Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και συνωστισμός στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ


Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρούνται στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, καθώς το απαραίτητο άνοιγμα των ιδρυμάτων -όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα- έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα προστασίας. 

Οι φωτογραφίες από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ «μιλάνε» από μόνες τους, δείχνοντας τεράστιες ουρές και ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα, αίθουσες και διαδρόμους.

Αν και μεσολάβησε πάνω από 1,5 χρόνος από το κλείσιμο των Πανεπιστημίων έως και σήμερα, σε κάθε γωνιά τους είναι έκδηλη η παντελής απουσία των οποιωνδήποτε μέτρων προστασίας της υγείας των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων των Πανεπιστημίων.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΘ του ΑΠΘ για την έλλειψη μέτρων
 

Την έλλειψη μέτρων είχε επισημάνει και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, που σε απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ (...) διαπιστώνει ότι η ΚΥΑ βάσει της οποίας ξεκινούν τα μαθήματα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου δεν διασφαλίζει την ομαλή και υγειονομικά ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους εξής λόγους:

1. O πληθυσμός των φοιτητριών/των, που θα συνωστιστούν κατά εκατοντάδες και στη "μέγιστη δυνατή πληρότητα" σε ανεπαρκείς και ακατάλληλες αίθουσες, θα μετατρέψει το ΑΠΘ σε υγειονομική βόμβα, με άμεσες συνέπειες για την πόλη της Θεσσαλονίκης και το οικογενειακό περιβάλλον όλων.

2. Οι έλεγχοι εμβολιασμού/διαγνωστικών τεστ θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. πρύτανης».

Η Γενική Συνέλευση επίσης τόνισε πως «τα μέλη του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ επιθυμούν και επιδιώκουν σταθερά την έναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία. Δεν κατανοούν, όμως, γιατί αυτό πρέπει να συμβεί διακινδυνεύοντας την υγεία και τη ζωή διδασκόντων και διδασκομένων και αδιαφορώντας για εκείνους και εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» και παράλληλα υπογράμμισαν για ακόμη μία φορά τις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ» για την έλλειψη των μέτρων.

Ημίμετρα στη Νομική του ΑΠΘ
 

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ληφθεί ημίμετρα για την κατάσταση, όπως στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου εφαρμόστηκε το λεγόμενο υβριδικό μοντέλο.

Οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και διδακτικό προσωπικό, που δεν επαρκούσαν ούτε πριν τη πανδημία, έχουν οδηγήσει σε αμφιθέατρα που δεν χωρούν όλους τους φοιτητές.

Μόλις το αμφιθέατρο φτάσει στο 100% της πληρότητας, οι φοιτητές που δεν πρόλαβαν θέση καλούνται να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά το μάθημα, με τη διοίκηση μάλιστα να ρίχνει στους ίδιους τους φοιτητές την ευθύνη για τον αναγκαίο εξοπλισμό! Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής ΚΣ (ΠΚΣ) στον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων δεν έχουν λάβει το παραμικρό μέτρο για να λειτουργήσουν οι σχολές. Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα λάβουν χώρα τα μαθήματα στη σχολή μας το χειμερινό εξάμηνο.

Είναι γνωστό ότι οι κτιριακές υποδομές της σχολής και το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκούσαν ούτε πριν την πανδημία. Καθότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο όπου διογκώνονται τα προβλήματα που φέρει η σχολή μας λόγω της υποχρηματοδότησής της. Δυο χρόνια τώρα θα μπορούσαν να είχαν παρθεί τα μέτρα ώστε η σχολή να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, προκειμένου να αποσοβηθεί κάθε υγειονομικό ρίσκο χωρίς να στερηθεί τη διά ζώσης διδασκαλία κανένας φοιτητής.

Είναι απαράδεκτο οι φοιτητές να καλούνται να προλάβουν να βρουν μια θέση, και αν "ατυχήσουν", να οδηγούνται σε αναγνωστήρια στα οποία επί της ουσίας θα έρχονται στο Πανεπιστήμιο για να παρακολουθούν OnLine! Οι φοιτητές νοικιάζουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο και τώρα τους ανακοινώνεται ότι αν δεν βρουν θέση σε ένα μάθημα, θα μεταφέρονται σε μια αίθουσα για να κάνουν τηλεκπαίδευση, και μάλιστα εκεί δεν θα τους παρέχεται καν κάποιο μέσο για να συνδεθούν στο Live streaming, αλλά υποχρεούνται να το εξασφαλίσουν οι ίδιοι!

Την ίδια στιγμή οι ώρες διά ζώσης διδασκαλίας μειώνονται και μπαίνει στο πρόγραμμα μια ζώνη "συμπληρωματικής - ενισχυτικής" διδασκαλίας η οποία θα διεξάγεται από τις 8.00 μέχρι τις 9.30 εξ αποστάσεως. Με αυτόν τον τρόπο υποχρεωτικά μαθήματα κατά ένα μέρος θα διδάσκονται από το ζουμ καθ’ όλο το εξάμηνο, αφού οι ώρες διδασκαλίας που τους λείπουν από τη μείωση που παρατηρείται, αντικατοπτρίζονται στα δίωρα αυτής της πρωινής διαδικτυακής ζώνης που έχει μπει "ενισχυτικά".

Ακόμη για ορισμένα μαθήματα οι Τομείς έχουν ανακοινώσει ότι τα μαθήματα σε πρώτο στάδιο θα γίνονται αποκλειστικά διαδικτυακά -λόγω του ότι οι ώρες διδασκαλίας πέφτουν το πρωί πριν τις 10.00, πριν την ορισμένη ώρα έναρξης δηλαδή για τις διά ζώσεις παραδόσεις- και για τη μετάβαση στη διά ζώσης διδασκαλία ο Τομέας επιφυλάσσεται για νεότερη ανακοίνωση. Είναι επίσης ενδεικτικό της έλλειψης διαθεσιμότητας αιθουσών ότι μαθήματα έχουν μπει και το Σάββατο.

Είναι προκλητικό να μπαίνει η υγειά μας αντιπαραθετικά με τη μόρφωσή μας. Μπορούμε να μορφωθούμε ολοκληρωμένα, αλλά και να προστατεύσουμε παράλληλα την υγεία μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με το να σπάσουν τα Τμήματα, να ενοικιαστούν αίθουσες, να χρησιμοποιηθούν οι χώροι της ΔΕΘ, να προσληφθούν καθηγητές και να αυξηθεί το καθαριστικό προσωπικό, σταθμός εμβολιασμού και μονάδες του ΕΟΔΥ να βρίσκονται μέσα στο campus, να μπορούν όλοι να κάνουν δωρεάν rapid τεστ εκεί, να πυκνώσουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Απαιτούμε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για την πραγματοποίηση των μαθημάτων με όρους υγειονομικής ασφάλειας χωρίς τον αποκλεισμό κανενός φοιτητή! Το λεγόμενο υβριδικό μοντέλο επιχειρεί να "μπαλώσει" την ανεπάρκεια της σχολής σε πόρους! Είναι πολιτική κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια να μη δίνονται χρήματα στα Πανεπιστήμια, χρήματα για τις ανάγκες των φοιτητών και αυτό έχει φτάσει την κατάσταση στα ιδρύματα στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα από μόνος του ο εμβολιασμός να μην αποτελεί συνθήκη ικανή να γίνονται τα μαθήματα με τη φυσική παρουσία όλων των φοιτητών!

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξει η σχολή είναι μια κοροϊδία, μεταχειρίζονται τους φοιτητές σα να 'ναι ατομική τους ευθύνη το να παρακολουθήσουν διά ζώσης, αν φτάσουν νωρίς αρκετά ώστε να προλάβουν να χωρέσουν στην αίθουσα! Τα ουσιαστικά μέτρα, τα οποία προτείνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού απουσιάζουν.

Δεν δεχόμαστε αυτή την κοροϊδία, διεκδικούμε τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολών, καμία ανάπαυση με "λύσεις" πρώτα από όλα άδικες για τους φοιτητές, που δεν στέκονται στο ύψος των δυνατοτήτων που υπάρχουν, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου