Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

«Πρωτομαγιά»


«Πρωτομαγιά»
είναι ο τίτλος του καινούργιου τραγουδιού της Πολυξένης Καράκογλου. 

«Την Πρωτομαγιά ετούτη στρώσε δείπνο για πολλούς. Είναι αμέτρητα τ' αδέρφια απ' τους πυροβολισμούς...» λέει ένα στοίχος του τραγουδιού για να μας μεταφέρει:

Στο Παρίσι του 1871 που θανατώνονται δεκάδες μικρά παιδιά που αποτελούσαν εργατικό δυναμικό ορυχείων και εργοστασίων.

Στη Γαλλία το 1891 όταν η Μαρί Μπλοντώ που βάδιζε επικεφαλής της πορείας όταν η σφαίρες την βρήκαν στο πρόσωπο… ήταν 20 χρονών

Στις 8 Αυγούστου του 1926 όταν η Βασιλική Γεωργαντζέλη πέφτει νεκρή από σφαίρα κατά τη διάρκεια εργατικού συλλαλητηρίου καπνεργατών … ήταν έγκυος 6 μηνών.

Στο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη όταν ο 25χρονος Τάσος Τούσης πέφτει νεκρός από σφαίρες κατά τη διάρκεια εργατικής διαδήλωσης. Η τραγική φιγούρα της μητέρας του Κατίνας πάνω από το άψυχο σώμα του γίνεται η αφορμή για τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο.

Και στην Πρωτομαγιά του 1944 όταν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής οι Γερμανοί εκτελούν 200 κομμουνιστές, ανάμεσα τους και ο Ναπολέων Σουκατζίδης ως αντίποινα για το θάνατο ενός γερμανού στρατηγού. Η οδός σκοπευτηρίου μετονομάζεται σε «Δρόμος των Ηρώων».

Στίχοι: Αθηνά Σπανού, Πολυξένη Καράκογλου Μουσική, ερμηνεία: Πολυξένη Καράκογλου Βιολί: Μάριος Ιβάν Παπούλιας Βιντεσκόπηση & Μονταζ: Μάνος Ψάρρης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου