Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Γεννήθηκε ο Λέον Τολστόι

Γεννήθηκε, 9/9/1828, ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι (28/8/1828 με το παλιό ημερολόγιο)

Ενας αριστοκράτης που αγαπούσε να ντύνεται με τα ρούχα του Ρώσου χωριάτη. Γιάσναγια Πολιάνα, όπου γεννήθηκε το 1828, Καζάν, Πετρούπολη, Καύκασος, Κριμαία, ένας αξιωματικός του τσαρικού στρατού που γράφει...

Στον στρατό θα μείνει κατάπληκτος από το μέγεθος της αμορφωσιάς και των προλήψεων του ρώσικου λαού. Θα παραιτηθεί το 1858 για να μείνει μόνο συγγραφέας.«Πόλεμος και ειρήνη», «Αννα Καρένινα»,
«Αλφαβητάριο», «Εξομολόγηση», «Σονάτα του Κρόιτσερ», «Θάνατος του Ιβάν Ιλιτς», «Κράτος του Ζόφου», «Ανάσταση», έργα-αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και ταυτόχρονα καθρέφτες όλων των τάξεων της ρωσικής κοινωνίας.

Το 1891 ανέπτυξε τη βάση του «Τολστοϊσμού» που συνίσταται στη θεωρία της μη αντίστασης στο κακό, μια θεωρία που όπως έγραψε ο Β. Ι. Λένιν «μετατρεπόταν στα έργα του σε άρνηση της πολιτικής».

Το 1901 η Ρωσική Εκκλησία αφόρισε τον Λέοντα Τολστόι: «Η Ιερά Σύνοδος αφόρισε τον Τολστόι. Τόσο το καλύτερο. Το κατόρθωμά της αυτό θα παρθεί υπόψη, όταν θα έρθει η ώρα που ο λαός θα κανονίσει τους λογαριασμούς του με τους ρασοφόρους υπαλλήλους, με τους εν Χριστώ χωροφύλακες» θα γράψει ο Β. Ι. Λένιν.

Ο Λέων Τολστόι πέθανε στις 7 Οκτωβρίου του 1910: «Πέθανε ο Τολστόι και πέρασε στο παρελθόν η προεπαναστατική Ρωσία που η αδυναμία και η ανικανότητά της εκφράζονται στη φιλοσοφία και περιγράφονται στα έργα του μεγαλοφυή καλλιτέχνη.
Στην κληρονομιά του όμως υπάρχει ένα πράγμα που δεν πέρασε στο παρελθόν, ένα πράγμα που ανήκει στο μέλλον. Την κληρονομιά αυτή την παίρνει και πάνω στην κληρονομιά αυτή δουλεύει το προλεταριάτο της Ρωσίας.
Το προλεταριάτο θα εξηγήσει στις μάζες των εργαζομένων και των εκμεταλλευομένων τη σημασία της κριτικής του Τολστόι για το κράτος, την Εκκλησία, την ατομική ιδιοκτησία γης όχι για να περιοριστούν οι μάζες στην αυτοτελειοποίηση και τους αναστεναγμούς για μια υποφερτή ζωή αλλά για να σηκωθούν(!) Το προλεταριάτο θα εξηγήσει στις μάζες την κριτική του Τολστόι για τον καπιταλισμό, όχι για να περιοριστούν οι μάζες σε κατάρες κατά του κεφαλαίου και της εξουσίας του χρήματος, αλλά για να μάθουν να συσπειρώνονται στην ενιαία στρατιά των εκατομμυρίων σοσιαλιστών αγωνιστών που θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό και θα δημιουργήσουν τη νέα κοινωνία, όπου δε θα υπάρχει εξαθλίωση του λαού και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» («Β.Ι. Λένιν για τον Τολστόι», Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου