Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς επίκαιρο στον αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα


Κατάθεση στεφάνων στο σημείο, Εγνατία με Βενιζέλου, που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά  αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς με απεργία και συγκέντρωση στις 6 Μάη.  

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5νθήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», έφτασαν στο χώρο.

Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, δεκάδων εργατικών σωματείων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, αθλητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι' αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους.  Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του '36, βρίσκονταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του είχε σημειώσει πως οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν η μέρα αυτή, η 1η Μάη, που αποτελεί ορόσημο, «να μπει στο ντουλάπι της ιστορίας και να την πλακώσει η σκόνη. Στεκόμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να βάλουν φρένο στον αγώνα της εργατικής τάξης, στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει να πάρει σε μια νύχτα πίσω το 8ωρο που κατακτήθηκε με κόπο, θυσίες, και αγώνες. Δεν θα τους αφήσουμε. Τα σχέδια των βιομηχάνων της ΕΕ και της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό».

Ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), ανέφερε «Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να τιμήσουμε την μεγαλύτερη μέρα για την εργατική τάξη, της κόκκινης πρωτομαγιάς. Αποτίουμε φόρο τιμής στα ταξικά μας αδέλφια που δώσανε τη ζωή τους, κάνανε θυσίες, προκειμένου να παλέψουν για βασικά μας δικαιώματα, αλλά και για να δώσουμε το περιεχόμενο που πρέπει σε τούτη τη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά σωματεία έχουν πάρει απόφαση για απεργία και στάσεις εργασίας και καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση στις 6 του Μάη. Για να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όπως το 8ωρο, η δράση μέσα από τα σωματεία, αλλά και φυσικά να στείλουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν κάνουμε πίσω, δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε αποφασιστικά».

Η απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων στις 6 Μάη, θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αθήνα 

 

 
Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης και των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών.

Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια και συνθήματα όπως «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» μέλη της ΚΝΕ «υποδέχτηκαν» τις αντιπροσωπείες στην είσοδο του Σκοπευτηρίου.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Ιάσωνας Φανός, μέλος του Γραφείου. Στεφάνι κατέθεσε και η ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ.

«Καλή Πρωτομαγιά σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σε όλο το λαό μας, σε όλους τους λαούς του κόσμου» τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας «Ανάσταση λαών και καλές γιορτές σε όλους και όλες. Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Παραμένει επίκαιρο στη μαχητική - λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παραμένει επίκαιρο στον αποφασισμένο αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα, ένα μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ένα μέλλον του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού. Τιμή και δόξα στους 200 της Καισαριανής και σε όλες τις θυσίες του λαού μας».

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμη οι Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα παραβρέθηκε ο Ηλίας Σταμέλος, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής.

Αμέσως μετά τα μέλη της ΚΝΕ άφησαν από ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνημείο, ενώ ακολούθησε το πένθιμο εμβατήριο.

 Πορεία προς το Σκοπευτήριο Καισαριανής για την κατάθεση στεφάνων Βίντεο

«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Με το σύνθημα αυτό και τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα να προπορεύονται, ξεκίνησε η πορεία Σωματείων και φορέων με προορισμό το Σκοπευτήριο Καισαριανής για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, τον Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. 

«Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική»«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», φωνάζουν οι εργαζόμενοι. «Πρόοδος δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», διαμηνύουν τα σωματεία που προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση στις 6 Μάη στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το «παρών» στην εκδήλωση δίνει δίπλα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Βίντεο

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τη μάχη για την απεργία στις 6 Μάη

 

 

5 σχόλια:

  1. Εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα τίμησαν τους νεκρούς της εργατικής τάξης
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/258479/ergatika-somateia-se-oli-ti-hora-timisan-toys-nekroys-tis-ergatikis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Επίθεση της αστυνομίας σε πορεία για την Πρωτομαγιά, πάνω από 200 συλλήψεις

    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/258491/epithesi-tis-astynomias-se-poreia-gia-tin-protomagia-pano-apo-200-syllipseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικοινωνία είχε το Τμήμα διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας και καταδίκασε την καταστολή της τουρκικής αστυνομίας κατά των διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις που έγιναν για την Εργατική Πρωτομαγιά και τις εκατοντάδες συλλήψεις.

      Εξέφρασε την διεθνιστική αλληλεγγύη του προς το ΚΚ Τουρκίας και συνολικότερα στην εργατική τάξη και τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματά της.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
  3. ΓΑΛΛΙΑ Χιλιάδες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/258495/hiliades-piran-meros-stis-diadiloseis-gia-tin-ergatiki-protomagia-foto

    ΔΑΝΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ Συγκεντρώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά
    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/258492/sygkentroseis-ton-ko-toy-kke-gia-tin-protomagia-foto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΜΕ Καταγγέλλει τις συλλήψεις συνδικαλιστών στην Τουρκία
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/258499/kataggellei-tis-syllipseis-syndikaliston-stin-toyrkia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου