Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Συγκέντρωση για το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι


Συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές πραγματοποίησε απόψε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), 76 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Παράλληλα εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους και η στήριξη στο αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Αλλά και η αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας και την επανάστασή του.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Λευκό Πύργο, μίλησε ο Απόστολος Σκούφας, Αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαζική εξόρμηση στην Παραλία.

Αποσπάσματα από την ομιλία
 

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Α. Σκούφας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, εκτυλίσσεται στη χώρα μας μια ανείπωτη σε μέγεθος τραγωδία, ένα έγκλημα διαρκείας ενάντια στον ελληνικό λαό, ενάντια στη φύση και το μέλλον των παιδιών μας. Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της αστικής τάξης - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, που δίνουν ηρωική μάχη.

Και από αυτό το βήμα απαιτούμε: άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και των τοπικών δομών υγείας με προσωπικό και μέσα,ολική και άμεση αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών, άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας".

Αναφερόμενος στο πυρηνικό ολοκαύτωμα σημείωσε: "Εβδομήντα έξι χρόνια μετά, αποδίδουμε φόρο τιμής στα 300.000 και πλέον αθώα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Του πυρηνικού ολοκαυτώματος, που προκάλεσαν οι αμερικανικές ατομικές βόμβες στις δύο ιαπωνικές πόλεις, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, και καταγράφηκε στην ιστορία σαν το μεγαλύτερο, μαζικό έγκλημα, η μεγαλύτερη μαζική, ταυτόχρονη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εβδομήντα έξι χρόνια τώρα, η προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών επιμένει να εξαπατά τους λαούς. Οτι δήθεν έριξαν τις βόμβες για να συντομεύσουν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμο.

(...) Μ' αυτήν την φρικαλεότητα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλησαν να κάμψουν το φρόνημα των λαών, που αναπτερωμένοι από την αντιφασιστική νίκη ατένιζαν με αισιοδοξία το μέλλον. Με νέα ορμή συνέχιζαν τον αγώνα για την εθνική και κοινωνική τους απελευθέρωση, για το γκρέμισμα της αποικιοκρατίας και την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη ήθελαν να τρομοκρατήσουν πρωτίστως την ίδια τη Σοβιετική Ενωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την υπεροχή στο τραπέζι των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων και τους μεταπολεμικούς συσχετισμούς δύναμης.

Με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ξεκινάει η εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Συνέχισαν στην Κορέα, στο Βιετνάμ, σε όλη την Ινδοκίνα, στη Μ. Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη... Ασταμάτητα, δεκαετίες τώρα! Σε όποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη και να κοιτάξει κανείς θα βρει τα σημάδια από τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.

Εμφύλιοι πόλεμοι, πραξικοπήματα, ωμές εισβολές, για να επιβάλλουν τα άνομα συμφέροντα και την επικυριαρχία των μονοπωλίων τους.

Αυτή είναι η φύση και η ουσία του κεφαλαίου!

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού!

Σκοτώνει στον πόλεμο ό,τι έχει αφήσει όρθιο η ειρήνη του!"

Από το βήμα της συγκέντρωσης εκφράστηκε ακόμα η αλληλεγγύη στον ηρωικό λαό της Κούβας και την επανάστασή του και η απαίτηση του λαού για άρση του αποκλεισμού και όλων των κυρώσεων κατά της Κούβας.

Τέλος ο Α. Σκούφας κάλεσε το λαό μας, να τιμήσει τα θύματα του ιμπεριαλισμού στις δύο μαρτυρικές ιαπωνικές πόλεις με ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. "Αυτό το σύστημα δεν αλλάζει, δεν εξανθρωπίζεται. Ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών όλοι οι λαοί του κόσμου πρέπει να υψώσουν τη δική τους σημαία! Σημαία, που θα γράφει: "Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά!".

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη μας για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις - να κλείσει η βάση της Σούδας - Nα κλείσουν οι βάσεις του θανάτου - Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Να κλείσει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού της Θεσσαλονίκης

Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου