Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Οι στρατιώτες έχουν δικαιώματα

 


ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΕΛΔΥΚ

Υπηρετώ ως οπλίτης - στρατιώτης σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Οι συνθήκες που βιώνουμε εδώ απέχουν αρκετά από αυτές που μας παρουσίαζαν στελέχη στα Κέντρα όπου παρουσιαστήκαμε. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις με κλιματισμό στα δωμάτια, χώρους αθλητισμού και γυμναστήρια, με κέντρα ψυχαγωγίας εξοπλισμένα για τους στρατιώτες, βιβλιοθήκες, καινούργια λουτρά - τουαλέτες και πολλά άλλα, φαινόντουσαν τόσο ρεαλιστικά στις φωτογραφίες των φυλλαδίων που μας μοίρασαν τη στιγμή που μας ανακοίνωναν στην Ελλάδα ότι ανήκουμε πλέον στο κλιμάκιο της ΕΛΔΥΚ.

Βέβαια, η σύγκρισή τους με την πραγματικότητα, αν μπορούσε να αποτυπωθεί σε φωτογραφίες, θα ήταν από τα καλύτερα αστεία, σαν αυτά που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και σου συγκρίνουν «τι περιμένεις έναντι του τι παίρνεις» μετά από μία αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση ανεμιστήρες που δεν δουλεύουν όλοι, κλειστά γυμναστήρια και βιβλιοθήκες (έχοντας ως πρόφαση τον κορονοϊό, αλλά χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση για να λειτουργήσουν με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ή σε ανοιχτούς χώρους), ΚΨΜ που λειτουργούν ως κυλικεία μόνο, ενώ πολλά λουτρά είναι κατεστραμμένα και οι τουαλέτες βρώμικες ή εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν μετατραπεί σε κτίρια για καραντίνα, κυρίως για στρατιώτες που είναι στενές επαφές στρατιώτη που βγήκε θετικός σε test Covid.

Η διοίκηση, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης, παίζει και αυτή το χαρτί της ατομικής ευθύνης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες διάδοσης του κορονοϊού στους στρατιώτες, προσπαθώντας έτσι να πετάξει από πάνω της τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχει. Μιλάνε για χαλάρωση από τους φαντάρους, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Δεν γίνονται τόσο τακτικά τεστ στους στρατιώτες, ο εμβολιασμός καθυστερεί μήνες τώρα, ενώ δεν γίνεται συχνή διάθεση προστατευτικών μασκών, με αποτέλεσμα πολλοί στρατιώτες, μέσα και στη ζέστη του καλοκαιριού, να χρησιμοποιούν τις ίδιες μάσκες αρκετές φορές αν όχι αποκλειστικά. Ταυτόχρονα η καθαριότητα και η υγιεινή των χώρων στους οποίους συνωστίζονται οι στρατιώτες (εστιατόρια, τουαλέτες, θάλαμοι, γραφεία) πολλές φορές πραγματοποιούνται μόνο με νερό, χωρίς απολυμαντικά και καθαριστικά αφού αυτά διατίθενται σε μικρές ποσότητες ή και καθόλου.

Για το θέμα των εμβολιασμών, συγκεκριμένα, θα αφιερώσω μερικές σειρές παραπάνω. Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να πείσει για τη σημασία και την αναγκαιότητα εμβολιασμού της πλειοψηφίας του πληθυσμού στη μείωση των κρουσμάτων και την καταπολέμηση της πανδημίας, ξεκίνησε να υπόσχεται χρήματα (σαν να δίνει χαρτζιλίκι) σε νέους ανθρώπους για να τους παρακινήσει να εμβολιαστούν, ή αντίστοιχα τιμητικές άδειες στους φαντάρους. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να ρίξει πάλι την ευθύνη στον λαό, πως δήθεν δεν ακολουθεί σωστά τον σχεδιασμό που έχει θέσει η ίδια. Φυσικά προσπαθούν να αποσιωπήσουν τις διαμαρτυρίες και τις φωνές των ειδικών και των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, που μέσα από τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους προειδοποιούν πως παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ, ενώ στις υποδομές Υγείας υπάρχουν εδώ και χρόνια τεράστια προβλήματα που οφείλονται στο ξεπούλημά τους στο μεγάλο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί, όσο και να προσπαθεί, να κρύψει το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί, διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δόσεις εμβολίων. Τα ζούμε και στα στρατόπεδά μας. Συγκεκριμένα, στο δικό μου στρατόπεδο από τον Απρίλη είχε ανακοινωθεί ότι θα εμβολιαστούν οι στρατιώτες, φθάσαμε μέσα Ιούλη και έπρεπε να ξαναδηλώσουμε ποιοι επιθυμούμε να εμβολιαστούμε, χωρίς να μας ενημερώσουν για το πότε θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο στρατιώτης καλείται να αντιμετωπίσει και την αφόρητη ζέστη στις μεσημεριανές του εργασίες ή υπηρεσίες. Για ακόμη μια φορά, η διοίκηση αντί να παίρνει μέτρα για να μειώσει τις υπηρεσίες μέσα στον ήλιο και τη ζέστη, ίσα ίσα ζητάει να γίνονται και αναφορές ολόκληρου του στρατοπέδου. Στον ίδιο τόνο έγινε γνωστό στους στρατιώτες ότι δεν θα μπορούν να πάρουν πάνω από έναν αριθμό τιμητικών αδειών, με άλλα λόγια κόβονται μέρες άδειας από τους φαντάρους.

Στις Ενοπλες Δυνάμεις φαίνεται ξεκάθαρα πως επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία, η κυβέρνηση και η ηγεσία του στρατού δεν προτίθενται να δαπανήσουν ούτε σεντ για να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης και να βελτιώσουν το επίπεδο εκπαίδευσης του στρατιώτη που υπηρετεί τη θητεία του. Από την άλλη, υπογράφουν συμφωνίες και δαπανούν εκατομμύρια, κάτω και από τις οδηγίες της ελληνικής αστικής τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με δεκάδες ασκήσεις - πρόβες πολέμου και επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Και αν κάποιος στρατιώτης βγει στην αναφορά ή διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά τα προβλήματα, οι απαντήσεις που παίρνουμε συνήθως από τα στελέχη είναι «παιδιά, είναι διαταγή, δεν μπορεί να γίνει κάτι», «δεν προβλέπεται αυτό που ζητάτε» ή «κάντε υπομονή, θα τελειώσει η θητεία σας και δεν θα ασχοληθείτε άλλο με αυτά. Εδώ μέσα δεν υπάρχει λογική».

Μέχρι στιγμής στο στρατόπεδο, η απάθεια και η αδιαφορία, από πλευράς διοίκησης, είναι τα όπλα που έχουν επιστρατευτεί για να αντιμετωπίσουν τις φωνές διαμαρτυρίας και εναντίωσης στις όποιες διαδικασίες τηρούνται. Ωστόσο, όπως συνέβη σε άλλα στρατόπεδα στην Ελλάδα, μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτά του εκφοβισμού, της τρομοκρατίας και των ποινών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός με τον στρατιώτη του 644 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού στον Εβρο που διαμαρτυρήθηκε στη διοίκηση της μονάδας του για τα ελλιπή μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η διαμαρτυρία του στρατιώτη ενόχλησε προφανώς τους διοικούντες τη μονάδα, με αποτέλεσμα να κριθεί αβάσιμα και τιμωρητικά ως ψυχολογικά ασθενής. `Η το πιο πρόσφατο περιστατικό με την απαράδεκτη τιμωρία οπλίτη γιατρού στη Λέσβο με 10 μέρες φυλακή, επειδή χαιρέτισε τους χιλιάδες νέους που επισκέφθηκαν το νησί με αφορμή τις εκδηλώσεις του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ. Η αιτιολογία; Δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει την πολιτική του σκέψη και άποψη, καθώς αυτό δήθεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Οι στρατιώτες δεν πρέπει να φοβηθούν από αυτές τις πρακτικές και τις μεθόδους. Πρέπει, τώρα, να υψώσουν τις φωνές τους απέναντι στις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας, που μέσω των συμμαχιών με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προσπαθεί να πετύχει την αναβάθμισή της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Εχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις διαφωνίες τους στις όποιες πρακτικές και ενέργειες των διοικήσεών τους, έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, τις μόνες δυνάμεις που έχουν στηρίξει στην πράξη τους αγώνες των στρατιωτών και έχουν παλέψει για τα δικαιώματά τους.

Στη σιγή νεκροταφείου και στην υποταγή που θέλουν να περάσουν στους νέους μέσα στα στρατόπεδα, πρέπει να απαντήσουμε:

«ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ» και «ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

1 σχόλιο:

  1. Και τα ελληνικά του σκιτσογράφου-γελοιογράφου είναι, καθώς έλεγε κι ένας παλιός μου καθηγητής στο γυμνάσιο, «να τραβάει ο διάβολος τα μαλλιά του και να κρύβει τα μάτια του»...

    Το σωστό στη λεζάντα της γελοιογραφίας: «ΝΟΥΣ ΕΥΤΕΛΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΑΣΘΕΝΕΙ».

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου