Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/08/1819

Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας. 

Ο Σιμόν Μπολιβάρ πετυχαίνει την ανεξαρτησία της Κολομβίας

07/08/1903

Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

07/08/1932

Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

07/08/1933

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.

Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων. 

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία

07/08/1942

Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

07/08/1960

Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

07/08/1960

Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα». 

Η Κούβα εθνικοποιεί τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις

07/08/1969

Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση.

Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

07/08/1970

Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

07/08/1995 

Πέθανε ο θρυλικός ναυτεργάτης κομμουνιστής Αντώνης Αμπατιέλος

 Αντώνης Αμπατιέλος

4 σχόλια:

  1. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/blog-post.html Οι λαοί της Τουρκίας της Ελλάδας και όλου του καπιταλιστικού κόσμου πληρώνουν τις συνέπειες ενός εγκληματικού δολοφονικού συστήματος που μοναδικό σκοπό έχει το κέρδος ανεξάρτητα αριστερών η δεξιών κυβερνήσεων. Τις ίδιες συνέπειες θα πληρώνει όλο και περισσότερο Ο Κουβανικός λαός όσο προχωράει η ανατροπή του σοσιαλισμού απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού μετά το 2008... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2750-tameio-anakampsis-poios-kerdizei-poios-plironei Το Ταξικό ναυάγιο Αραβανής απο την Λευκάδα θα τετραγωνίσει τον κύκλο και θα κάνει τον Καπιταλισμό ...ανθρώπινο.... μαζί με τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ και τον εγκάθετο των Εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Νταλακογεώργο. ....ΖΗΤΩ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/ti-simainei-na-min-echeis-tsipa-toy-nikoy-mpogiopoyloy/ Αυτός είναι ο καπιταλισμός με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις και δεν ...ανατρέπεται με μεταβατικές σταδιακές μπούρδες και παπάτζες με τις οποίες στερεώνεται καλύτερα εγκλωβίζοντας τον λαό. Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καλοκαίρι του 1944 άρχισε να γίνεται φανερή η τύχη του πολέμου. Η ήττα της Γερμανίας άρχισε να γίνεται ορατή. Στο Ανατολικό Μέτωπο ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει τη μια μετά την άλλη τις στρατιές του Χίτλερ. Οι 11 γερμανικές μεραρχίες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, απειλούνται να βρεθούν κυκλωμένες από τα τανκς του στρατάρχη Τολμπούχιν.
    Οι αγγλοαμερικάνοι προσπαθώντας να προλάβουν να μπουν πριν από τον Κόκκινο Στρατό στην καρδιά της Γερμανίας προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα.
    Χωρίς καμία ενόχληση από την αγγλική αεροπορία και το στόλο, οι χιτλερικοί αποσύρουν δυνάμεις τους από τα νησιά του Αιγαίου και τα συγκεντρώνουν στην Αττική.
    Δευτέρα 7 Αυγούστου 1944, απομεσήμερο. Γερμανικά στρατεύματα με τη συνδρομή των ταγματασφαλιτών έζωσαν τον Βύρωνα απ’ άκρη σ’ άκρη.
    Στην πλατεία οι μασκοφόροι υπέδειξαν 10 άοπλους ΕΛΑΣίτες και αφού τους βασάνισαν απάνθρωπα τους έστησαν στον τοίχο.
    Πλησιάζει ο Γερμανός διοικητής και τους ζητάει να μαρτυρήσουν τους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ που βρίσκονταν μέσα στο πλήθος και ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο του Γερμανού αξιωματικού. Τους υποσχέθηκε σαν αντάλλαγμα να τους χαρίσει τη ζωή. Δεν πήρε καμιά απάντηση! Και τότε πετάγεται από το πλήθος ένας νεολαίος, ο Παναγιώτης Κασιμάτης, η απόλυτη έκφραση της επαναστατικής έξαρσης του γίγαντα λαού μας την εποχή εκείνη. Προχωρεί περήφανα, στέκεται μπροστά στον Γερμανό διοικητή και του λέει: “…Εγώ χτύπησα τον Γερμανό, εμένα να σκοτώσετε. Αυτοί είναι αθώοι. Αφήστε τους”. Ο Γερμανός φρύαξε και έξαλλος δίνει εντολή και εκτελούν αμέσως και τα έντεκα παλικάρια.
    Μανώλης Γ. Καπιτσίκης ετών 18
    Γιώργος Ν. Διαμαντόπουλος ετών 25
    Βαγγέλης Ε. Καλαϊτζής ετών 20
    Παναγιώτης Στ. Κασιμάτης ετών 20
    Γιώργος Χρ. Κλειδάς 35 ετών
    Ιάκωβος Σπ. Μερκουριάδης ετών 18
    Ιπποκράτης Ν. Χατζηιωάννου ετών 23
    Ιορδάνης Κ. Καϊσέρογλου ετών 17
    Κώστας Ι. Μουρίκης ετών 19
    Γιώργος Μ. Καλαμούτης ετών 22
    Λευτέρης Γ. Μυλωνάς ετών 22
    Ετσι οι Γερμανοί φασίστες, μαζί με τους “Ελληνες” προδότες, αφού ολοκλήρωσαν το βρωμερό τους ομαδικό έγκλημα, ενάντια στο μαρτυρικό συνοικισμό, απαγκιστρώθηκαν και έφυγαν προς το κέντρο κάτω από τις κατάρες των χαροκαμένων μανάδων, παιδιών και αδερφών που ‘χασαν για πάντα τους αγαπημένους τους. Και αυτοί, Γερμανοί και προδότες, βουτηγμένοι στο αίμα τραγουδούσαν το “Ολα-ρία-Ολα-ρα”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου