Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/09/1828

Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι. 

Γεννήθηκε ο Λέον Τολστόι

09/09/1882

Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του Γιαννάκη, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.

09/09/1901

Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ.

09/09/1926

Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους αξιωματικούς Ν. Ζέρβα και Β. Ντερτιλή, το οποίο αποτυγχάνει έπειτα από την επέμβαση του κυβερνητικού στρατού και τις λαϊκές αντιδράσεις, στις οποίες κάλεσε και πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

09/09/1932

Δύο χιλιάδες εργάτες της Αθήνας απαντούν με συγκέντρωση έξω από το θέατρο «Αλάμπρα» στην απαγόρευση της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Η αστυνομία επιτίθεται και ακολουθούν συγκρούσεις.

09/09/1941

Γεννιέται ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C, κ.α..

09/09/1941

Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής.

Βασικός του στόχος δεν ήταν οι δυνάμεις Κατοχής, αλλά ο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ, όπως αναφέρουν διάφορες γερμανικές πηγές, ήδη από τα τέλη του 1943

Ιδρύεται ο ΕΔΕΣ

09/09/1943

Με την αναγγελία της συνθηκολόγησης της Ιταλίας ξεσπούν στο Βόλο λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ανοίγουν τις φυλακές και απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους.

Όλος σχεδόν ο οπλισμός και τα εφόδια της ιταλικής φρουράς της πόλης στάλθηκαν με τη συνδρομή του λαού στους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο βουνό.

Οι κατοχικές αρχές, που καταλύθηκαν επί 3 μέρες, αποκαταστάθηκαν έπειτα από ισχυρή στρατιωτική παρέμβαση των Γερμανών.

09/09/1944

Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

09/09/1944

Λαϊκή εξέγερση στη Σόφια ανατρέπει τη φασιστική κυβέρνηση. Την εξουσία αναλαμβάνει το Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο κηρύσσει άμεσα τον πόλεμο στη Γερμανία.

09/09/1945

Τρεις ημέρες αφού συγκροτήθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και χωρίς να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στην Κορεατική Χερσόνησο διορίζοντας χωριστή στρατιωτική κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της. Ως αποτέλεσμα η Προσωρινή Κυβέρνηση καταλύθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1946. 

Ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα

09/09/1948

Συγκροτείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας. 

Ο πόλεμος στην Κορέα και η υπογραφή του Συμφώνου Ανακωχής

09/09/1950

Εκδίδεται απόφαση για τους 118 συνδικαλιστές που δικάζονταν από τις 13 Αυγούστου στο Στρατοδικείο Αθηνών (παραμονές του 10ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ). Από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Ν. Βοργίας, Ε. Μπαϊράμογλου, Ν. Μπαϊράμογλου, Γ. Δαλέζιος, Ν. Μπαζίγου, Β. Καλαϊτζής, Γ. Καβουλάκου και Α. Βενεδίκογλου.

09/09/1951

Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου με 36,53%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 10,57% των ψήφων.

09/09/1955

Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Άμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη. 

Τα γεγονότα στην Κ.Ο του ΚΚΕ στην Τασκένδη

09/09/1959

Πραγματοποιείται στο Βαρώσι το 9ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ (παράνομο).

09/09/1971

Οι 1.200 περίπου ποινικοί κρατούμενοι των φυλακών Άττικα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξεγείρονται. Η βάρβαρη εισβολή της αστυνομίας προκαλεί σφαγή που έχει ως τελικό απολογισμό 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

09/09/1976

Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943-1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949-1976). 

H «Μεγάλη Πορεία», της Κίνας

09/09/1984

Πέθανε ο Γιλμάζ Γκιουνέι – σημαντικός αριστερός Τούρκος ηθοποιός κουρδικής καταγωγής, σεναριογράφος και κυρίως σκηνοθέτης. 

Γιλμάζ Γκιουνέι

09/09/2003

Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Έντουαρντ Τέλερ, «πατέρας» της αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.

09/09/2019

Πεθαίνει ο μουσικός δημιουργός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο Λ. Μαχαιρίτσας είχε δώσει δυναμικό παρών στο κίνημα, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα» στα φεστιβάλ στα ΚΝΕ, με δηλώσεις στήριξης στο ΚΚΕ, κ.ά. Το 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας με το συνδυασμό του ΚΚΕ «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

 Ο Λ. Μαχαιρίτσας έριξε «κόκκινο στη νύχτα»

6 σχόλια:

  1. 09/09/1955

    Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Άμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη. ..... Ηταν η ώρα που το αυγό του οπορτουνιστικού φιδιού επικράτησε επίσημα στο κόμμα των Μπολσεβίκων. Σταμάτησαν την διόρθωση του προγράμματος σε Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου που είχε ψηφιστεί το 1953. Καταδίκασαν τον ΔΣΕ σαν ...σεχταρισμό.... και διέγραψαν καθαίρεσαν τον ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ οδηγώντας στην εξορία σε Μποροβίτσι Σοργκούτ 1956 1973 που αντιμετώπισε όρθιος την οπορτουνιστική κτηνωδία. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 09/09/1951

    Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου με 36,53%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 10,57% των ψήφων...... Αρνήθηκαν τις υποψηφιότητες ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ για να έχουν την βουλευτική ασυλία και να γλιτώσει την εκτέλεση https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5015960 https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Ο Μανιαδάκης Πετρόπουλος για τον Αντικομουνιστή πρόεδρο της ...ΕΔΑ.... Μενσεβίκο ΥΠΕΞ στην Γεωργία το 1921 Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ. ....ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 09/09/1941

    Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής.

    Βασικός του στόχος δεν ήταν οι δυνάμεις Κατοχής, αλλά ο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ, όπως αναφέρουν διάφορες γερμανικές πηγές, ήδη από τα τέλη του 1943...... Μαζί με την ΕΚΚΑ οργανώσεις γέφυρα με τα τάγματα που ο ΕΛΑΣ έπρεπε να αντιμετωπίσει ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και την διεκδίκησει της εξουσίας τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Χρειαζόταν βέβαια ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και ΕΑΜ ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....Ο Ριζοσπάστης, σε σχόλιό του την επόμενη μέρα (10/8), καταλόγισε στην «ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις» ότι οργάνωσαν μια «κομματική συγκέντρωση». Ακούγεται ειρωνική μια τέτοια κατηγορία από το ΚΚΕ, καθώς έχει πατεντάρει μια τέτοια λογική, ιδίως όταν στη συγκέντρωση συμμετείχε ένα μεγάλο εύρος δυνάμεων και όχι μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο σχόλιο του «Ρ» επίσης ταυτίζεται η πάλη για ανατροπή της κυβέρνησης με την επιδίωξη επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ανατροπή με λαϊκούς αγώνες αυτής της κυβέρνησης είναι το τελευταίο που εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μικρόψυχη αποχή από τέτοιους αγώνες, αντίθετα, ενισχύει τον κυβερνητισμό.https://prin.gr/2021/09/antarsya-rizospastis/....... Πολύ σωστά σχολίασε το ΚΚΕ μέσα απο τον Ριζοσπάστη τον οπορτουνιστικό συρφετό στην σαπισμένη σούπα που προσπαθεί μάταια να σερβίρει προσπαθώντας να ξεπλύνει τα εγκλήματα της αριστερής κυβέρνησης για να επανέλθει. Η Φωτογραφία του Χάγιου με Τσίπρα Γλέζο τα λέει όλα. Γιατί όταν η αριστερή κυβέρνηση δολοφόνησε το 2019 στο Μάτι 100 ανθρώπους ο οπορτουνιστικός συρφετός δεν έκανε συγκέντρωση.... Γειά σου ρε Αθάνατη ...πασοκάρα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις 9 του Σεπτέμβρη 1942, φεύγει από τη ζωή, έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο, ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας. Ο Ρ. Φιλύρας δεν σταμάτησε να γράφει ποιήματα, και να τα χαρίζει από δω κι από κει, ούτε όταν κλείστηκε στο ψυχιατρείο.
    ΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στον Στάλιν

    Μαύρη Άρκτος, στο βράχο του Καυκάσου,
    στην Οδησσό και στη Νοβοροσίσκη,
    άλλον, σήμερα, η ζήτηση, δε βρίσκει
    Μέγαν, σ’ έντονη δύναμη, του Άσου,

    Διαβαίνει, η Ανθρωπότης κι απεικάσου
    ξανά, στα πόδια σου, ο λαμπρός, και μνήσκει,
    άναυδη, μπρος, στο θρίαμβο, της χαράς Σου,
    Μπόλσεβε, στο τρακάρισμα, και θνήσκει.

    Τα Σύμπαντα, οι Αρκτούροι κι οι Στοιβάδες,
    οι Αντάρηδες με τις Αμαδρυάδες,
    οι Φαύνοι, οι Σεληνοί στα λευκά νέφη

    κρούουν, των Πρίμων, το κρουστό το ντέφι
    και μαζεύουν, από τα Κυβερνεία,
    των περεολουκών, στρατούς, πηνία.

    Ρώμος Φιλύρας

    ΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου