Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Ο Κολόμβος ξεκινάει για την ανακάλυψη της Αμερικής


 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη της Αμερικής. Εφτασε εκεί στις 12 του Οκτώβρη, αλλά έμεινε με την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

Για πολλά χρόνια ο Χριστόφορος Κολόμβος προσπαθούσε να πείσει τους ηγεμόνες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να τον βοηθήσουν, να υλοποιήσει το σχέδιό του για την προσέγγιση των Ανατολικών Ινδιών από τους θαλάσσιους δρόμους προς δυσμάς.

Το σχέδιο ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για τις δυο δυνάμεις, που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την κυριαρχία στις θάλασσες και τη δημιουργία νέων αποικιών. Το χρυσάφι που υπόσχονταν αυτές οι νέες εξερευνήσεις ήταν το μεγάλο δέλεαρ τόσο για την Ισπανία, όσο και για την Πορτογαλία. Αυτό το χρυσάφι υποσχόταν να φέρει ο Κολόμβος με το σχέδιό του, το οποίο όμως προσέκρουε τόσο στο οικονομικό του κόστος, όσο κυρίως στις αντιδράσεις της πανίσχυρης Εκκλησίας, που ήθελε να ποδηγετήσει κάθε επιχείρηση διεύρυνσης των ορίων της ισπανικής κυριαρχίας.

Στο τέλος του 1492 καταλήφθηκε η Γρανάδα και μόνο τότε ενδιαφέρθηκε η βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα για το σχέδιο του Κολόμβου. Τον εξουσιοδότησε λοιπόν να συγκροτήσει ένα στολίσκο σε συνεργασία με την εφοπλιστική οικογένεια των Πινθόν. Ο στολίσκος αποτελούνταν από τρεις καραβέλες και ξεκίνησε από την Ισπανία στις 3 Αυγούστου 1492. Ο Κολόμβος πήρε και τον τίτλο του αντιβασιλέα των περιοχών που θα ανακάλυπτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Ο πρώτος σταθμός των θαλασσοπόρων ήταν τα Κανάρια Νησιά. Συνέχισαν προς τα δυτικά μέχρι που έφτασαν στις Μπαχάμες, τις οποίες ο Κολόμβος ονόμασε Σαν Σαλβαδόρ. Προχώρησε ακόμη δυτικότερα και ανακάλυψε την Κούβα και την Αϊτή (την ονόμασε Ισπανιόλα), στην οποία άφησε φρουρά και στη συνέχεια άνοιξε πανιά για την επιστροφή στην Ισπανία. Οι Ισπανοί τον υποδέχτηκαν ενθουσιασμένοι και οι βασιλείς τον τίμησαν με τον τίτλο του ναυάρχου και του αντιβασιλέα. Ο ίδιος πάντως είχε την εντύπωση ότι είχε φτάσει στις Ινδίες όπως σχεδίαζε.

Για το Νέο Κόσμο αναχώρησε για δεύτερη φορά με στόλο 17 πλοίων το 1493. Το δεύτερο ταξίδι του διήρκεσε τρία χρόνια και κατά τη διάρκειά του ανακάλυψε τα νησιά Ντομινίκ, Γουαδελούπη, Πόρτο Ρίκο, Τζαμάικα και μέρος της Κούβας. Οι ιθαγενείς όμως άρχισαν να δυσαρεστούνται από τους Ισπανούς και βρίσκονταν μεταξύ τους σε διαμάχες. Οι διαμάχες αυτές πολλαπλασιάστηκαν στο τρίτο ταξίδι του Κολόμβου. Στο ταξίδι αυτό ο Κολόμβος επισκέφθηκε τα νησιά Τρινιτάδ, Τομπάγκο και Γρανάδα και έφτασε μέχρι το Δέλτα του ποταμού Ορενόκου.

Ο Κολόμβος υπερασπίστηκε τους ιθαγενείς στη διαμάχη με τους Ισπανούς κατακτητές, πράγμα που προκάλεσε την αντικατάστασή του από τον Φραγκίσκο ντε Μπομπαντίλια. Επέστρεψε στην Ισπανία αλυσοδεμένος ως κρατούμενος. Τον απελευθέρωσε ο βασιλιάς, αλλά είχε χάσει πλέον την παλιά του φήμη.

Ριζοσπάστης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου