Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/12/1524

Πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα, ο πρώτος ευρωπαίος που ανακάλυψε το θαλάσσιο πέρασμα από τον Ατλαντικό προς τις Ινδίες, νότια από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

23/12/1834

Πεθαίνει ο Βρετανός ιερωμένος και οικονομολόγος Τόμας Μάλθους, ο θεωρούμενος και «πατέρας» της δημογραφίας.

23/12/1861

Οι παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και δημιουργούν τη Ρουμανία.

23/12/1909

Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς. 

«Κομμουνιστικό Μανιφέστο»

23/12/1916

Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ντίνο Ρίζι.

23/12/1921

Ξεκινά τις εργασίες του το 9ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (23 - 28/12/1921).

23/12/1926

Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν και πάλι στη Νικαράγουα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα παραμείνουν στη χώρα έως το 1933.

23/12/1931

Σ' όλη την Ελλάδα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις ανέργων για ψωμί, επιδόματα και δουλειά.

23/12/1944

Η κατάσταση στα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά παραμένει λίγο-πολύ στάσιμη. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε τις θέσεις του στη Δραπετσώνα, ενώ απέκρουσε με επιτυχία τις επανειλημμένες απόπειρες του εχθρού να καταλάβει το ύψωμα Καραβά. Επίσης ανατίναξε τις φυλακές Αβέρωφ. Από την άλλη μεριά, η Ορεινή Ταξιαρχία κατέλαβε το Θησείο και άρχισε να βάλλει κατά του Ψυρρή.

Στην Ήπειρο, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από τα Γιάννενα, φτάνοντας πλέον πολύ κοντά στην ολοκληρωτική συντριβή του.

Ο στρατάρχης Αλεξάντερ μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα.

23/12/1945

Γεννιέται ο συνθέτης Γιώργος Απέργης.

23/12/1945

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας.

23/12/1947

Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ).  

Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ)

23/12/1956

Οι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες αποσύρονται από την Αίγυπτο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα πλαίσια της κρίσης του Σουέζ.

23/12/1963

Θαλάσσια τραγωδία στον Ατλαντικό. Το υπερωκεάνιο «Λακωνία», του εφοπλιστή Γουλανδρή, τυλίγεται στις φλόγες, καθώς έπλεε 500 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ. Διεθνής στόλος και ελικόπτερα σπεύδουν σε βοήθεια των 1.036 ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο. Στον τελικό απολογισμό: 96 νεκροί και 31 αγνοούμενοι.

23/12/1975

Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

23/12/1986

Με 264 καταδίκες και ύστερα από πέντε χρόνια ακροαματική διαδικασία, λήγει η δίκη 1.433 στελεχών της συνδικαλιστικής οργάνωσης «DISK» στην Τουρκία.

23/12/2013

Πεθαίνει ο αντιστράτηγος ε.α. του Κόκκινου Στρατού Μιχαήλ Καλάζνικοφ, σχεδιαστής του ομωνύμου όπλου (Βραβείο «Στάλιν» 1949, «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», 1958, κ.α.). 

Μιχαήλ Καλάσνικοφ

 

 

5 σχόλια:

  1. Νίκος από το Βόλο είπε...

    Πάντως προξενεί εντύπωση ότι η ηγεσία του ρεβιζιονιστικού κόμματος δεν αποτολμάει, τουλάχιστον για την ώρα, να σερβίρει η ίδια τα "καρβέλια" της αυτά από τα επίσημα κομματικά της όργανα, αλλά έχει βάλει μπροστά στην τωρινή επιχείρηση κατασυκοφάντησης του Μ-Λ κινήματος δύο περιθωριακές ιστοσελίδες κολαούζων της. Είναι ολοφάνερο ότι οι κατ' επάγγελμα ρεβιζιονιστές ηγέτες (συνειδητοί ρεβιζιονιστές από τα γεννοφάσκια τους!) και συνώνυμοι με την ίδια την έννοια "οπορτουνιστής", "ρεφορμιστής" και "επαγγελματίας κοινοβουλευτικός καιροσκόπος", οι σημερινοί ηγέτες του "Κ"ΚΕ, αυτοί οι κύριοι και κυρίες που έχουν προσκυνήσει όλες ανεξαιρέτως τις μορφές του αναθεωρητισμού, (από τον Χρουστσόφ ως τον "Γκόρμπυ", και τώρα πλέον και τους τροτσκιστές ψευτοεπαναστάτες του μεσοπολέμου!), αυτοί λοιπόν οι ψευτοκομμουνιστές, οι επιδοτούμενοι από το αστικό κράτος, ξέρουν πολύ καλά ότι, αν αποκοτήσουν να βγούνε οι ίδιοι μπροστά και να ξεράσουν όσα τώρα ξερνάνε οι παρατρεχάμενοι (των σάιτ "Ανορθογράφως" και "Κυρά Κατίνα") εναντίον της Κινεζικής Επανάστασης καί του επαναστατικού Μ-Λ κινήματος, θα γίνουν κυριολεκτικά ρεζίλι των σκυλιών. Το πραγματικό κομμουνιστικό κίνημαωτης χώρας μας, όσο μικρό κι αδύναμο κι αν είναι, έχει ωστόσο στα χέρια του ένα κάρο ντοκουμέντα για το βίο και στην πολιτεία των επαγγελματιών ρεβιζιονιστών ηγετών του Περισσού, για τα τελευταία τουλάχιστον πενήντα πέντε χρόνια Ντοκουμέντα, που αν γίνουν γνωστά ευρύτερα, τότε πάρα απλοί αγωνιστές, πάρα πολλοί απλοί κομμουνιστές που ακόμα μένουν εγκλωβισμένοι στον παπαρηγισμό-κουτσουμπισμό, αυτοί οι ίδιοι θα... τρίψουν μέχρι και την κομματική τους εφημερίδα στα μούτρα των τωρινών ηγετών τους! Γνώμη μου είναι ότι εφόσον μάς κηρύσσει πόλεμο λάσπης, δεν πρέπει να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τη ρεβιζιονιστική ηγεσία που καπηλεύεται τίτλους, αγώνες και θυσίες που ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΉΚΟΥΝ.
    https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/12/blog-post_26.html....... Οποιος είναι ενάντια στον οπορτουνισμό που επικράτησε στην ΕΣΣΔ το 1956 είναι και ενάντια στον οπορτουνισμό που επικράτησε στην Κ.Δ το 1935 και κατέστρεψε τα πάντα. Διαφορετικά είναι παπατζής απατεώνας. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ έγραψε τρία γράμματα για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο 2ο και 3ο ανοιχτά με τον Μανιαδάκη να τα θάβει. Και δεν μπορούσε να λέει κάτι άλλο ο Μπολσεβίκος ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ σε μία χώρα με καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882. Κουράγιο στη ...πασοκάρα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πείρα διδάσκει

    Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια.

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

    Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

    Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

    Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

    Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

    Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

    Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
    Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://prin.gr/2021/12/energeia/ Οι Τροτσκιστές απατεώνες του ΝΑΡ με τις οπορτουνιστικές παπάτζες και τις μπούρδες τους. Να τους ενημερώσουμε πως ελεύθερη αγορά και καπιταλισμός δεν είναι μόνο με ιδιώτες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και όταν τα έχει το κράτος δηλαδή ο συλλογικός καπιταλιστής. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 23/12/1947

    Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ)..... 3 χρόνια και 2 μήνες απο τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944 που αποχώρησαν οι Γερμανοί απο την χώρα. Η ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... με την εγκληματική θεωρία των σταδίων... καθυστέρησε στο να πέσει όλος το βάρος στο ΔΣΕ τέλη 45. Ολα θα είχαν τελειώσει ...όμορφα ευρωκομουνιστικά με το ΕΓΚΛΗΜΑ στη Βάρκιζα το Φλεβάρη του 1945 χωρίς τον ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ντρέπομαι"
    Σαν σήμερα, 23 Δεκέμβρη 1944, η εφημερίδα "Daily Worker" δημοσιεύει ένα συγκλονιστικό γράμμα Βρετανού στρατιώτη που υπηρετούσε στις δυνάμεις του Στρατηγού Σκόμπι στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944 και, πριν πάει στο εξωτερικό, δεν συνδεόταν με κανένα πολιτικό κόμμα:

    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/12/blog-post_637.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου