Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Με τις «πλάτες» της ΕΕ η επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

 
Την επιχείρηση άγριας κρατικής καταστολής και αστυνομικής βίας εναντίον των εργαζομένων των «Πετρελαίων Καβάλας (ΚAVALA OIL)» με την εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, που ενορχηστρώθηκε από την εργοδοσία της «Energeian» και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να χτυπηθεί ο πολύμηνος αγώνας των εργατών ενάντια στις απολύσεις και τα σχέδια εργολαβοποίησης καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σημειώνει επίσης την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την οποία ζητούσε από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για τις 240 μαζικές απολύσεις που δρομολόγησε η εταιρεία, μια από τις πλέον κερδοφόρες του κλάδου, που πρόσφατα δανειοδοτήθηκε/επιδοτήθηκε με έγκριση της ΕΕ από την κυβέρνηση με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτή την απάντηση ο αρμόδιος Επίτροπος N. Schmit ουσιαστικά προεξοφλεί τις απολύσεις προβάλλοντας μάλιστα τα γνωστά «προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση» που συνιστούν κοροϊδία και επιχειρούν να «χρυσώσουν» το χάπι των απολύσεων και της ανεργίας.

Στην ουσία «κάνει πλάτες» στις μαζικές απολύσεις της εργοδοσίας επιβραβεύοντάς την κι από πάνω με παχυλές ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ και για τη βάρβαρη καταστολή του αγώνα των εργαζομένων. Ομολογεί καθαρά ότι οι περιβόητες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με πακτωλό επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί, έχουν σαν όρο το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, την είσοδο των εργολάβων και των δουλεμπορικών γραφείων. Όλα αυτά δηλαδή ενάντια στα οποία αγωνίζονται οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας». Κατευθύνσεις που γενικεύονται για το σύνολο των εργαζομένων, βασισμένα στο συνολικό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όπως και στο έκτρωμα Χατζηδάκη, περιορίζοντας και ποινικοποιώντας το απεργιακό δικαίωμα και την εργατική πάλη.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης που στηρίζουν αναφανδόν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όλα τα αστικά κόμματα, σημαίνει δισεκατομμύρια, προνόμια και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και για τους εργάτες συνθήκες γαλέρας, φτώχεια κι ανεργία

Απέναντί τους οι εργαζόμενοι έχουν το «μαύρο μέτωπο» εργοδοσίας, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενάντια σ’ αυτούς πρέπει να στρέψουν την πάλη τους με όπλο τους την εργατική-λαϊκή πάλη και αλληλεγγύη.

Η ΕΕ στηρίζει εργασιακές σχέσεις γαλέρας

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: 

«240 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο με τις μαζικές απολύσεις που δρομολογεί η εταιρεία "Πετρέλαια Καβάλας" του ομίλου "Energean". Μέσα από σχέδιο "εθελουσίων εξόδων" μεθοδεύεται η μείωση του λειτουργικού κόστους, δηλαδή "εργολαβοποίηση των εργαζομένων", που συνεπάγεται μείωση μισθών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών.

Πρόκειται για μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή τροπολογία που δανειοδοτεί την εταιρεία με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, αφού μεγάλο τμήμα δραστηριοτήτων έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού πρόκειται να αντικατασταθεί από εργολαβίες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στο ότι η ΕΕ εγκρίνει δανειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων με κολοσσιαία κέρδη που έχουν ως προϋπόθεση επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να οδηγούνται είτε μαζικά στην ανεργία είτε στην απασχόληση σε εταιρείες εργολάβων, με εργασιακούς όρους γαλέρας και συνολική επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;

Πώς τοποθετείται στο ότι οι διακηρύξεις ΕΕ - κυβερνήσεων περί προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της "Πράσινης Συμφωνίας" και του Ταμείου Ανάκαμψης όχι μόνο αποδεικνύεται ότι είναι χωρίς αντίκρισμα αλλά θέτουν και σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα τόσο των εργαζόμενων όσο και των κάτοικων της ευρύτερης περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απειλή σοβαρών συνεπειών στο περιβάλλον, δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων;».

Παραθέτουμε την απάντηση του N. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

«Τον Μάρτιο του 2020 η Επιτροπή ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο για τον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να παρέχουν στήριξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από την έξαρση της νόσου COVID-19. Επαφίεται στα κράτη μέλη να επιλέξουν τις εταιρείες που προτίθενται να στηρίξουν και να κοινοποιήσουν τα σχέδιά τους στην Επιτροπή για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διατηρεί ίσους όρους στην εσωτερική αγορά, διασφαλίζοντας ότι η στήριξη είναι κατάλληλη και ότι δεν υπάρχουν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Η ΕΕ ενέκρινε μια ολοκληρωμένη κοινωνικοοικονομική απόκριση(1) για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μέσων βιοπορισμού . Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE)(2), χορηγήθηκε στην Ελλάδα δάνειο ύψους 5,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων καθεστώτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το ΕΚΤ + μπορούν να στηρίξουν προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση τόσο των εργαζομένων όσο και των ανέργων.

Η Ελλάδα θα λάβει μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 17,8 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) για την επανεκκίνηση της οικονομίας της μετά την κρίση της νόσου COVID-19. Η Ελλάδα θα διαθέσει σχεδόν το 30 % του ποσού αυτού για την προώθηση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής. Ο ΜΑΑ στηρίζει επίσης τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδοτικών μέσων, οι οποίες μπορούν τελικά να ωφελήσουν τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, οι επενδύσεις πρέπει πάντα να συμμορφώνονται με την αρχή της "μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας", βάσει της οποίας αποκλείεται η στήριξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου