Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
21/08/1866

Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Κρητική επανάσταση έληξε το 1869 χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

21/08/1903

Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης).

21/08/1940

Ο Λέων Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό έπειτα από θανάσιμο κτύπημα που κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκάντερ. 

Πεθαίνει ο Λέων Τρότσκι

21/08/1944

Περίπου χίλιες γυναίκες από τα Χάσια και την Πίνδο κάνουν μαχητική διαδήλωση στα Τρίκαλα.

21/08/1944

Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΕΑΜ και να διασφαλιστεί η αστική εξουσία μετά την απελευθέρωση.

21/08/1945

Γεννιέται ο συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

21/08/1946

Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.

21/08/1950

Σχηματίζεται κυβέρνηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

21/08/1951

Εκδίδεται η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους 16 ΕΠΟΝίτες, που το 1949 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Νικήτας Μαραγκός, Φάνης Πασπαλιάρης και Μάνθος Τσιμπουκίδης. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά.

21/08/1951

Πεθαίνει ο δικηγόρος Διονύσης Χριστάκος, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και Γενικός Γραμματέας των Δημοκρατικών Συλλόγων μετά την απελευθέρωση.

21/08/1952

Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10-4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε. 

Η Δίκη της ΟΕΝΟ

21/08/1964

Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς. 

Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι

21/08/1971

Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών Σαν Κουεντίν σκοτώνονται κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο ηλικίας 29 ετών Τζορτζ Τζάκσον Ιδρυτικό μέλος των «Μαύρων Πανθήρων».

21/08/1983

Δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο. Ο Ακίνο επέστρεφε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε ως εξόριστος για να οδηγηθεί στη φυλακή. Η δολοφονία του ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μάρκο.

 

3 σχόλια:

  1. 21/08/1940

    Ο Λέων Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό έπειτα από θανάσιμο κτύπημα που κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκάντερ. ...... Να ...αγιάσει το χέρι του συντρόφου που τσάκισε τον συνωμότη που μαζί με ΧΙΤΛΕΡ ΙΑΠΩΝΙΑ προσπάθησαν να ανατρέψουν τους Μπολσεβίκους ΑΘΑΝΑΤΟΣ http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.617.599&rep=rep1&type=pdf ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 21/08/1944

    Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΕΑΜ και να διασφαλιστεί η αστική εξουσία μετά την απελευθέρωση. ....... Είπαμε ....λαοκρατία.....ευρωκομουνισμός.....https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Η δικαιολογία της κυβέρνησης για το ότι δεν έχει ανακοινώσει τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι προφανώς πως περιμένει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως και πέρσι. Ήδη όμως από την Άνοιξη γνωρίζαμε ότι η πανδημία δεν επρόκειτο να εκλείψει το φετινό Φθινόπωρο. Κανείς επίσης δεν θεωρούσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών θα ξεπεράσουν τα μονοψήφια ποσοστά στα οποία κινούνται σήμερα. Άρα είναι σαφές πως ήταν απαραίτητος ένας πολύμηνος -κατά κύριο λόγο θερινός- σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολειών. Αυτό δηλαδή που ήδη έχουν κάνει άλλες χώρες στην Ευρώπη. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epikairotita/2756-kai-me-ta-sxoleia-ti-tha-ginei-kyria..... Προσπαθεί να μας πείσει το οπορτουνιστικό παπαγαλάκι πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο καπιταλισμός είναι ...ανθρώπινος.... και έχει σχεδιάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων ενώ εδω δεν έγινε γιατί φταίει η ...κακιά δεξιά.... Τα πλυντήρια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας σε δράση. ...ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου