Την ώρα που τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου, που κρατούν τη μερίδα του λέοντος της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, ετοιμάζονται να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις από το φθινόπωρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στην «επαίσχυντη παγκόσμια ανισορροπία» στο θέμα της πρόσβασης στα εμβόλια, καθώς οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ούτε τον ευάλωτο πληθυσμό.
Μάλιστα, ο ...φιλόδοξος στόχος που βάζει ο ΠΟΥ είναι να έχει εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας, τουλάχιστον το 40% μέχρι το τέλος του έτους και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022. Αλλά ούτε καν αυτός ο στόχος δεν θεωρείται «ρεαλιστικός» στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όπου και τα εμβόλια παράγονται με σκοπό το κέρδος και αποτελούν «όπλο» στους γεωπολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς κρατών και ομίλων.
«Υπάρχουν πιθανώς είκοσι άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος (...) Ηγούνται μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ηγούνται στις χώρες που αγοράζουν την πλειονότητα των εμβολίων στον κόσμο και ηγούνται στις χώρες που τα παράγουν», είπε ο Μπρους Εϊλγουορντ, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την πρόσβαση στα εργαλεία καταπολέμησης της πανδημίας.
Σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στις «φτωχότερες» χώρες έχουν χορηγηθεί μόνο 2 δόσεις ανά 100 άτομα.
Στη Βρετανία, επιστήμονες και οργανώσεις αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις - σε υψηλότερη μάλιστα τιμή - του εμβολίου «Pfizer» για να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις σε 35 εκατ. ανθρώπους, «αφήνοντας στο τέλος της ουράς» τις χώρες με πιο εξαθλιωμένους λαούς, που δεν αποτελούν συμφέρουσες αγορές για τους φαρμακευτικούς ομίλους.
Μάλιστα η «Pfizer» ανέβασε την τιμή και η βρετανική κυβέρνηση θα πληρώσει 22 λίρες ανά δόση - από 18 λίρες ανά δόση στην προηγούμενη παραγγελία - και συνολικά περίπου 1 δισ. λίρες.
Με τη στήριξη των κυβερνήσεων τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων εκτοξεύονται, ενώ τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων στο έδαφός τους και να αναπτύξουν τον στρατηγικό τομέα της καινοτομίας.
Οι μετοχές των mRNA εμβολίων - και εξαιτίας των προσδοκιών για τρίτη δόση - έχουν εκτοξευτεί, και συγκεκριμένα της «Moderna» και της «BioNTech» καταγράφουν άνοδο άνω του 500%, ενώ της «Pfizer» άνω του 30%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του «Bloomberg».
Ενδεικτικά, οι πωλήσεις της γερμανικών συμφερόντων «BioNTech» προβλέπεται να είναι τόσο μεγάλες (στα 15,9 δισ. ευρώ) που η εισροή κερδών στη Γερμανία μόνο από εκεί αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5%.
Την ίδια στιγμή, και ενώ αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες σε πολλές χώρες του κόσμου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας μαζί με τους εμβολιασμούς, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα δικαιούνται δωρεάν διαγνωστικά τεστ οι ανεμβολίαστοι, παρά μόνο οι ομάδες για τις οποίες δεν υπάρχει σύσταση εμβολιασμού, όπως τα παιδιά και οι έγκυες.
Αντίστοιχα, και στη Γαλλία σταματούν από τα μέσα Οκτώβρη τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ χωρίς ιατρική συνταγογράφηση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Παράλληλα, από τα μέσα Σεπτέμβρη θα αρχίσει εκστρατεία για μια επαναληπτική τρίτη δόση του εμβολίου στις «πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν», καθιστώντας σαφές ότι τα προληπτικά μέτρα αποτελούν «κόστος», ενώ προτεραιότητα των κυβερνήσεων είναι η ενίσχυση των φαρμακευτικών ομίλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου