγορα για να πας να δουλέψεις. Όχι να μαθαίνεις για να μάθεις να σκέφτεσαι, να έχεις κατάκτηση της αντικειμενικής αλήθειας, να συνειδητοποιείς την ανάγκη ότι μπορείς να αλλάξεις αυτόν τον σάπιο κόσμο. Να μη μαθαίνεις πραγματικά τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης. Βεβαίως η παπαγαλία τείνει να καταργηθεί και μπαίνει η αποσπασματικότητα, η διαθεματικότητα, ο ανορθολογισμός, τα κουτάκια-γνώσεις ληξιπρόθεσμες».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση στη Βουλή γύρω από την ΕΒΕ και την ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καταγγέλθηκε η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι λάθος η καταγγελία που έγινε, την υιοθετούμε και εμείς, ότι ευνοεί την ιδιωτική εκπαίδευση. Βεβαίως την ευνοεί. Πώς απαντάτε τα άλλα κόμματα σε αυτό; Το ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο δεν καθιερώθηκε ποτέ στην Ελλάδα από καμία κυβέρνηση. Ούτε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που μιλούσε για τον τρίτο δρόμο στο σοσιαλισμό ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα εργαλείο -δεν θα καταργήσει εντελώς τους ταξικούς φραγμούς, κάτι τέτοιο δε γίνεται στον καπιταλισμό- όλα τα παιδιά να τελειώνουν το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο....». Ξεκαθάρισε παράλληλα πως το ΚΚΕ είναι εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οποιασδήποτε μορφής, οποιασδήποτε βαθμίδας. «Ούτε εσείς πήρατε, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα μέτρα περιορισμού της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ούτε αναβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας, ούτως ώστε αυθόρμητα τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους να πηγαίνουν μόνο στη Δημόσια Εκπαίδευση», σημείωσε. «Από τη στιγμή που είστε και υπέρ της ιδιωτικής παιδείας, ας μην κάνετε και ότι σας χωρίζει χάος από τη ΝΔ. Γιατί τότε θα ψάχνουμε ποιοι μέτοχοι που είναι στο ένα ιδιωτικό σχολείο ή κολέγιο είναι φίλοι της ΝΔ, άρα θα κάνουμε την "πολιτική της κρεβατοκάμαρας" που κάνετε εσείς ή θα είναι από θέση αρχών και θα λες ένα ενιαίο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από τη στιγμή που γεννιέται το παιδί και πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την Προσχολική Αγωγή και τη σύνδεσή του με το σχολείο των δεξιοτήτων, σημειώνοντας ότι αυτό βασίζεται στο ότι το παιδί από 0 έως 4 χρονών είναι σφουγγάρι οπότε θα το οδηγήσουμε να αποκτήσει δεξιότητες από 0 έως 4 χρόνων. «Οι δεξιότητες δεν είναι γνώση. Εντάσσονται μέσα στη γνωστική διαδικασία και αναπτύσσονται, αλλά δεν είναι γνώση. Δηλαδή θα μπείτε να χειραγωγήσετε το κεφάλι και τις επιλογές με ταξικά κριτήρια παιδιών από μηδέν έως τεσσάρων χρόνων», τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό το σχέδιο πρέπει να ξεσηκώσει τους πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου